Zašto studenti varaju na ispitima i kako to sprečiti

Kada biste pitali bivše srednjoškolce zašto varaju na testovima, mnogi bi rekli da je u pitanju bila želja većom ocenom bez mnogo truda i rada. Međutim, nije to slučaj sa srednjoškolcima. I mnogi studenti pokušavaju da prevare na ispitu. Pojedini čak i prekopiraju tuđi rad, a kada se to desi, onda pukne bruka. I najprestižnijim univrzitetima se dešavalo da otkriju plagijate.

Prema studiji američkih psihologa u SAD-u je skoro polovina srednjoškolca priznala da je varala na testu, dok je 2/3 njih priznalo da su bar jednom domaće zadatke prepisali od svojih prijatelja. Anketa koja je obuhvatila skotro 70 000 američkih srednjoškolaca pokazala je da je više od polovine učenika priznalo da su priepisivali na testvima, a da je skoro njih 95% varalo bar jednom.

Nije ni Srbija mimo sveta. Kod nas su primetni različiti načini za prepisivanje, a upotrebom novih tehnologija danas je moguće vrlo lako doskočiti profesoru. Malo nepažnje dovoljno je da milenijalac pronađe odgovor i da ga prepiše. Bežične bubice za ispite su skoro nevidljive, pa nije ni čudo što mnogi studenti iznajmljivanje bubica koriste kako bi što brže položili ispit koji ih ne interesuje ili kako bi postigli željeni rezultat bez mnogo truda. Psihlozi tvrde da je razloga za različite malverzacije na ispitima mnogo i da se studenti sve više uzdaju u moderne tehnologije.

Kako zaustaviti varanje na ispitu?

Iako svi znamo da je varanje pogrešno, pojedini studenti često žele da racionalizuju svoj postupak. Izgovori za korišćenje bežične bubice za ispite poput onih da nije bilo dovoljno vremena, da se gradivo ne može lako razumeti samo su načini pomoću kojih studenti žele svoje postupke da opravdaju i sebe predstave kao moralne osobe. Za njih su razlozi za varanje legitimni, a često se za varanje odlučuju oni koji ne vide svrhu i vrednost gradiva koje uče ili kada im deluje da su opterećeni gomilom nepotrebnog sadržaja.

Kada ste prvi put uspešno prevarili na ispitu, šta vam je bila sledeća pomisao? Jeste li želeli ponovo to isto da uradite?

Mnogi psiholozi tvrde da se studenti ohrabre kada jednom uspešno prevare svog profesora i čest posežu za ponovnom prevarom.

Kada profesor ne primeti da koristite bežične bubice za ispite, vi ćete ih i sledeći put koristiti, zar ne?

Iako mnogi kažu da će se marifetlucima poslužiti samo jednom, jer nisu imali dovoljno vremena da pripreme ispit na pravi način, često je to samo izgovor. A kada se ponovi i drugi put, ponoviće se i treći i sve tako. Međutim, ima studenata koji odmah budu uhvaćeni pa im nikada ne padne na pamet da pomisle, a kamoli da prevare na ispitu.

Da biste koristili recimo, bežične bubice za ispite, trebalo bi da imate pristup Internetu, odličan signal i dobru vezu, a ako prostorije koriste ometače signala, onda vam rabota nije valjana. Zato budite pažljivi. Ako niste stigli da spremite gradivo kako treba, a hoćete da probate bežične bubice za ispite i da bez mnogo muke položite, znajte da su uvek šanse pola-pola da vas uhvate.

Pamet u glavu i srećan rad!

Comments

  1. Nekad prosto nemaš dovoljno vremena da sve spremiš, nekada ti je potrebno samo da se nečega podsetiš, nekada ti fali možda samo jedno pitanje, ima tona razloga za varanje, ne znači da je u pitanju uvek neki loš student, nažalost ima i njih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *