Briga o bebi u hladnim danima

Ubrzo nam stiže zima, prognoze kažu biće topla, ali roditelji se ne uzdaju u prognoze, oni se vode svojim instiktima u čuvanju bebe, posebno u hladnim danima, o nezi i njenoj udobnosti. Novorodjenčadima treba vreme da se adaptiraju na temperaturu i njene promene, mnogi roditelji ne znaju šta je razlog, a on je prosto u tome da je odnos bebinog tela prema težini tri puta veći nego kod odraslih, zato one mnogo brzo gube toplotu, četiri puta brže no odrasli.

Za tek rodjene bebe izbegava se topla zimska odeća, one se oblače slojevido, mada,  teško ih je oblačiti slojevito zbog svega što treba da se obuče preko glave ili se vezuje, pa se vrlo brzo i samo razveže, a beba ostane neutegnuta, što ne sme da se dozvoli.

U prvim danima života, ukoliko su doba zime, beba mora da se utegne i toplo obuče, ali ne treba ni preterati sa utopljavanjem. Dobre pelene za bebe su saveznici roditeljima u hladnim danima, pelena tako utegne bebu, da topla pamučna odeća onda lepo prione uz bebinu kožu. 

Adekvatno odevanje  beba u zimskim danima

Roditelji nikada nisu potpuno sigurni da je beba dobro obučena, zato neprestano brinu da joj je hladno, a kad je utople da joj je previše toplo. Pedijatri savetuju roditelje da se vode pravilom da bebu oblače onako kako oblače sebe, s tim što će novorodjenčetu obući još jedan sloj, to je benkica ili bodić koji ide do bebine kože. Najpraktičnije je odevanje bebe u tanje pamučne slojeve, onda se lako skida ili dodaje sloj, u zavisnosti kako bebi prija, najbolji indikator je, ipak, znak koji beba daje, plakaće sigurno ako joj je pretoplo ili hladno.

U oba slučaja beba je uznemirena i plačljiva, posebno novorodjenčadi, vrlo su osetljivi i na preteranu toplotu i na veliku hladnoću, to su dve krajnosti koje nose velike rizike kod tek rodjene dece, zato što ona lako ulaze i u hipotermiju i u hipertermiju. Ova stanja mogu ozbiljno da ugroze bebino zdravlje i zahtevaju hitnu medicinsku pomoć. Mame proveravaju tako što stave prst ispod bebinog vrata, ukoliko je tu pretoplo, znači da beba treba da se raskomoti, ako je tu hladno, to je znak da beba treba još da se obuče. Odeća mora da bude od prirodnih materijala, do kože se uvek oblači pamučna odeća, a u hladnim zimskim danima, za gornje slojeve odeće se biraju prirodni materijali koji dobro čuvaju toplotu, to su oni koji u svom sastavu imaju i vunu. 

Zimi bebu dobro „utegnite“ u pelene za bebe

Uglavnom se pelene za bebe razmatraju kao saveznici u brizi o bebinoj higijeni, koja, takodje, jeste povezana sa zdravljem, medjutim, zapostavlja se činjenica da i pelene za bebe mogu da se tretiraju kao komad odeće koji je izuzetno značajan za zdravlje bebe zato što ide do same njene kože. U hladnim zimskim danima, bebu treba obući slojevito, medjutim, kako bi svi ti slojevi odeće ostali utegnuti, a ima ih najmanje tri, u baš hladnim danima i četiri, prvi sloj, a to je sama pelena za bebe mora dobro da prianja uz njeno telo. Mnogi roditelji ne kupuju iste pelene za bebe leti i zimi, leti ne pridaju veliku važnost ako pelena propusti, dok zimi to prosto ne sme da se dozvoli, beba ne sme ni na minut da bude mokra i da joj bude hladno.

Najbolji saveznik roditelja u borbi da beba stalno bude suva, pored svih njenih pokreta i prevrtanja, jesu pampers pelene za bebe. Zbog čvrstih i dobro lepljivih trakica sa strane, te pelene mogu dobro da se prilepe, da se beba tako utegne da joj zima prosto ne može ništa, da pelena čvrsto drži donji deo ledja, a odeće preko nje samo lepo legne, pa je tako obučena beba zgodnija i za podizanje i za nošenje, čak ako se roditelji odluče da je na kratko, kad nije jaka zima, iznesu napolje, a treba da je iznose. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *