Čaj od koprive: za šta je dobar, priprema, ko ga sme piti…

Čaj od koprive je prirodni napitak koji se pravi od osušenih listova i stabljika koprive. Ovaj čaj ima dugotrajnu tradiciju u narodnoj medicini i poznat je po mnogim zdravstvenim benefitima.

Za šta je dobar čaj od koprive

Kopriva je poznata po svom visokom sadržaju vitamina i minerala, a čaj od koprive je odličan način da se ovi nutrijenti unesu u organizam. Osim toga, čaj od koprive ima i brojne druge zdravstvene benefite:

  • Detoksikacija: Kopriva ima diuretička svojstva koja pomažu u izbacivanju toksina iz organizma.
  • Snižava krvni pritisak: Kopriva sadrži prirodne komponente koje pomažu u smanjenju krvnog pritiska.
  • Regulacija šećera u krvi: Svojim sastojcima, kopriva pomaže regulaciji nivoa šećera u krvi, što je korisno osobama koje pate od dijabetesa
  • Jačanje imunološkog sistema: Kopriva sadrži antioksidanse i druge hranljive sastojke koji jačaju imunološki sistem i štite organizam od infekcija i bolesti.
  • Poboljšava zdravlje kose i kože: Kopriva sadrži hranljive sastojke koji poboljšavaju zdravlje kose i kože.
  • Antiinflamaatorna svojstva: Ovo znači da kopriva pomaže kod upalnih procesa.

Caj od koprive takođe može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju zdravlja srca. Kopriva ima blagotvorno dejstvo na krvne sudove, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

U suštini, čaj od koprive je dobar za mnoge stvari, uključujući detoksikaciju tela, ublažavanje upala, poboljšanje zdravlja kože, kose i noktiju, regulaciju šećera u krvi, snižavanje krvnog pritiska i poboljšanje zdravlja srca.

Kada se pije i koliko često

Čaj od koprive se može piti u bilo koje doba dana, ali najbolje je piti ga ujutro ili popodne. Preporučena dnevna doza je 2-3 šoljice čaja dnevno. Međutim, treba napomenuti da osobe koje imaju bubrežne probleme ili su na diureticima ne bi trebalo da piju velike količine čaja od koprive.

Ko ga sme piti

Čaj od koprive je siguran za gotovo sve odrasle osobe. Međutim, osobe koje imaju niski krvni pritisak, visok nivo gvožđa u krvi ili su na lekovima za krvni pritisak trebalo bi da se konsultuju sa lekarom pre nego što počnu da piju ovaj čaj.

Više načina za pripremu čaja od koprive

Tradicionalni način: Stavite kašiku sušenih listova koprive u šolju i prelijte vrućom vodom. Ostavite da čaj odstoji 5-10 minuta, a zatim ga procedite.

Čaj od koprive sa medom: Dodajte kašiku meda u šolju čaja od koprive za slađi ukus. Pokazalo se da male količine meda utiču povoljno na naše zdravlje, tako da ćete jednom kašičicom meda uticati povoljno na vaše zdravstveno stanje.

Čaj od koprive sa đumbirom: Nakon što stavite nekoliko listića koprive u šlju, nalijte toplom vodom i u šolju stavite đumbir. Gledajte da kupite sveži đumbir, jer je on zdraviji od onog u prahu. Đumbir u prahu nema sočnost, koja je zdrava, a pritom stajanje u kesici ne garantuje njegovu svežinu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *