Šta treba da znate o visokom krvnom pritisku

Visok krvni pritisak sa sobom nosi određene simptome, tegobe i nelagodnosti, ali i ozbiljan rizik. Zato, pre svega, treba da budete upoznati sa činjenicama u vezi sa ovom temom. Ukoliko vam vaš lekar postavi dijagnozu visokog krvnog pritiska, onda ne smete ignorisati tu činjenicu, već morate da prihvatite to i da krenete ka izlečenju.

Pre svega je potrebno da se dobro informišete o samoj dijagnozi i načinima lečenja, kao i o tome šta treba korigovati kada su ishrana i način života u pitanju. Korisne informacije pronašli smo na sajtu Baltik Junior-a, a u nastavku ćemo pokušati da predstavimo osnovne stvari koje treba znati o ovom stanju. Nakon toga, na vama je da se posvetite svom izlečenju.

Visok krvni pritisak podrazumeva vrednosti veće od 140/90

Dakle, ukoliko uglavnom ove vrednosti dobijate kada merite pritisak, onda to znači da patite od hipertenzije tj. visokog krvnog pritiska. To su brojke koje ukazuju na to, ali naravno da hipertenziju prate i određeni simptomi. Međutim, kod mnogih se simptomi ne ispoljavaju, ili se ne ispolje odmah, i to može da bude problem. Pre svega je problem zbog toga što u tim situacijama pritisak može izazvati ozbiljne probleme, jer nije lečen na vreme. Važno je otkriti problem sa povišenim krvnim pritiskom, kako bi se sprečile ozbiljnije posledice. Preporuka je da redovno proveravate krvni pritisak i ukoliko ustanovite da je on iznad normalnih vrednosti i da se to ponavlja pri svakom (ili većini) merenja, onda se treba obratiti lekaru. Lekar će nakon analize utvrdtiti da li vam je potrebna terapija ili će biti dovoljno korigovanje načina ishrane i određenih životnih navika, poput konzumiranja alkohola, pušenja ili nedovoljnog kretanja.

Zbog čega se javlja povišen krvni pritisak?

Ne može se sa sigurnošću reći zbog čega se javlja visok krvni pritisak. Međutim, hipertenziju je, kao i mnoge druge bolesti moguće povezati sa nezdravim načinom života, pre svega nepravilnom ishranom. Loša, neredovna ishrana, konzumiranje prevelike količine šećera, nezdrave, prerađene i industrijske hrane, izbegavanje zdrave i sveže hrane, sigurno doprinose naastanku mnogih, pa i ove bolesti. Pored loše ishrane, nedostatak fizičke aktivnosti, konstantan stres i preopterećenost, nedovoljno odmora često se ubrajaju u moguće uzročnike. Alkohol i cigarete, takođe, nisu poželjni. Dakle, mnogo je faktora koje možemo da menjamo, a koji negativno utiču na naše zdravlje. Takođe, treba da znate da visok krvni pritisak može da bude i nasledan, odnosno da su šanse da obolite veće ukoliko već u vašoj porodici postoji istorija ove bolesti.

Kako prepoznati visok krvni pritisak?

Kao što smo već napomenuli, simptomi mogu da izostanu sve dok ne dođe do ozbiljnijih problema i komplikacija. Međutim, često se prvi simptomi ignorišu i pripisuju trenutnom stanju, umoru, stresu… Neki od simptoma koji mogu ukazivati na visok krvni pritisak su, na primer, glavobolja, koja je učestala, sa kojom je često povezana i nesanica i čuveno zujanje u glavi ili ušima. Takođe, ono što može da ukaže na visok krvni pritisak jeste i osećaj otežanog disanja, osećaj da nemate dovoljno vazduha, kao i preskakanje srca. Ukoliko imate ove simtome, a posebno ukoliko vam se često javljaju, počnite da kontrolišete svoj pritisak, a najbolje je obratiti se lekaru za savet i stručnu pomoć.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *