DNK fragmentacija spermatozoida – sve što je važno znati

Veliki broj problema u ostvarenju potomstva prati današnje parove, često bez obzira na starosnu kategoriju, dužinu zajedničkog života i svakodnevne navike. Veoma je bitno blagovremeno posetiti lekara i izvršiti sve potrebne analize, što važi kako za žene, tako i za mušakrce.

Uglavnom, žene zakazuju u dogovoru sa ginekologom redovne ginekološke preglede – kolposkopiju i uzimanje briseva, papa test, a prema potrebi vrše se određene intervencije i dalje analize. Sa druge strane, muškarci proveravaju stanje sa sopstvenom plodnošću i rade ispitivanja kao što je spermografija, urinokultura, brisevi i testiranje da li postoji DNK fragmentacija spermatozoida. 

Zdravlje i vitalnost muškarca od velikog je značaja za siguran put do potomstva, ali nekada se javlja sterilitet kod oba pola, za koji nije tako jednostavno otkriti uzroke i razloge, odnosno prosto je neobjašnjiv. DNK fragmentacija spermatozoida utiče na mušku plodnost, tako što podrazumeva oštećenja, umanjenje kvaliteta i broja spermatozoida. Tačnije, obuhvata oštećenja spermatozoida zbog kojih oni ne mogu uspešno da oplode jajnu ćeliju, ili imaju abnormalni izgled usled fragmentiranog DNK. U tom smislu, ispitivanje se preporučuje od strane lekara, onda kada postoji problem sa plodnošću i začećem, odnosno reproduktivnim zdravljem. Detaljnije se informišite sa stručnjacima ovde.

Zašto se javljaju oštećenja spermatozoida?

Nalazimo se u vremenu pojačanog stresa, napetosti, učestale nervoze i nezdravih životnih navika, a za to je zadužen veliki broj obaveza ljudi. Glavni „protivnik“ ostvarenju trudnoće je upravo stres, koji može da bude i bitan razlog zašto se pojavila DNK fragmentacija spermatozoida. Stvaranjem slobodnih radikala u stresnim situacijama mogu se dalje izazvati različita oštećenja genetskog sastava spermatozoida, odnosno njihovog DNK. 

Sve to, negativno se odražava na sposobnost oplođenja jajne ćelije, umanjuje se broj spermatozoida i kvalitet teskture. Izazivači su i povišena temperatura u testisima koju često uzrokuje uska odeća, korišćenje uređaja koji se zagrevaju držanjem na nogama i izlaganje toploti. Takođe, DNK fragmentacija nastaje i u slučaju seksualno prenosivih infekcija, ali i u slučaju povećanog obima korišćenja cigareta, alkohola i loše ishrane. 

Kada je vreme za ispitivanje DNK fragmentacije spermatozoida?

Problemi sa oštećenjem spermatozoida može biti uzrok neplodnosti muškaraca, zbog čega je veoma važno realizovati ovakvo ispitivanje ukoliko postoje problemi sa ostajanjem žene u drugom stanju. Na osnovu konsultacija sa lekarom, muškarci se upućuju na testiranje kvaliteta, broja i oblika spermatozoida, kao i na osnovu prethodnih problema u reprodukciji. Naime, DNK fragmentacija spermatozoida važna je za dalje planiranje potomstva i pospešivanje kvaliteta, funkcija i zdravlja muških reproduktivnih organa. 

Test se preporučuje ukoliko postoji neobjašnjiv sterilitet, zatim spontani pobačaji, loš spermogram i razvoj embriona, izloženost štetnim materijama, neuspešni pokušaji vantelesne oplodnje i druge neželjene pojave. Muškarcima starijih od 40 godina preporučuje se testiranje DNK fragmentacije, kao i u slučaju pokušavanja začeća bezuspešno duže od 6 meseci, odnosno za mlađe od 35 godina u periodu dužem od 1 godine. U zavisnosti od rezultata ginekoloških pregleda i testiranja žene, a nekada i paralelno uz njih, muškarcima se preporučuje provera fragmentacije.

Kako se vrši test i šta dalje nakon dobijanja rezultata?

Identifikovanje da li postoji DNK fragmentacija spermatozoida zasniva se na testiranju uzorka sperme, hemijskim bojama, uz otkrivanje stepena oštećenja, izraženim u procentima. Test je potpuno jednostavan i uzorak se može ostaviti u laboratoriji, a zatim i sačekati rezultati. U pogledu sledećih koraka, ukoliko DNK fragmentacija spermatozoida nije prisutna i radi se o pravilnim oblicima, kvalitetu i njihovom broju, traže se drugi uzroci neplodnosti. 

Sa druge strane, ukoliko je potrebno lečenje ono se zasniva na povećanju fizičke aktivnosti, pravilnoj ishrani, šetnji, korišćenju suplemenata, a prema potrebi i određene intervencije. Najvažnije je blagovremeno ispitati stanje sa spermatozoidima, jer njihovo oštećenje može biti uzrok neplodnosti i problema ostvarenja uspešne trudnoće. Istovremeno, za postupak vantelesne oplodnje neophodan je uredan nalaz sperme, zbog čega se takođe savetuju ovakva ispitivanja. Kontrolni test prethodno dobijenih rezultata savetuje se pacijentima nakon 3 meseca nakon što se proveri prva DNK fragmentacija spermatozoida. 

DNK fragmentacija spermatozoida predstavlja oštećenje oblika i genetskog materijala sperme, usled kojeg ne dolazi do oplodnje jajne ćelije, ili se javljaju spontani pobačaji, neuspešne vantelesne intervencije i mnogo drugih teških i neželjenih pojava. Savetuje se muškarcima kao bitan kontrolni pregled, odnosno test na osnovu kojeg će se utvrditi da li je DNK materijal normalan ili abnormalan, odnosno fragmentiran. Kako je uredan spermogram i sastav sperme bez nepravilnosti preduslov ostvarenja uspešne trudnoće, važno je realizovati ispitivanje ukoliko do godinu dana ne dolazi do oplodnje. 

Uzroci ovog problema su brojni, od nezdravih životnih navika – loše ishrane, konzumiranja cigareta i alkohola, stresnih situacija i nervoze, kao i nošenja uske odeće, do povišene temperature u testisima i polnih infekcija. Zbog toga, blagovremen uvid u rezultat pruža dosta korisnih informacija za planiranje potomstva i uspešnog ostvarenja trudnoće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *