Fizička aktivnost i sport u trudnoci

Trudnica u 17. nedelji trudnoce na krevetu

Da li je sport u trudnoći dozvoljen i u kom obliku? U većini slučajeva, fizička aktivnost tokom trudnoće je sigurna i čak se preporučuje, pod uslovom da nema kontraindikacija i da se prilagođava individualnim potrebama trudnice. Većina zdravih trudnica može da nastavi sa uobičajenim niskorizičnim aktivnostima poput šetanja, plivanja, joge, pilatesa, vožnje bicikla, veslanja, laganih vežbi snage, i slično.

Važno je napomenuti da svaka trudnica ima različitu kondiciju i nivo fizičke spremnosti, pa je važno da se aktivnosti prilagode individualnim potrebama i sposobnostima. 

Da li su svi sportovi u trudnoći dozvoljeni?

Ipak, nisu svi sportovi u trudnoći dozvoljeni. Trudnice bi trebalo da izbegavaju aktivnosti koje su povezane sa rizikom od pada, udarca u stomak, gubitka ravnoteže ili dehidratacije.

U trudnoći bi trebalo izbegavati aktivnosti koje su povezane sa visokim rizikom od pada, povreda ili oštećenja trbušnih mišića. Među takvim aktivnostima su sportovi koji uključuju kontakt ili rizične aktivnosti kao što su borilački sportovi, padobranstvo, skokovi u vodu sa visine, trke motora, klizanje na ledu, planinarenje ili stenjanje.

Takođe, trudnicama se ne preporučuju sportovi koji zahtevaju veliku fizičku aktivnost i naprezanje, kao što su maraton ili trke na duge staze, dizanje tegova, bodybuilding ili intenzivni aerobik.

Opšte preporuke su da trudnice treba da se bave laganim fizičkim aktivnostima, kao što su šetnje, plivanje, joge, pilates, vožnja bicikla ili veslanje, pod uslovom da nema kontraindikacija i da se prilagođava individualnim potrebama trudnice.

U svakom slučaju, važno je da trudnice konsultuju svog lekara pre nego što počnu sa bilo kojom novom aktivnošću ili sportom kako bi dobile individualne preporuke i savete.

Koji sport je idealan za trudnicu u 17 nedelji?

Kada je u pitanju 17. nedelja trudnoće, većina trudnica u ovom periodu bi trebalo da može da se bavi laganim fizičkim aktivnostima, kao što su šetnje, plivanje, joge, pilates, vožnja bicikla, veslanje ili lagane vežbe snage.

Šetnja je jednostavna i prijatna aktivnost koju trudnice mogu da praktikuju svakodnevno. Plivanje je takođe odlična opcija, jer omogućava celokupni trening tela bez opterećenja zglobova. Yoga i pilates su odlični za jačanje mišića i povećanje fleksibilnosti tela. Vožnja bicikla i veslanje takođe su odlični izbori, jer omogućavaju vežbanje velikog broja mišića i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje.

Druženje u trudnoći – dobar sport za dobro raspoloženje

Druženje na sportu u trudnoći može biti sjajan način da trudnica održi fizičku aktivnost, poboljša zdravlje i poveže se sa drugim trudnicama koje dele slična iskustva. Međutim, uvek treba voditi računa o bezbednosti i prilagođavanju aktivnosti individualnim potrebama i mogućnostima trudnice.

Ako trudnica želi da se pridruži grupi za vežbanje ili sport, trebalo bi da se obrati pažnja na sledeće:

  • Odabrati grupu koja je prilagođena trudnicama – Postoje specijalizovane grupe za trudnice koje se fokusiraju na vežbe i sportove koji su bezbedni za trudnice.
  • Obavestiti trenera o trudnoći – Trudnica bi trebalo da obavesti trenera o svojoj trudnoći kako bi on mogao da prilagodi vežbe njenim potrebama i ograničenjima.
  • Održavati adekvatnu hidrataciju – Trudnice bi trebalo da održavaju adekvatnu hidrataciju tokom vežbanja kako bi se izbegla dehidratacija koja može biti opasna za trudnicu i fetus.
  • Izbegavati visok rizik od pada i udaraca – Trudnice bi trebalo da izbegavaju aktivnosti koje su povezane sa visokim rizikom od pada, udaraca u stomak, gubitka ravnoteže ili drugih povreda.
  • Slušati svoje telo – Trudnice bi trebalo da slušaju svoje telo i prilagođavaju vežbe svojim mogućnostima i potrebama. Ako se osete umorno, bolno ili neudobno, trebalo bi da prestanu sa vežbanjem i odmore se.

U svakom slučaju, važno je da trudnice konsultuju svog lekara pre nego što se priključe bilo kojoj grupi za vežbanje ili sportu kako bi dobile individualne preporuke i savete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *