Kad je pravo vreme bebi uvesti čvrstu hranu

beba jede

Bez obzira da li dojite bebu ili joj dajete adaptirano mleko, vaš mališan bi oko petog meseca trebalo da počne jesti i čvrstu hranu. Vidite prvo da mu date jedan ovakav obrok, pa zavisno od njegove reakcije, počnite da mu dajete postepeno porcije ili mu odmah veći deo jelovnika bazirajte na čvršćim namirnicama. 

Verovatno će u početku biti negodovanja, jer niko, pa ni deca ne prihvataju promene tako lako. Ali vremenom će se naviknuti na čvršću hranu, dok će hranjenje putem flašice polako početi da zaboravljaju. 

Vi kao roditelj se nemojte brinuti, jer je ovo normalan period za svaku bebu, majku i oca, a mi vam u nastavku otkrivamo nekoliko saveta koji će vam pomoći u ovakvim situacijama. 

Koje namernice treba prvo uvesti?

Pored mleka za bebe, svom mališanu možete davati banane, jabuke i razne žitarice… Takođe u njegovu ishranu uvedite i tikvice, krompir, da bi se njegov jelonik bogatio. 

Kaše napravljene od žitarica se veoma lako vare, te tako pripremaju želudac i creva za mnoge druge namirnice. Najbolje bi bilo da svojoj bebi dajete žitarice ujutru. Postepeno počnite da joj uvodite i voće i povrće, a kad dođe vreme užine, svom mališanu možete dati adaptirano mleko za bebe

Deca generalno baš vole sokiće i kaše napravljene od voća. Ali pošto je to samo deo obroka, najbolje bi bilo naučiti dete da voće jede tek na kraju jela, kao slasan deo ručka, kog će sigurno voleti. 

Zašto treba uvoditi čvrstu hranu u ovom periodu?

Ovo je proces koji prirodno dolazi u ishranu svakog deteta. Naime, oko 6-og meseca uočiće se nedostatak gvožđa ukoliko se hrana bebi ne obogati dodatnim namirnicama. Iz tog razloga se na sistematskog pregledu radi i analiza krvne slike… 

Zato ishranu svog deteta obogatite voćem, povrćem, mesom, žumancima… Možda se detetu neće u početku svideti ukus, ali vremenom će usvojiti ovakvu ishranu kao naviku, tako da samo treba biti uporan.  

Videćete vremenom kako će čvrsta ishrana i adaptirano mleko postati sastavni deo ishrane vaših mališana. Budite strpljivi, da biste svom detetu do prve godine života uspeli da uvedete sve bitne namirnice koje su mu potrebne za pravilan rast i razvoj. 

Kako naučiti bebu da koristi pribor 

Pošto čvrsta hrana podrazumeva upotrebu pribora, beba bi polako trebalo da usvaja kako se drže viljuška i kašika, što je posebno dobro, jer se mališan tako postepeno odvikava od flašice.

Ako vaša beba krene da jede prstićima, slobodno joj dozvolite da se tako hrani, jer tako ona tad uživa. Svakako nek vam na stolu bude pribor kao imitacija koja služi za igru. Vremenom će beba gledati kako vi jedete sa viljuškom i kašikom i postepeno će početi da uzima pribor, da kordiniše pokrete, te će potpuno ovladati istim i prirodno će naučiti da se sama hrani. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *