KAKO ODABRATI PRAVE PROIZVODE ZA NEGU KOŽE VAŠE BEBE

Nega kože kod beba

Svi znamo da je koža najveći ljudski organ. Zato se nezi kože posvećuje toliko pažnje još od rođenja kada je koži zaista potrebna sva naša pažnja. Tada su koža i imunološki sistem još uvek u razvoju, pa su stoga podložniji iritacijama, infekcijama i drugim problemima.

Pravilna nega kože može pomoći u sprečavanju takvih problema i očuvanju zdravlja i udobnosti deteta. Osim toga, koža je i prva linija odbrane od spoljnih uticaja, pa pravilna nega kože takođe može pomoći u zaštiti od štetnih sunčevih zraka, zagađenja i drugih štetnih faktora iz okoline.

FAKTORI KOJI ĆE VAM POMOĆI DA ODABERETE KOZMETIKU ZA NEGU

Kozmetika za bebe i decu je poseban segment na tržištu kojem se posvećuje posebna pažnja. Sve više roditelja se odlučuje za prirodne i organske proizvode koji su blagi i nežni prema koži najmlađih. Kada je u pitanju odabir kozmetike za bebe i decu, najvažniji faktor koji treba uzeti u obzir je bezbednost proizvoda. Ne smeju da sadrže štetne sastojke kao što su parabeni, ftalati, sulfati, veštačke boje i mirisi. Takođe, proizvodi za bebe i decu treba da budu pH neutralni kako bi se izbegla iritacija kože.

Drugi važan faktor koji treba uzeti u obzir je tip kože bebe ili deteta. Neke bebe imaju osetljivu kožu koja je sklona suvoći, dok druge imaju masniju kožu. Potrebno je odabrati proizvode koji su prilagođeni tipu kože kako bi se izbegle iritacije i alergijske reakcije.

U Srbiji su najčešće kupovani proizvodi upravo  proizvodi za negu kože i kose. To uključuje sapune, kreme, losione, ulja i šampone. Takođe, sve više roditelja se odlučuje za kupovinu prirodnih i organskih proizvoda koji ne sadrže štetne hemikalije. Ovo je potpuno opravdano ako se zna da takvi proizvodi ne sadrže štetne hemikalije i da su nežni su prema koži najmlađih. Ovi proizvodi su često testirani kako bi se osiguralo da su sigurni za bebe i decu, a mnogi proizvođači koji nude organsku kozmetiku su sertifikovani od strane relevantnih institucija.

Hipoalergena kozmetika je napravljena tako da smanji rizik od alergijskih reakcija. Ovo je važno jer su bebe i deca često osetljivija na iritacije kože, pa se hipoalergena kozmetika preporučuje kao prvi izbor za negu kože. Iako su ove vrste kozmetike često prirodnijeg porekla i manje iritativne, ne znači da ne mogu izazvati reakciju kod neke dece. Važno je pročitati etiketu odnosno deklaraciju proizvoda kako biste bili sigurni da je pogodan za Vaše dete.

Svako dete je drugačije i ima jedinstvenu kožu, pa je važno pratiti reakcije Vašeg deteta na proizvode koje koristite. Preporučuje se izbegavati proizvode sa jakim mirisima kao i obratiti pažnju na to da li je proizvod prilagođen specifičnoj vrsti kože Vašeg deteta, kao i na njegovu starost. Pre nego što počnete koristiti neki novi proizvod, važno je uraditi testiranje na malom delu kože kako biste bili sigurni da Vaše dete neće dobiti alergijsku reakciju ili iritaciju. Uvek je bolje biti siguran, pa je uvek najbolje konsultovati se sa pedijatrom pre nego što počnete koristiti neki novi proizvod na koži Vašeg deteta.

DA KUPANJE NE BUDE NOĆNA MORA

Kupanje beba i dece je važan deo higijene i nege kože, ali jedan od najvažnijih porodičnih rituala koji povezuje porodicu. Vrlo je važno da se odabere odgovarajući preparat koji će održavati njihovu kožu zdravom i hidriranom.

Pre svega, treba izbegavati agresivne sapune i gelove za tuširanje koji mogu da isuše kožu i da izazovu iritacije. Umesto toga, preporučuje se korišćenje blagih i nežnih proizvoda, posebno formuliranih za bebe i decu.

Zapravo, najbolje je koristiti specijalne bebi šampone i kupke koje su blage, ne sadrže sulfate i druge agresivne sastojke, a koje će pomoći u očuvanju prirodne hidriranosti kože. Takođe, preporučuje se izbegavanje previše tople vode, jer može izazvati iritacije i isušivanje kože. Zato je bebi kupka za kosu i telo koja je organskog, hipoalergenog sastava pouzdan i najbolji izbor.

Uz blage šampone i kupke, mogu se koristiti i proizvodi za hidrataciju i negu kože nakon kupanja, kao što su losioni, ulja i kreme za telo. Ovi preparati će pomoći u očuvanju prirodne vlažnosti kože i sprečiti njen gubitak, a istovremeno će pomoći u održavanju kože glatkom i mekanom. Kokosovo ulje i bademovo ulje su odlični za negu kože beba, dok su proizvodi sa kamilicom i lavandom odlični za smirivanje kože i umirivanje beba. Takođe, prirodni šamponi, kupke i sapuni koji ne sadrže sulfatni deterdžent su najbolji izbor za pranje kose i kože beba.

Kreme i losioni za telo bebe treba da budu hipoalergenski, nekomedogeni i bez mirisa, kako bi se izbeglo iritiranje kože. Za zaštitu od sunca, koristite kremu sa visokim zaštitnim faktorom koja je specijalno formulisana za bebe i decu. Ulja za masažu su takođe korisna za negu beba, jer hidriraju kožu i pomažu u opuštanju beba. Najbolja ulja za masažu su ona koja su bazirana na biljnim sastojcima.

Tako zaokružavamo proces kupanja i samu negu kože nakon kupanja, a Vaše dete će biti zadovoljno i srećno. I još važnije, umireno i spremno za miran san!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *