Kako prepoznati prve znake javljanja hemoroida?

Hemoroidi su otečene vene i oko pedeset posto odraslih je iskusilo ovaj problem pre svog pedesetog rođendana. Dakle, nema razloga da vas bude sramota, ali je vrlo bitno da se edukujete o tome kako da prepoznate hemoroide, kako da i sprečite i kako da ih lečite. Ako vas to zanima, nastavite da čitate ovaj tekst. 

Simptomi i uzroci hemoroida

Simptomi na koje treba da obratite pažnju ako mislite da imate problema sa hemoroidima jeste svrab, bol i teže pražnjenje creva. Iako su hemoridi bolni i neprijatni nisu opasni po život i često prolaze sami bez lečenja. Ali, ako ih često imate, mogu se razviti simptomi anemije, poput slabosti i blede kože zbog gubitka krvi, mada se to ne dešava često. A šta to uzrokuje hemoroide? Niko nije sasvim siguran šta uzrokuje hemoroide, ali mogući uzroci su naprezanje tokom pražnjenja creva, komplikacije zbog dugog zatvora, dugo sedenje (posebno na toaletu) i porodična istorija. Takođe stojanje može da bude problem, a i trudnice su sklonije dobijanju hemoroida.

Kako sprečiti pojavljivanje hemoroida?

Da bi ste sprečili dobijanje ili izbegli pogoršanje hemoroida izbegavajte naprezanje tokom pražnjenja crvena, a pored toga preporučljivo je da pijete dosta vode. Često idite u toalet i redovno vežbajte. Takođe bi bilo dobro, ako vam to posao dopušta, da ne sedite dugo, posebno ne na tvrdim površinama kao što su beton ili pločice. Takođe, ako počnete zdravije da se hranite možete izbeći pojavljivanje hemoroida. U svoju ishranu možete da ubacite proso, druge pahuljice, voće i povrće bogato vlaknima kako biste bili sigurni da vam se hemoroidi neće pojaviti, vratiti ili pogoršati. 

Lečenje kod kuće ili operacija hemoroida?

Lečenje hemoroida može se obaviti i kod kuće i kod lekara u zavisnosti od vašeg stanja. Kada se jave hemoroidi stvar koja može veoma da pomogne u ublažavanju bola i svraba jeste topla kupka. Možete sedeti desetak minuta u toploj vodi kako biste se bolje osećali. Možete mazati i kreme protiv hemoroida koje ne dobijate na recept ako su svrab i bol neizdrživi. Ako vam kućni tretman ne pomogne trebali biste da odete kod lekara. Ako ne pomognu ni lekovi koje vam je lekar prepisao onda se lekari opredeljuju za operaciju hemoroida. Operacija hemoroida se sastoji u tome da hirurg pravi male posekotine i tako odstranjuje hemoroid. Možete da dobijete i lokalnu i opštu anesteziju, ali je uglavnom češća lokalna anestezija (gde ste budni, ali ne osećate ništa). Operacija hemoroida ne traje dugo i vrlo često možete da idete kući sutradan. Zbog operacije hemoroida taj deo će biti bolan i osetljiv, a oporavak uglavnom traje oko dve nedelje. Iako ste nakon operacije hemoroida dobro nakon dve nedelje može da potraje oko mesec i po dana da se vratite svojoj normali nakon ove procedure. 

Iako je ovo tema o kojoj mnogi izbegavaju da govore i pričaju trebali bi uvek znati dosta o njoj. S obzirom da svakome može da se desi trebao bi svako i da bude spreman na to i upućen u to šta treba da radi. Kućni tretman često ume da pomogne, ali ako se to ne desi ne plašite se operacije hemoroida jer će vam to svakako pomoći.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *