Kako se otkriva intolerancija na laktozu?

Laktoza je mlečni šećer. Da bi telo moglo da vari laktozu, neophodno je da u crevima postoji enzim laktaze. Funkcija ovog enzima je da laktozu pretvara u glukozu koju naše telo koristi kao energiju.

Kod dece i odraslih sa intolerancijom na laktozu, enzim laktaze nije prisutan, pa se i probava ne odvija pravilno, što izaziva nadutost, bolove i ostale stomačne probleme.

Kod dece intolerancija na laktozu može nastupiti iz više razloga, koji zavise od uzrasta deteta.

Intolerancija na laktozu kod prevremeno rođenih beba i odojčadi
Intolerancija na laktozu nije uobičajena kod beba. Ipak, kod beba koje se rode pre 34. nedelje trudnoće sistem za varenje nije još uvek sasvim razvijen, pa im mogu nedostajati enzimi koji su potrebni za varenje hrane.

Stanje kod ovih beba je obično privremeno, jer se enzimi razvijaju kako beba raste.

Kongenitalni (urođeni) nedostatak laktaze

U retkim slučajevima, beba se može roditi bez enzima laktaze.

Kod ovih beba se intolerancija otkirva brzo po rođenju, jer imaju izraženu dijareju i ne dobijaju na težini. Znaćete odmah ukoliko je ovo stanje u pitanju.

Primarni nedostatak laktaze

Najčešći oblik intolerancije na laktozu kod dece jeste primarni nedostatak laktaze. Kod ove dece nema dovoljno enzima laktaze, a i količina laktaze koju imaju se vremenom smanjuje.

Iako može izgledati da je intoleracnija nastupila odjednom, ona se ustvari pogoršava vremenom, a simtpomi samo postaju više uočljivi.

Primarni nedostatak enzima laktaze ima čak 65-70% svetske populacije, a u pitanju je genetska predispozicija.

Iako intolerancija može da se javi već oko druge godine života, simptomi se mogu primetiti tek u doba adolescencije ili mladog odraslog doba.

Sekundarni nedostatak laktaze

Ovakav nedostatak enzima laktaze nastupa najčešće nakon neke preležane bolesti, kao što je virus.
Svaki virus koji oštećuje sluzokožu creva, kao što je na primer gastroenteritis, može izazvati privremeni ili dugotrajni nedostatak enzima laktaze.
Bebe mlađe od 3 meseca su pod većim rizikom da imaju teže posledice od ovog stanja. Kod njih se može javiti izražena dijareja i slabiji napredak.
Neke hronične bolesti kao što je Kronova bolest ili celijakija takođe mogu uzrokovati nedostatak laktaze, odnosno intoleranciju na laktozu.

Kako se postavlja dijagnoza intolerancije na laktozu kod dece?

Eliminaciona dijeta

Jedan od načina da se otkrije netolerancija na laktozu jeste da se iz detetove ishrane isključe mlečne namirnice, pa da se neko vreme prati da li se gube simptomi.

Kod isključivanja namirnica, važno je da se posavetujete sa pedijatrom oko zamenskih namirnica ili suplemenata, kako dete ne bi ostalo uskraćeno za važne nutrijente.

Obično se kod eliminacione dijete u ishranu uvode suplementi vitamina D i kalcijuma.

Izdisajni test

Pedijatar gastroenterolog može postaviti dijagnozu intolerancije putem izdisajnog testa koji se obavlja u ordinaciji.

Ovaj test se može izvesti kod deteta koje je dovoljno odraslo da može da ga uspešno izvede. Potrebno je da dete prvo popije tečnost sa laktozom, a da zatim dune u uređaj koji detektuje nivo hidrogena u izdahnutom vazduhu. Povišeni nivoi hidrogena ukazuje na netoleranciju na laktozu.

Šta raditi ako je dete netolerantno na laktozu?

Postoje mnoga rešenja koja mogu pomoći da dete izbegne simptome, a opet da ima zdravu ishranu i unosi sve važne nutrijente da bi zdravo raslo i napredovalo.

Kada je reč o bebama, terapija mora da bude rukovođena od strane pedijatra gastroenetrologa. Moguće je da će biti neophodno da se uvede specijalna formula i da bebina težina i napredak redovno kontroliše.

Ako je reč o privremenoj netoleranciji izazvanoj virusima, detetu možete pomoći tako što ćete isključiti mlečne namirnice iz ishrane oko dve nedelje, a zatim ih ponovo uvrstiti. Ova privremena laktoza najčešće nastupa nakon virusne ili bakterijske infekcije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *