Menstrualni kalendar – zašto je bitan za svaku ženu?

Menstrualni kalendar naziva se još i kalendar ovulacije jer žene u reproduktivnom dobu pomoću njega izračunavaju period u mesecu kada mogu da zatrudne ili izbegnu neželjenu trudnoću. Taj period čine tzv. plodni dani. Period ovulacije ili plodni dani obuhvataju do pet dana pre ovulacije i 24 h nakon ovulacije. 

Zapravo, žena može zatrudneti samo u periodu od 24 h nakon što jajna ćelija bude spremna za oplodnju ali obzirom da spermatozoidi mogu preživeti do pet dana u telu žene, u plodne dane računa se i 5 dana pre same ovulacije. Naravno, sve ovo važi ukoliko žena ne koristi neko sredstvo kontracepcije bez obzira u kom obliku. 

Takođe, izračunavanje plodnih dana ne bi trebalo da bude i metod zaštite od neželjene trudnoće. Pre svega, zbog polno prenosivih bolesti a drugo, plodne dane nije moguće sasvim precizno izračunati kod žena koje imaju neuredne menstrualne cikluse. 

Menstrualni kalendar je praktičan alat za izračunavanje perioda ovulacije čak i kada žena nije sigurna kada će kod nje nastupiti sledeća menstruacija. Naime, kada se menstrualni kalendar precizno vodi mogu se uočiti određeni obrasci u menstrualnom ciklusu. 

Na primer, moguće je da žena jedan mesec dobije menstruaciju par dana ranije a drugi mesec na isti dan ili par dana kasnije. Dakle, menstrualni ciklus može se razlikovati od meseca do meseca. Period ovulacije, odnosno oslobađanje zrele jajne ćelije nastupa sredinom ciklusa. 

Upravo zbog toga, svaka žena treba da zna koliko dana iznosi njen menstrualni ciklus. Normalni menstrualni ciklus traje od 21 do 35 dana, od toga menstrualno krvarenje traje od 3 – 7 dana.

Menstrualni kalendar – koji su podaci od značaja?

Osim, za praćenje plodnih dana, menstrualni kalendar pomaže ženi da vodi računa o svom reproduktivnom zdravlju. U slučaju da dođe do određenih odstupanja u već ustaljenim obrascima, to može ukazivati na neki zdravstveni poremećaj pa je potrebno posetiti lekara kome će prikupljene informacije svakako biti od značaja za uspostavljanje dijagnoze. 

Osim datuma početka menstruacije u menstrualni kalendar mogu se upisivati i drugi podaci odnosno simptomi koji pokazuju da je period ovulacije blizu ili je nastupio. To mogu biti: 

  • promena cervikalne sluzi,
  • promene u vrednostima bazalne temperature tela, 
  • predmenstrualni grčevi,
  • tačkasto krvarenje, 
  • bolne i osetljive grudi, 
  • promene u vaginalnom mirisu,
  • promena libida i raspoloženja.

Ukoliko imate ove simptome, moguće je da ste u periodu ovulacije. Ukoliko želite da budete sasvim sigurni kada je period vaših plodnih dana, možete koristiti i specijalne testove. 

Najčešće se koriste test trake i štapići za ovulaciju na osnovu uzorka mokraće. Oni funkcionišu na sličan načina kao i testovi za utvrđivanje trudnoće. Ovi testovi dostupni su i elektronskom odnosno digitalnom obliku. Takođe, popularni su i testovi ovulacije na osnovu pljuvačke, kod nas poznati kao „mejbi bejbi“ testovi. 

U menstrualni kalendar mogu se upisivati i drugi značajni podaci kao što su promene u dužini trajanja i količini menstrualnog krvarenja, promene u boji menstrualne krvi ili u intenzitetu menstrualnih grčeva. 

Na osnovu ovih podataka, žena može precizno zaključiti u kojoj fazi menstrualnog ciklusa se nalazi. Za početak menstrualnog ciklusa uzima se prvi dan menstruacije. Zatim sledi folikularna faza odnosno period pripreme za ovulaciju. 

Nakon toga nastupa period ovulacije kada dolazi do oslobađanja zrele jajne ćelije i na raju lutealna faza koja predstavlja period nakon ovulacije. To znači da jajna ćelija nije oplođena, usled čega je telo apsorbuje, sluzokoža materice počinje da se ljušti i raspada, odnosno nastupa period sledeće menstruacije. 

Menstrualni kalendar možete voditi ručno ili koristiti mobilne aplikacije posebno izrađene u tu svrhu. Takođe, postoje i on-line menstrualni kalendari za izračunavanje plodnih dana. Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica kako da vodite svoj menstrualni kalendar, posavetujte se sa izabranim lekarom.

Izvori:

https://www.verywellfamily.com/how-to-track-ovulation-when-trying-to-conceive-2371830
https://www.clearblue.com/how-to-get-pregnant/menstrual-cycles-and-ovulation

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *