Može li nepravilno čišćenje ušiju dovesti do gluvoće?

Iako poslovica kaže da se niko nije naučen rodio, sopstvenu brigu o ličnoj higijeni nikada ne dovodimo u pitanje. Podrazumevamo da znamo kako da pravilno operemo zube, okupamo se, očistimo uši… Smatramo da su u pitanju jednostavne radnje koje ne možemo previše “zabrljati”. S druge strane, stručnjaci upozoravaju da nepravilna briga o telu može dovesti do teški i trajnih posledica, kojih nismo ni svesni. Primera radi, da li ste znali da nepravilna upotreba pamučnih štapića može dovesti do gluvoće?

Šta je konduktivni gubitak sluha i kako nastaje?

Uvo se sastoji iz tri dela: unutrašnje, srednje i spoljašnje. Konduktivni gubitak sluha nastaje usled oštećenja ili blokiranja spoljašnjeg ili srednjeg uva. Osobe se žale da imaju problema da čuju tiše zvukove, niske frekvencije. Posledično, često dodatno pojačavaju zvuk na telefonu, televizoru i drugim uređajima. Ujedno, to može biti prvi simptom gubitka sluha i često ga okolina postane svesna i pre obolelog. Konduktivni gubitak sluha može biti privremen ili trajan, a za dijagnozu bi se trebalo obratiti lekaru.

Pored ovog simptoma, mogu se pojaviti i: iznenadni gubitak sluha, delimični gubitak sluha koji se pogoršava, bol i/ili pritisak u jednom ili oba uva, vrtoglavica, pojava tečnosti i neprijatnog mirisa iz uva. Svi ovi simptomi ukazuju na moguća oštećenja ili oboljenja i zahtevaju lekarski pregled.

Kada su u pitanju uzroci nastanka konduktivnog gubitka sluha, uglavnom se radi o različitim komplikacijama koje nastaju u srednjem ili spoljašnjem uvu, a koje mogu biti izazvane: prisustvom predmeta koji je zaglavljen u uvu, nakupljanjem cerumena (ušnog voska) u ušnom kanalu, formiranjem koštane lezije, prisustvom tečnosti u uvu, infekcijom ušnog kanala, sužavanjem ušnog kanala… Na pojedine uzroke ne možemo uticati, ali druge možemo kontrolisati primenom odgovarajućih preventivnih mera. Lekari upozoravaju na glavne faktore rizika: čišćenje ušiju pamučnim štapićima ili iglama, često plivanje (koje dovodi do nakupljanja bakterija u uvu), česte infekcija uva…

Ukoliko se na vreme ne tretiraju, ozbiljniji oblici konduktivnog gubitka sluha mogu dovesti i do komplikacija. Komplikacije uključuju infekcije, povrede bubne opne, kolaps bubne opne, zadebljanje bubne opne, nastanak rupe u bubnoj opni… Zato je važno na vreme se obratiti lekaru specijalisti, koje će sprovesti odgovarajuće dijagnostičke testove. Dijagnozu je ponekad moguće uspostaviti samo na osnovu testa sluha, koji se naziva audiogram. Ako ima potrebe, dodatna dijagnostika i potvrda dijagnoze se može vršiti putem CT ili MRI snimka.

Kako pravilno čistiti uši?

Sada, kada znamo da je nepravilno čišćenje ušiju jedan od faktora rizika za gubitak sluha, dodatno nas zanima kako da ih pravilno čistimo. Ne preporučuje se čišćenje ušiju običnim štapićima, posebno kod beba i dece. Običan štapić lako može otići previše daleko i iz spoljašnjeg uva izvršiti direktan kontakt sa bubnom opnom. Kod beba bubna opna i dalje nije potpuno formirana, te je posebno podložna oštećenjima. Oštećena bubna opna će izazvati jak bol, pojavu zvonjave u ušima, slabiji sluh i pojavu manje količine krvi koja izlazi iz uva. Međutim, jedino lekar može postaviti preciznu dijagnozu. Preporuka je da štapić gurnete samo onoliko koliko možete gurnuti mali prst u uvo. Na taj način ćete izbeći slučaj da strani predmet završi preduboko i izazove oštećenja. Posebno su praktični pamučni štapići s graničnicima, koji ne dozvoljavaju da se štapić gurne previše duboko. Pored oštećenja, guranjem štapića preduboko u uvo potiskujemo ušni vosak i tako možemo izazvati kreiranje čepova.

Važno je da razumemo da ušni vosak nije obična prljavština, nego ima važnu ulogu u zaštiti uva od spoljašnjih uticaja. Ako ušni vosak često i agresivno uklanjamo, zapravo ćemo podstići povećano lučenje istog, budući da telo dobija signal da su uši suve i nezaštićene. Vosak bi trebalo ukloniti samo sa ulaza u ušni kanal i to veoma nežno. U suprotnom, vosak možemo ugurati u ušni kanal i tako izazvati stvaranje čepova. Čepovi mogu biti prilično opasni i nikada ih nemojte sami uklanjati, jer tako rizikujete oštećenje ušnog kanala.

Obratite se lekaru čim primetite da slabije čujete

Simptome blage ili umerene gluvoće je lako ignorisati, dok god imamo opciju da pojačamo zvuk na televizoru i telefonu i dok god su ljudi iz okoline spremni da pričaju glasnije u našem prisustvu. Mnogi godinama trpe simptome i obraćaju se lekaru tek kada im je zaista ugrožen kvalitet života. Razlog može biti neodgovornost, ali i strah. Strahujemo kad god sumnjamo da je neko oštećenje trajno ili bolest neizlečiva.

Čak i u slučaju da nema nade za izlečenje i povratak sluha, lekar vam može predočiti opcije koje će vam pomoći da se ponovo vratite svojoj svakodnevici i uživate u životu. Gubitak sluha deluje zastrašujuće, ali su nam, na svu sreću, danas dostupni moderni slušni aparati. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji, slušni aparati su danas veoma diskretni i odlično obavljaju svoj posao, te gluvim osobama podižu kvalitet života na potpuno novi nivo.

Dakle, pažljivo čistite svoje uši i reagujte na svaki simptom koji upozorava da je zdravlje vaših ušiju ugroženo. Ako konstantno pojačavate zvuk na uređajima, možda je pravi trenutak da zakažete pregled i otkrijete o čemu se zapravo radi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *