Na koji način se pravilno održava posteljine?

U ne tako davna vremena, kada su se posteljine uglavnom izrađivale samo od pamuka, nije bilo baš neke mudrosti vezano za to kako bi ih trebalo održavati. Jednostavno se koristio odabrani prašak za veš, mada je bilo i domaćica koje su koristile takozvani štirak, kako bi posteljine ostale čvrste, što bi se reklo.

Ali, na tržištu su se pojavile i svilene i satenske, a zatim i frotirne, flanelske i posteljine od mnogih drugih materijala, koje zahtevaju i drugačiji način održavanja. 

Koliko često se menja posteljina?

Isključivo u zavisnosti od toga koji je period godine u pitanju će zavisiti i da li posteljine treba menjati na nedeljnom nivou ili malo ređe. U principu, u toku letnjih meseci, kada se ljudi više znoje, osnovna preporuka iz higijenskig razloga, na prvom mestu jeste da se posteljine menjaju na nedeljnom nivou. Naravno, sve to pod pretpostavkom da je moguće i da osoba u tom krevetu spava svako veče. 

Međutim, valjalo bi to vreme prorediti ukoliko je zimski period u pitanju. Tada je osnovna preporuka stručnjaka da se posteljine menjaju jednom u dve sedmice. 

Treba imati na umu da je ovo sve uopšteno, te da zavisi od slučaja do slučaja, u smislu da se posteljina može menjati i češće ukoliko se osoba više znoji ili ako je na primer u tom trenutku obolela od gripa ili je prehlađena, pa je potrebno posteljinu promeniti čak i na dnevnom nivou i to najpre zbog higijene i prijatnosti osobe koja u tom krevetu spava. 

Kako se održavaju posteljine?

Opet u zavisnosti od toga od kog materijala su posteljine će zavisiti i na koji način je potrebno da se održavaju. Valjalo bi u tom smislu prilagoditi program za pranje na veš mašini konkretnom materijalu, odnosno uskladiti ih sa informacijama koje su navedene na etiketi. 

Postoje, ipak u praksi greške koje dovode do toga da posteljine ne budu prijatne za spavanje, te da upiju neprijatne mirise. Obično se to događa ukoliko neko ostavi duže opran veš, odnosno posteljinu u mašini, kada ona na kupi neprijatne mirise, pa miriše na vlagu. Zato se preporučuje da kada perete posteljine, ako je ikako moguće izvadite ih odmah po završetku ciklusa pranja. 

U slučaju da imate mašinu za sušenje veša, morate posebno voditi računa o tome ako je koristite i za posteljine. Iz tog razloga se uvek preporučuje da se u mašini za sušenje veša posteljine uvek samostalno suše, razdvojene od drugih odevnih predmeta, odnosno od stolnjaka, peškira ili krpa, recimo. 

Važno je takođe da prilagodite ne samo program na mašini za pranje veša, nego i temperaturu, a opet sve u skladu sa time kako je naznačeno na etiketi konkretne posteljine. Imajte na umu i to da ukoliko perete ili sušite posteljinu na mnogo visokoj temperaturi, to će uticati vremenom i na njen kvalitet. 

Vodite takođe računa i o tome da ne stavite previše ni praška ni omekšivača, kako vam ne bi bilo neprijatno dok spavate od jakog mirisa. 

U slučaju da se na vašem krevetu nalazi i prekrivač, valjalo bi da ga redovno perete. Možda ne toliko često koliko perete posteljine, ali makar jednom u mesec dana, a po potrebi i češće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *