Pravo rešenje za problem spuštenih kapaka

spusteni kapci

Svi smo svesni svojih nedostataka i samokritični u pogledu svojih nepravilnosti, a svakako smo najsvesniji onih koje se nalaze na licu. Asimetrični kapci, spušteni gornji kapci, podočnjacni… su nešto što na prvi pogled daje „umoran“ izgled i dodaje više godina nego što zaista imamo.

Srećom, pa je problem spuštenih kapaka lako rešiv i sa njim ne mora da se živi. Postoji nekoliko načina kojima se može otkloniti ovaj estetski problem, a naš tekst vam donosi nekoliko saveta za jednostavno rešavanje.

Zdrav život

Podočnjaci i spušteni kapci mogu nastati kao posledica nezdravog  stila života u prethodnom periodu. Premalo sna, loša ishrana, boravak u zatvorenom prostoru, stres… su moderni uzročnici brojnih oboljenja savremenog čoveka pa se to posredno ocrtava i na delovima kože koja je najtanja – oko očiju.

Obične analize krvi, hormona štitne žlezde, mogu dati smernice da li postoji neki konkretan uzročnik koji donosi oticanje kapaka i samim tim i njihovo spuštanje na dole.

Ako ne postoje jasni uzročnici problema već je problem spuštenih kapaka nastao sa godinama onda se jedino može raditi samo na njihovom uklanjanju.

Kreme za područje oko očiju

Kozmetički preparati mogu biti dobra pomoć pri povlačenju otoka oko očiju. Svojim sastavom hlade to područje pa vizuelno daju zategnutiju kožu sa manje viška koji pritiska očni kapak i vuče ga na dole. Dobra su solucija pri pojavi prvih znakova starenja ili kao pomoćno sredstvo pored drugih načina za zatezanje kože kapaka.

Hladne obloge

Spušteni kapci mogu biti značajno smanjeni ako se kontinuirano 1 do 2 puta dnevno stavljaju hladne obloge napravljene od čaja od kamilice ili nane. Biljke iz prirode ne mogu štetiti koži već samo doprineti odmaranju te regije kože. Ovo su lekovi od davnina koje su koristile i naše bake kao svakodnevnu kozmetiku, a nekada je upravo priroda ono što je potrebno pravilnoj nezi lica.

Spušteni kapci – operativno rešavanje problema

Kada ni jedna druga metoda ne da željene rezultate, spušteni kapci se jednostavno tretiraju putem operativne metode zatezanjablefaroplastike. Više o samoj operaciji spuštenih kapaka i problemi koji mogu nastati u slučaju njihovog ne otklanjanja objasnio nam je dr. Zoran Žikić oftalmolog– lekar specijalista iz Okuloplasta.

Intervencija se izvodi uz anesteziju i radi se rez na prevoju kapka kada se otklanja višak masnog tkiva i višak kože. Oporavak nije težak i traje nekoliko sedmica nakon čega se dobijaju višestruko dobri rezultati:

  • Spušteni kapci nestaju
  • Višak kože ne vuče obrve na dole čime se postiže otvoreniji pogled
  • Koža oko očiju je zategnutija sa manje bora

Problem spuštenih kapaka je važno na vreme tretirati jer može da preraste iz estetskog u zdravstveni jer postepeno smeta otvorenosti oka i može dovesti do gubitka vida.

Koje će biti pravo rešenje za vaš problem spuštenih kapaka zavisiće od mnogo faktora: godina, kvaliteta kože, stepena opuštenosti kože na kapcima, vaših očekivanja… Danas postoje dobre nehirurške varijante, a dobrodošla je i operativna intervencija na spuštenim kapcima onda kada drugi rezultati izostanu. Dobro je sagledati alternative i konsultovati stručnjake pre konačne odluke. Nekad je bolje ići postepenim zatezanjem kapaka sa kremama i mehaničkom potporom, a nekada je preporuka ići direktno na operaciju. Krajnji rezultat treba da donese više samopouzdanja, odmorniji izgled i lepši oblik očiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *