Prirodni sok od maline – izbor za zdravlje i užitak

Voćni sukovi su osvežavajuć, ukusan napitak, omiljen i deci i starijima. Međutim, neretko zaboravljamo da, osim čari prijatnih ukusa, oni mogu biti i izvor zdravlja. Takav je upravo prirodni sok od maline.

Da navike budu dobre

Sokovi predstavljaju omiljeno piće, koje gotovo uvek imamo u domaćinstvu, prvo je kojim nudimo goste, neizostavno na proslavama, a posebno drago deci. No, i pored prijatnog ukusa, među vrstama se razlikuje kvalitet ovog proizvoda, kao i njegov uticaj na organizam, odnosno zdravlje, te se stoga uglavnom ne preporučuju gazirani niti naročito zaslađeni sokovi, sa vrlo malim procentom voća. Zaboravlja se činjenica da oni treba da predstavljaju izvor zdravlja i energije, i samo jednu opciju unosa voća u organizam, kao i da ih je potrebno konzumirati umereno.

U prodaji se, međutim, nalaze i oni veoma kvalitetni, potpuno prirodni, dok, takođe, postoji i pregršt recepata kada svoj omiljeni napitak možemo napraviti sami, brzo i jednostavno. Među mnogim vrstama, prirodni sok od maline predstavlja jedan od najboljih izbora, što može zahvaliti svojim sastojcima, ukusu, mirisu.

Ukus prirode

Prirodni sok od malina pravi se na više načina, ali su načelno sastojci ovo voće, voda, limunska kiselina i minimalna doza šećera – čisto da ne bude opor. Mogu se koristiti sveže, a mogu i zaleđene maline – budući da im je period trajanja izuzetno kratak, a napitak se može i ne mora prokuvavati, u zavisnosti od recepta. Takođe, postoji opcija i da se napravi sirup, u koji se po želji dodaje voda.

Svakako, postoji više načina pripreme, ali je važno da pri svakom prirodni sok od maline zadržava svoje sastojke, vitamine i minerale, vlakna, jedinstveni ukus prirodnog okruženja, vazduha i podneblja sa kojeg potiče, dok pijući unosimo i komadiće voća.

Benefiti za organizam

Osim čarolije ukusa, divnog mirisa i očaravajuće jedre boje, prirodni sok od maline biva omiljen i zbog mnogobrojnih pozitivnih efekata koje ima za organizam, a zbog kojih je sinonim za zdrav napitak. Naime, u njegovom se sastavu nalaze i C vitamin, i magnezijum, te kalijum i gvožđe, kao i drugi važni sastojci, vitamini ili kiseline, kao i hranljive materije.

Zbog sastavnih elemenata odličan je za održavanje imunosistema, kao i prevenciju i lečenje mnogih oboljenja i prevazilaženje brojnih tegoba, poput bolesti srca, povišenog krvnog pritiska, kancera ili pak različitih infekcija izazvanih virusima ili bakterijama, te različitih zapaljenja. Niz dobrih stvari koje čini našem telu i na šta pozitivno utiče prirodni sok od maline zaista je dug, a deluje i kao antioksidans, poboljšava probavu, te doprinosi mršavljenju itd.

„Crveno zlato”

Nije retko čuti da se malina naziva „crvenim zlatom”, što potiče od toga da je skupo voće, koje, budući da se masovno uzgaja kod nas, predstavlja i simbol naše zemlje. Svoj status ona nije zadobila slučajno, već njenu vrednost diktira potražnja, koja je velika upravo stoga što je plod vrlo kvalitetan i hranljiv, osvežavajućeg i slatkog ukusa.

Međutim, s obzirom na to da joj je sezona kratka, kad nismo u prilici da pojedemo malo voća, prirodni sok od maline uvek je odlična opcija. Neka bude bar čaša dnevno – za zdravlje i užitak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *