Šta je spermogram i zašto je važan za muško zdravlje

  Spermogram je test koji se koristi za procenu kvaliteta i količine sperme kod muškaraca. Ovaj test obično se radi kada par ima problema sa začećem ili kada se želi proveriti opšte stanje reproduktivnog zdravlja muškarca.

  U toku spermograma, muškarac daje uzorak sperme koji se analizira u laboratoriji. Uzorak se obično daje masturbacijom nakon perioda uzdržavanja od seksualne aktivnosti od 2 do 5 dana. Uzorak se zatim pregleda pod mikroskopom kako bi se procenila koncentracija spermatozoida, njihova pokretljivost i oblik.

  Spermogram je važan za muško zdravlje jer može ukazati na probleme sa plodnošću ili druge probleme sa zdravljem koji mogu uticati na reproduktivnu funkciju muškarca. Ako muškarac ima nisku koncentraciju spermatozoida ili ako su njegovi spermatozoidi pokretljivi i morfološki abnormalni, to može ukazati na problem sa plodnošću. Ovo je posebno važno za parove koji pokušavaju da začnu dete.

  Međutim, analiza spermograma takođe može ukazati na druge probleme sa zdravljem, kao što su infekcije, upale, hormonalni poremećaji ili problemi sa testisima ili prostatom. Ako se ovi problemi identifikuju na vreme, mogu se lečiti pre nego što dovedu do ozbiljnijih problema sa zdravljem.

  Spermogram je jednostavan test koji može pružiti važne informacije o muškom reproduktivnom zdravlju. Ako par ima problema sa začećem ili ako muškarac želi proveriti svoje opšte zdravlje, spermogram može biti koristan alat za procenu plodnosti i identifikaciju potencijalnih zdravstvenih problema.

  Kada treba raditi spermogram

  Kako smo već rekli, permogram je test koji se koristi za procenu kvaliteta i količine sperme kod muškaraca. Ovaj test obično se radi kada postoji sumnja na probleme sa plodnošću ili kada par pokušava da začne dete duže vreme bez uspeha. Međutim, postoje i drugi faktori koji mogu uticati na to kada treba raditi spermogram.

  Ako par pokušava da začne dete duže od godinu dana bez uspeha, preporučuje se da oba partnera prođu testove plodnosti. U tom slučaju, muškarac bi trebao da uradi spermogram kako bi se procenila koncentracija spermatozoida, njihova pokretljivost i oblik. Ovaj test može otkriti potencijalne probleme sa plodnošću muškarca i pomoći u određivanju daljeg tretmana.

  Ako postoji nekoliko faktora rizika za probleme sa plodnošću kod muškarca, takođe se preporučuje da uradi spermogram. Faktori rizika uključuju:

  • Varikokelu (proširenje vena u testisima)
  • Infekcije testisa ili prostate
  • Povrede testisa
  • Hormonalni poremećaji
  • Izloženost toksičnim hemikalijama ili radijaciji
  • Upotreba određenih lekova

  Ako muškarac ima bilo koji od ovih faktora rizika, trebalo bi da razgovara sa svojim lekarom o potrebi za spermogramom, a to možete učiniti u opštoj bolnici Analife.

  Takođe je važno napomenuti da se spermogram može raditi i kao deo rutinskog zdravstvenog pregleda muškarca, bez obzira na to da li postoji sumnja na probleme sa plodnošću ili ne. Ovo je posebno važno za muškarce koji planiraju da postanu očevi u bliskoj budućnosti ili koji su zabrinuti zbog svog reproduktivnog zdravlja.

  Ukratko, preporučuje se da muškarci rade spermogram ako postoji sumnja na probleme sa plodnošću, faktori rizika za probleme sa plodnošću ili kao deo rutinskog zdravstvenog pregleda. Spermogram je jednostavan test koji može pružiti važne informacije o muškom reproduktivnom zdravlju i pomoći u identifikaciji potencijalnih zdravstvenih problema.

  Оставите одговор

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *