Zašto je ultrazvuk dojke nezamenljiv?

Svakodnevno čujemo da se neka žena susrela sa podmuklom bolešću, karcinomom dojke. Svake godine je sve više ovih slučajeva, a prognoza bolesti zavisi u najvećoj meri od stadijuma u kom je bolest otkrivena. Ultrazvuk dojke je nezamenljiv dijagnostički postupak, koji može da otkrije promene u strukturi žlezda dojke još u začetku.

Šta je ultrazvuk dojke?

Ultrazvuk dojke je jedan od najčešćih i najvažnijih pregleda za svaku ženu. Zahvaljujući modernoj tehnologiji baziranoj na korišćenju ultrazvučnih talasa visoke frekvencije i naprednim softverima, ultrazvučni pregled daje precizan uvid u stanje, strukturu, veličinu, pokretljivost i promene na tkivu dojke.

Posebno se prati žlezdano tkivo koje je podložno promenama, kao i prokrvljenost promena. Ultrazvučnom pregledu su dostupna sva meka tkiva grudnog koša i limfna područja pazuha. Ultrazvučni pregled dojke je potpuno bezbolan i neškodljiv jer ne koristi štetno zračenje.

Može se ponavljati nebrojeno puta, u skladu sa potrebama dijagnostike i lečenja.

Kome se preporučuje ultrazvuk dojke?

Ultrazvučni pregled dojke se preporučuje jednom godišnje svim ženama do 45. godine života kao osnovna metoda dijagnostike promena na dojci. U četrdesetim godinama dolazi do promene strukture žlezda koje čine dojku, te se ultrazvuk dojke kombinuje sa mamografijom.

Ultrazvuk dojke se primenjuje za praćenje svih uočenih promena, kao i za praćenje lečenja
kod karcinoma dojke.

Ultrazvuk dojke se preporučuje:

– Kod postojanja sumnje na maligne promene u dojci
– Kod praćenja lečenja karcinoma dojke
– Kod postojeće nasledne sklonosti za karcinom dojke
– Kod već postojeće neoplazme na jednoj dojci
– Kod faktora rizika poput nerađanja, malobrojnog rađanja, kasne prve trudnoće, rane
prve menstruacije, kasne menopauze
– Kod otkrivanja i praćenja fibroadenoma
– Kao dodatna metoda mamografiji za promene koje se ne vide dovoljno dobro na
snimku
– U vidu preventivnih pregleda jednom godišnje počev od dvadesetih godina života

Šta se otkriva ultrazvučnim pregledom dojke?

Karcinom dojke je najčešća maligna bolest kod žena, čije rano otkrivanje omogućava sigurno izlečenje. U ranim stadijumima karcinom dojke ne daje nikakve simptome, pa su redovni preventivni pregledi jedini način da se karcinom dojke otkrije na vreme.

Nakon otkrivanja karcinoma dojke, pacijentkinja se upućuje na onkologiju i dalju dijagnostiku. Pored karcinoma dojke, često se otkrivaju benigne promene koje ne nose maligni potencijal. Obično se radi o fibroadenomu koji može da se opipa prstima. Fibroadenomi su okrugli, pokretljivi i nastaju uglavnom u dvadesetim i tridesetim godinama života.

Ove benigne promene se hirurški uklanjaju najčešće zbog diskomfora pacijentkinja.

Kako se izvodi pregled?

Pregled se izvodi od 7. do 12. dana menstrualnog ciklusa žene jer se zbog delovanja hormona tada najbolje vide potencijalne promene. Pregled traje dvadeset do trideset minuta sa sve izradom specijalističkog nalaza.

Lekar će pregled obaviti kretanjem transabdominalnom sondom po koži grudi i pazušnoj regiji, na koju je prethodno nanet specijalni gel. Tokom pregleda lekar prati prikaz tkiva na ekranu i kada zapazi promene može da napravi fotografije koje su deo lekarskog nalaza.

Nakon ultrazvuka dojke, lekar će pacijentkinji detaljno objasniti o kakvim se promenama radi, ukoliko ih ima, i preporučiti šta dalje da čini. Potrebno je čuvati sve specijalističke  nalaze jer u slučaju bolesti mogu da budu značajan dokaz njenog razvoja.

Poliklinika Dr Rončević – vrhunska dijagnostika

Ultrazvučni pregled dojke u Poliklinici Dr Rončević obavlja dr Branko Rončević, subspecijalista kliničkog ultrazvuka sa dugogodišnjim iskustvom. Poliklinika je opremljena ultrazvučnim aparatima nove generacije, koji poseduju opcije poput 3D i 4D prikaza, kolor doplera, kontinuiranog i pulsnog doplera i elastografije.

Ultrazvuk dojke je jednostavna i pristupačna dijagnostička metoda na koju se u Poliklinici Dr
Rončević ne čeka.

Za sve informacije o ultrazvučnom pregledu dojke pozovite telefon: +381 63 384 940.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *