Živite, ali zdravo i kvalitetno

„Zdravlje na usta ulazi“, ali da biste uživali u konzumiranju hrane i potpunoj iskoristivosti namirnica koje jedete, potrebni su vam zdravi zubi.

Nedostatak zuba može da prouzrokuje velike probleme, kao što su nemogućnost konzumiranja svih namirnica ili nedovoljno žvakanje hrane, pri čemu dolazi do poremećaja rada organa za varenje. Kod osoba sa dugotrajnom pojavom bezubosti, vremenom dolazi do izmene oblika lica i vilice, što prouzrokuje probleme sa izgovorom i izgledom, što utiče i na samopouzdanje i osećaja niže vrednosti. U potrazi za najefikasnijim rešenjem, posetili smo stomatološku ordinaciju Pavlović u Beogradu i u razgovoru sa stomatolozima dr Aleksandrom Pavlovićem i dr Anom Rakočević saznali više o rešavanju problema bezubosti i upotrebi zubnih mostova. Više o njihovim biografijama možete saznati na ovom linku.

Šta su zubni mostovi?

Zubni mostovi su protetska nadoknada za jedan ili više nedostajućih zuba u nizu. Predstavljaju konstrukciju od jedne ili nekoliko krunica, koje se ugrađuju na onim mestima gde postoji praznina u zubnom nizu. Postavlja se tako što se za nosače zubnih mostova uglavnom uzimaju prirodni zubi, koji se prethodno izbruse i na njih se zubni most fiksira. Ukoliko ne postoji koren zuba koji bi imao funkciju nosača mosta, on se postavlja preko ugrađenih zubnih implanata.

Da bi se pristupilo ugradnji zubnih mostova, neophodan je odlazak kod stomatologa, koji će izvršiti pregled stanja vaših zuba i desni i predložiti vam najbolja rešenja za postizanje estetski lepog i funkcionalnog osmeha

U kojim situacijama se preporučuju mostovi za zube?

Mostovi za zube se preporučuju osobama kojima nedostaje jedan, više zuba ili koji imaju problema sa parodontozom. 

Ukoliko pacijentu nedostaje jedan zub, on se lako nadomešćuje mostom, tako što se dva zuba oko datog prostora izbruse. Ona predstavljaju nosače mosta, a na njima se cementira protetska nadoknada. Ako u vilici nedostaje više zuba, problem se može javiti kod postavljanja nosača mosta, a u ovom slučaju to će biti zubni implanti, koji mogu rešiti problem nedostataka zuba. Na njih se zubni most može fiksirati cementiranjem ili pomoću šrafova. Kod osoba koje pate od parodontopatije, vremenom dolazi do klaćenja zuba, pa će postavljanje zubnog mosta povezati sve zube i pričvrstiti ih. 

Mostovi za zube su pomalo zaboravljena protetska metoda, usled pojave krunica na implantima. Međutim, zubni mostovi imaju svojih velikih prednosti – oni predstavljaju fiksnu konstrukciju, koja je pričvršćena na nosače pa su pojave gingivitisa minimalne, finansijski su pristupačniji od ostalih vidova protetike i veoma kvalitetnog i funkcionalnog izgleda. Više o ceni i samom postavljanju mostova za zube pogledajte ovde

Od čega se izrađuju zubni mostovi?

Mostovi za zube mogu se izraditi od metalo – keramičkih ili bezmetalnih krunica. Metalo – keramičke krunice u osnovi imaju metal, preko kojih se nanosi keramika, koja se izrađuje u boji vaših prirodnih zuba. Zbog dugotrajnog stanja bezubosti, može se dogoditi pojava nestanka zubnog mesa, pa se u tom slučaju noseći deo mosta može ogoliti. Zato se metalni delovi mosta moraju dobro uklopiti da ne remete estetski izgled.Bezmetalne ili cirkonske krunice su prirodnijeg izgleda, zbog bolje propustljivosti svetlosti kao kod prirodnih zuba. Za razliku od metala, osnova mosta kod bezmetalnih krunica se izrađuje od cirkonijuma i drugih bezmetalnih materijala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *