Zubni implanti – najbolja nadoknada za nedostajući zub

Zubni implanti  služe da u potpunosti zamene izvađen zub, od korena do zubne krune što to ovu metodu čini najboljom nadokandom za nedostajući zub. Time se u potpunosti vraća funkcija vilici i normalno žvaće.

Šta su zubni implantati? Da li uvek mogu da se postavljaju? Šta kada je zub izvađen puno ranije od planirane ugradnje?

Na koji način zubni implanti menjaju zub?

Za razliku od proteza, mostova i sličnih proteza, zubni implanti imaju i veštački koren i krunu zuba, a kada se postavi ona postaje trajan deo vilice.

Jedan implantat za zube se sastoji od titanijumskog šrafa koji imitira koren i postavlja se u vilicu, a kada sraste onda se postavlja keramička krunica koja je čvrsta kao i prirodan zub.

Postupak za nadoknadu traje nekoliko meseci i radi se postupno, ali implantat može da se postavi čak i kada prođu godine nakon vađenja zuba.

Kako se postavlja zubni implantat?

Da bi se postavio implantat prvo se u desni postavlja veštački koren koji se operativno postavlja u vilicu i čeka se njegovo srastanje.

Posle 4 do 6 meseci, kada stomatolog odobri, jednostavno se šrafi i veštačka kruna pa se dobija čitava konstrukcija koja verno imitira zdrav zub.

Procedura se izvodi u anesteziji i redovno kontroliše od strane stomatologa pa se na pravi način obezbeđuje stabilnost korena i pravilno nošenje zubne krune.

Koje su prednosti veštačkog zuba sa korenom?

Zubni implanti su stabilni i trajniji nego druge protetičke nadoknade i to je prva velika prednost.

Druga se odnosi na to što je jako važno da se nadoknadi i koren u vilici jer se bez njega desni povlače, a to ostavlja i fizičke posledice na licu u smislu upalih obraza i deformiteta vilice.

Pacijenti se mnogo lakše navikavaju na ovo protetičko sredstvo nego na proteze i mostove. Uz to, implantati se održavaju jednako kao i zdravi zubi pa je i to prednost koja se dobija samo na ovaj način.

Nema potrebe da se oštećuju zdravi zubi, implantat se može postaviti na jedan zub ili više njih, nezavisno od drugih zuba.

Šta kada su se desni povukle?

Kada se izvadi zub odmah započinje proces povlačenja desni. Što više vremena prolazi to su desni sve tanje, a prostora za koren neće biti dovoljno. Tada se radi augmentacija – nadoknada nedostajućeg dela kosti uz pomoć veštačkog dodatka koji uspešno vraća masu pa veštački koren može da sraste. Na ovaj način se rešavaju čak i najozbiljniji problemi sa povlačenjem desni.

U slučaju da je ova intervencija potrebna ona se radi pre ugradnje i potrebno je dodatnih 2 meseca da desni srastu pa da se postavi titanijumski šraf, a potom i keramička krunica.

Uz savremenu protetiku niko ne mora da bude bez zuba

Ovo je najsavršenija metoda i zato i nosi najviše cene. Ipak, kada se uzme u obzir da ona pruža najbolje rezultate i minimalne korekcije, jasno je da se itekako isplati tokom godina nakon ugradnje.

Posetite svog stomatologa i pitajte za opcije, ako imate jedan ili više zuba koji vam nedostaju – zubni implantati su najbolje rešenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *