7 fantastičnih načina za upotrebu kokosovog ulja

Kokosovo ulje je preko noći dobilo status kultnog proizvoda koji se može koristiti za sve – od mršavljenja do lečenja Alchajmerove bolesti. Neporecivo je da je kokosovo ulje jedna od najzdravijih masnoća koju možete koristiti, a koje su sve njegove namene saznajte u nastavku.

Kokosovo ulje je po sastavu 100% mast, od čega su 80-90% zasićene masti. To mu daje čvrstu teksturu na hladnoj ili sobnoj temperaturi. Mast se sastoji od molekula masne kiseline, a u kokosovom ulju postoji nekoliko vrsta zasićenih masnih kiselina. Preovlađujući tip je laurinska kiselina (47%), za koju vezujemo brojne zdravstvene prednosti.

Kokosovo ulje se pravi presovanjem svežeg mesa kokosovog oraha ili sušenog kokosovog mesa zvanog kopra. Devičansko kokosovo ulje koristi sveže meso, dok rafinisano kokosovo ulje obično koristi kopru. Za razliku od maslinovog ulja, pojmovi „devičansko“ i „ekstra devičansko“ nisu regulisani kod kokosovog ulja. Nema razlike u proizvodima označenim ovim terminima.

Čuvajte kokosovo ulje na hladnom tamnom mestu u zatvorenoj posudi ili u frižideru. Rok trajanja će varirati u zavisnosti od vrste obrade i načina skladištenja. Rafinisano kokosovo ulje uglavnom traje nekoliko meseci, dok devičansko kokosovo ulje može trajati 2-3 godine ako se pravilno skladišti. Znaci kvarenja uključuju buđ, žutu nijansu ili „nedostatak“ mirisa ili ukusa.

Najčešće upotrebe kokosovog ulja, koje daju blagotvorne rezultate, su sledeće:

Kokosovo ulje za kosu

Efekte kokosovog ulja na kosi i koži glave ćete primetiti već nakon prve upotrebe. Može se koristiti za obnavljanje suve ili oštećene kose, dok uspešno rešava stanja kože glave kao što je perut. Kako ćete koristiti kokosovo ulje za kosu zavisi od efekata koje želite da postignete.

  • Dubinska maska za kosu. Pažljivo nanesite kokosovo ulje po celoj dužini kose i utrljajte ga u kožu glave. Umotajte kosu starim peškirom ili kapom za tuširanje, zagrejte fenom i ostavite da odstoji najmanje par sati. Tretman možete ostaviti da deluje i preko noći. Operite kosu na uobičajeni način.
  • Balzam bez ispiranja. Nakon pranja kose uzmite malu količinu kokosovog ulja na vrhove prstiju i nanesite na krajeve, kako biste ih nahranili i sprečili oštećenja.
  • Za perut. Moraćete da budete uporni. Utrljajte kokosovo ulje u kožu glave i ostavite da deluje par sati. Ponavljajte postupak bar 2x nedeljno. Kokosovo ulje ima antibakterijska i antimikotička svojstva, zahvaljujući kojima uklanja perut.

Kokosovo ulje za kožu

Hidrantna svojstva kokosovog ulja mogu ovlažiti i nahraniti vašu kožu, podjednako uspešno kao i kosu. Kokosovo ulje je odlično rešenje za problem suvoće kože, naročito ako ste pogođeni stanjima kao što je ekcem ili bilo koji drugi vid dermatitisa. Obzirom da ima antiupalna svojstva, kokosovo ulje za kožu može pomoći u lečenju akni, ali pre upotrebe konsultujte se sa vašim dermatologom. Nije komedogeno (ne izaziva zapušavanje pora).

Kokosovo ulje možete obilato naneti na vlažnu kožu tela nakon tuširanja, kako biste pomogli da se vlaga “zaključa” u koži. Ne koristite ga kao zamenu za SPF prilikom sunčanja, iako Internetom kruži zabluda da poseduje prirodni zaštitni faktor.

Kokosovo ulje za zube

Antibakterijska svojstva kokosovog ulja čine ga odličnim u nezi zuba i desni. Kako biste iskoristili njegove prednosti svakog jutra uzmite kašičicu kokosovog ulja i mućkajte u ustima 15 do 20 minuta. Izmućkani sadržaj ispljunite.

Kokosovo ulje se može koristiti i za izbeljivanje zuba, skupa sa kurkumom. Jednu kafenu kašičicu kokosovog ulja sjedinite sa istom količinom kurkume i dobijenom pastom operite zube na uobičajeni način. Smesa će biti jarko žuta, ali vaši zubi će nakon nje biti blistavo beli.

Kokosovo ulje kao lubrikant

Prema istraživanju koje je sprovedeno 2014. godine, kokosovo ulje je klinički dokazano za bezbednu i efikasnu upotrebu kao lubrikant. Njegova hidratantna svojstva mogu učiniti proizvod efikasnim mazivom i omogućiti dugotrajniji seksualni odnos. Za žene koje prolaze kroz menopauzu, kokosovo ulje može biti posebno korisno.

Ipak, imajte na umu da kokosovo ulje kao lubrikant može oštetiti prezervative napravljene od lateksa i smanjiti njihovu efikasnost za do 90%. 

Kokosovo ulje za mršavljenje

U niz zdravstvenih prednosti kokosovog ulja dodajemo i ubrzavanje gubitka težine. Ovo ulje možete koristiti na svim režimima ishrane. Sadrži korisne masne kiseline srednjeg lanca koje povećavaju osećaj sitosti i poboljšavaju regulaciju apetita. Kokosovo ulje pospešuje metabolizam i daje prirodnu energiju. Kontroliše nivo šećera u krvi i naročito je efikasno u sagorevanju masnoće na stomaku.

Studije su pokazale da je konzumacija 2 kašike kokosovog ulja dnevno, što je jednako 30 ml, efikasna doza da biste iskusili zdravstvene prednosti. 2 kašike kokosovog ulja sadrže oko 18 grama triglicerida srednjeg lanca koji ubrzavaju metabolizam i proces mršavljenja.

Kokosovo ulje za zdravlje

Pored ubrzanog mršavljenja kokosovo ulje obezbeđuje niz drugih zdravstvenih prednosti: brz je izvor energije, ima antimikrobni efekat, smanjuje učestalost napada kod epilepsije, poboljšava zdravlje kože i kose, redukuje simptome Alchajmerove bolesti, dobro je za oralnu higijenu. Međutim, to nije sve – kokosovo ulje snižava “loš” i podiže “dobar” holesterol i pomaže vam da držite pod kontrolom šećernu bolest.

Kokosovo ulje u ishrani

Jedna od sjajnih prednosti kokosovog ulja je što ga je toliko lako dodati u svakodnevnu ishranu. Ima blag ukus kokosa koji vam neće smetati pri pripremi bilo kakvih jela. Možete ga koristiti za kuvanje i pečenje, a možete ga dodati i u kafu, smutije, toplu čokoladu i sve druge napitke. Zapamtite – dve kašike dnevno su vam potrebne kako biste osetili pun potencijal prednosti kokosovog ulja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *