Bojleri i njihove odlike – šta kad zatreba novi?

Bojleri služe zagrevanju vode i predstavljaju uređaje potpuno neophodne svakom domaćinstvu jer bez njih nije mogućno obavljanje brojnih svakodnevnih aktivnosti. Kada se postojeći pokvari ili nam iz nekog drugog razloga treba novi, pitanje je odakle da krenemo i šta sve treba uzeti u obzir.

Namena

Pre potrage za odgovarajućim modelom i konačne kupovine, svakako je prvo važno ustanoviti neke pojedinosti. Između ostalog njegovu namenu, što se odnosi na to da li nam treba kuhinjski ili kupatilski. U kupatilima se koristi značajno veća količina vruće vode, te je svakako potreban bojler veće kubikaže. 

Prostor

Važan parametar za određivanje modela, prvenstveno dimenzija i oblika, ali i pozicije, jeste mesto na kojem ćemo ga smestiti. Ovaj uređaj se u kupatilima postavlja na zid, često iznad kade ili veš-mašine, vertikalno ili horizontalno. Svakako, njegova pozicija uslovljena je kvadraturom kupatila i rasporedom nameštaja i drugih elemanta. U kuhinjama se može naći iznad ili ispod slavine, ali to utiče i na položaj ventila za vodu – gornja ili donja strana.

Vrste uređaja

Postoji više tipova bojlera, tako da možemo govoriti o standardnim, u kojima se voda akumulira i potom zagrejana koristi po potrebi, zatim protočnim, kada se voda zagreva samo tokom korišćenja, a takođe i kombinovani, koje odlikuje korišćenje tople vode iz centralnog grejanja ili toplovoda. Svaki od ovih tipova ima niz specifičnih karakteristika, pa tako protočni bivaju manjih dimenzija, a kombinovani ne troše posebno električnu energiju, a standarni se prevashodno razlikuje spram kapaciteta koji se izražava u litrama itd. Važan element je kod njih i kazan, koji takođe biva sačinjen od različitih materijala.

Performanse

Pri odabiru bojlera važnu ulogu imaju i specifične performanse, koje se osim tipa, odnose i na materijal kazana, napon, snagu, zapreminu ili vreme potrebno za zagrevanje, sve do širine ili dizajna. Oni svojim oblikom treba da se uklope u prostor u koji se postavljaju, te i da u tom smislu zadovolje potrebe korisnika. Ovde možemo slobodno navesti i estetsku stranu, jer i ovaj uređaj može biti različitog dizajna, boje, oblika. Takođe, bitna je i garancija kazana, brend i cena, ali je svakako važno novac uložiti u uređaj koji će nas pouzdano služiti.

Korišćenje i održavanje

Bez obzira na odlične performanse ovog elementa bele tehnike, važno je da bude stručno ugrađen, a potom pravilno korišćen i održavan. Između ostalog, bitno je redovno ga čistiti od kamenca koji može oštetiti grejač i time smanjiti funkcionalnost bojlera, te dovesti do kvara koji se nekad i ne može otkloniti.

Najbitniji je kvalitet

Bojleri se ne kupuju često i uobičajeno nas služe godinama, katkad i decenijama. Otuda je izuzetno važno da budu pouzdani i trajni i da nam omoguće neophodan komfor pri korišćenju tople vode, odnosno održavanju lične higijene. Kada se sagledaju svi potrebni parametri, od namene uređaja, njegove pozicije, načina montaže, poželjnih tehničkih karakteristika, te i budžeta koji možemo da izdvojimo, treba pronaći odgovarajući model koji mora da odgovori pre svega kvalitetom.

Gde kupiti?

Bojleri se mogu kupiti u svim prodavnicama specijalizovanim za prodaju kupatilske opreme ili generalno bele tehnike, a kupovinu je moguće obaviti i onlajn putem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *