Hidroizolacija kupatila je imperativ

U modernom svetu kupatila osim prostora, koji je neophodan svima za vršenje nuždi, predstavljaju i prostor u kom se opuštamo i zadržavamo više od puke nužde. Zbog toga i ne čudi što izgradnja kupatila često predstavlja i najveći izdatak za onoga koji kupatilo i gradi. Jednostavno, neki ljudi žele da se lepo osećaju u najintimnijem prostoru. Zato je važno da to kupatilo osim što je vizuelno savršeno bude i funkcionalno.

Vlaga kao nepoželjan gost

Uređeno kupatilo, zategnuto, sjajno biva narušeno pojavaom vlage na zidovima i pojavom neprijatnih mirisa, poput onih koje buđ proizvodi. Posledica ove neprijatnosti svakako je neuspela ili izostala hidroizolacija kupatila. Zbog toga je jako važno voditi računa da se hidroizolacija kupatila uradi pravino i sa velikom pažnjom. Jer čak i pogrešan odabir može hiroizolaciju kupatila učiniti neefikasnom, da ne govorimo o tome kada se hidroizolacioni sistemi postave na pogrešan način. Šteta je dosta veća. Naime, to može dovesti do pojave oštećenja materijala, pojave vlage i curenja vode. Da bi se ovi problemi otklonili, potrebno je ne samo dosta novca, nego i dosta živaca.

Najčešći problemi loše hidroizolacije

Hidroizolacija kupatila radi se kako bi se sprečilo prodiranje vode kroz pod, zidove ili plafon. To da li je vaša hidroizolacija dobro urađena ili ne, moći ćete da proverite tek nakon izvesnog vremena. Zapravo, ukoliko je za hidroizolaciju korišćen materijal lošeg kvaliteta, ili ukoliko nije dovoljno vodonepropusan, voda će kad-tad probiti. Ipak, potrebno je da prođe određeno vreme kako bi voda našla svoj put. Najčešće loša hidroizolacija kupatila, najpre se pokaže kod komšije koji živi ispod vas. Curenjem vode sa plafona. A evo kako se reflektuje u vašem kupatilu. Curenje kroz beton, koji zadržava vodu i vlaži. Moguće je da voda prodre i kroz pukotine u pločicama. Tako može da dođe i do odlepljivanja i otpadanja pločica. Jedan od pokazatelja loše hidroizolacije svakako je i pojava buđi i gljivica, kao i rđe na metalnim elementima. Ako vam voda curi na spojevima cevi i zidova uzrok takođe možete potražiti u loše odrađenoj hidroizolaciji. 

Kako izbeći probleme 

Da biste izbegli preterano gubljenje novaca, vremena i živaca, savetujemo vam da dosta manje svega uložite u kvalitetnu hidroizolaciju. Preporuka je da se pod sa obodima zidova do 30 cm visine prekriva slojem polimerski modifikovanom hidroizolacijom koja je na bazi cementa. Da bi se ova hidroizolacija kupatila pravilno uradila, potrebno ju je nanositi četkom. Pre svega, važno je da se površina dobro očisti od prašine i nečsitoća, kako čestice prašine ne bi prodrle u hidroizloaciju i oštetile je. Naročitu pažnju obratiti na uglove i spojeve podova i zidova, jer su potencijalna mesta prodora vode, dok spojeve cevi i zida morate zaštititi hidroizolacionom trakom, obavijanjem oko cevi. Hidroizolaciona membrana može da se postavi na zidove do plafona, ali ne bi trebalo na manje od 180 cm. Važno je da bude felksibilan kako bi prihvatila eventualno kretanje. Kada je reč o pločicama, takođe koristite polimerne lepkove kako biste dobili efekat nepromočivosti. Fuge razmaka 2 mm ispunite materijalom koji je otporan na temperaturne razlike, bakterije i gljivice. Pločice negujte sredstvima koja ne oštećuju površinu i nisu agresivna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *