Kako da pronađete i kupite idealan stan?

kljuć-stan-brava

Kupovina stana je jedan od najvažnijih, a za mnoge i trenutak o kojem su dugo maštali trudeći se da omoguće sebi takvo ulaganje. Tržište nekretnina je u ekspanziji i ponude i potražnje, pa je potpuno je prirodno da osećate zabrinutost povodom svih odluka koje vam slede.

Kada vam nakon bezbroj pregledanih oglasa kojima pronalazite mane, komforni stanovi na odličnoj lokaciji zadeluju nedostižno, ne klonite duhom – već se naoružajte dopunskim strpljenjem i nastavite potragu za vašim idealnim domom koji je “iza ćoška”.

Proces kupovine stana nažalost nije jednostavan i sa sobom najčešće nosi mnogo naizmeničnih naleta nadanja i razočaranja. Zato će vam sigurno biti od koristi da olakšate sebi proces i primenite savete koje smo vam pripremili u nastavku teksta kako bi vam pomogli da kupovinu nekretnine prebrodite sa što manje stresa.

Kako da najbolje istražite ponudu stanova pri kupovini?

Ako se radi o kupovini prvog stana, pred vama je avantura koja nosi mnogo novih pojmova sa kojima ćete se upoznati. Moguće je da se u nekom trenutku na početku osetite bespomoćno usled mnogih opcija koje morate da rangirate prema prioritetima. 

Kako biste izbegli nepotreban stres, važno je da pre svega uložite dovoljno vremena u postavljanje kriterijuma koje vam je važno da vaš novi stan ispunjava. Osnovno je da bude komforan – u skladu sa vašom dnevnom rutinom i navikama.

Ako želite da uštedite vreme i energiju, možete da se odlučite da stručne konsultacije i obratite se agencijama za promet nekretninama. Agenti će, nakon što ih uputite u vaše potrebe od željene nekretnine, ponuditi predloge za koje smatraju da će vam najbolje odgovarati. 

Kriterijumi koje je potrebno da odredite pri kupovini stana

Pre svega je potrebno da utvrdite okvirni budžet kojim raspolažete. Imajte u vidu da je cena na koju pronalazite u oglasima nekretnina često veća od one koju možete da postignete veštinama pregovaranja u samom kontaktu sa vlasnikom ili zastupnikom prodaje. 

stan-dnevni-boravak
Foto: Pexels.com

Zahtevi koje je potrebno da definišete se razlikuju zavisno od vaših potreba. Kriterijumi mogu da budu željena lokacija, kvadratura, spratnost, vrsta grejanja, kao i prisustvo terase ili lođe, parking ili garažnog mesta – ako ste vozač; zatim okvirna godina izgradnja zgrade i njeno opšte stanje, prisustvo lifta u samoj zgradi, itd. Pri odabiru lokacije, dobro proučite mapu grada. Proverite blizinu marketa, vrtića i škola, parkova i ostalih objekata koji su vam neophodni. Važno je da odredite koliko dugo planirate da živite u novom stanu. Ako je u pitanju dogovogodišnja investicija, imajte u vidu i vaše potencijalne potrebe tokom narednih godina.

Kako proveriti svu potrebnu dokumentaciju pri kupovini stana?

Kada pronađete stan koji odgovara svim vašim postavljenim kriterijumima, dolazite do koraka koji nažalost neće biti jednako uzbudljiv. Provera dokumentacije je proces u kom je važno da utvrdite ispravnost svih važnih papira koji garantuju vašu bezbednost pri kupovini. Tržište nekretnina u Srbiji ne prati iste principe svuda, pa je potrebno proveru prateće dokumentacija sprovesti vrlo obazrivo.

Bilo da ste se odlučili za kupovinu starogradnje ili novogradnje, prioritet pri kupovini stana su pravne dozvole i pitanje da li je stan uknjižen. Idealno bi bilo da je odgovor potvrdan i da je vlasnik željene nekretnine upravo kupac sa kojim pregovarate. Za nekretninu kažemo da je uknjižena kada je upisana u katastar nepokretnosti. 

Problem kod neuknjiženih nekretnina je što banke najčešće ne odobravaju stambene kredite za njihovu kupovinu. Neuknjižene su najčešće nižih cena od uknjiženih nepokretnosti, ali u tom slučaju na vama ostaje da sami nastavljate proces ozakonjenja, to jest legalizacije. 

Tek nakon što detaljno proverite pitanje vlasništva i legalizacije samog stambenog objekta, prelazite na ostale nedoumice pravnog statusa. 

Proces prikupljanja i provere dokumentacije takođe možete prepustiti stručnom licu, ili se sa istim konsultovati pred samo potpisivanje ugovora. 

Proces pronalaska idealnog stambenog rešenja, a zatim kupovine, je komplikovan upravo jer postoji veliki broj situacija u kojima proces neće ići baš po vašem planu, a još više stavki o kojima morate da vodite računa. Opšte je poznato da ćete svakom prostoru tek nakon useljenja pronaći neke mane, pa je zato važno da prostor koji izaberete sigurno potpuno ispunjava vaše najvažnije kriterijume

Pre nego što se osmelite na potpisivanje ugovora, veoma je važno da osvestite da pri ovakvim odlukama često možete biti zavedeni i sopstvenom emocionalnom reakcijom. Dajte sebi dovoljno vremena da od stresne pretrage dođete do planiranja žurke za useljenje.  Verujte da će se strpljenje na kraju višestruko isplatiti. Srećno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *