Kolagen – esencijalni protein za lepotu i zdravlje

Kolagen je moćan protein koji igra ključnu ulogu u našem celokupnom zdravlju i izgledu. Ali, šta je tačno kolagen i zašto je toliko važan? Ovim tekstom želimo da objasnim značaj kolagena, kakvi sve tipovi postoje, njegovu ulogu, načine na koje možete održavati nivo kolagena, kako utiče na starenje i zašto koristiti kolagen tablete. Ako tražite praktične savete, onda ste pravom mestu. 

Šta je kolagen?

Kolagen je najobilniji protein u našem telu. Primarno se nalazi u vlaknastim tkivima kao što su koža, tetive i ligamenti, ali je prisutan i u kostima, krvnim sudovima i digestivnom sistemu. Zamislite kolagen kao lepak koji drži naše telo zajedno, pružajući strukturu, snagu i elastičnost.

Čemu služi i zašto se koriste kolagen tablete?

Kolagen ima ogroman uticaj na naše telo. Pruža našoj koži čvrstoću, pomaže u elastičnosti naših zglobova i jača kosti. U svetu kozmetičkih proizvoda, kolagen je tajna mladalačke i zdravije kože. Za sportiste, to je ključ zdravih zglobova i tetiva. Jednostavno rečeno, bez kolagena, naša tela ne bi pravilno funkcionisala. Zato i ne čudi, što često možete čuti da mnogi ljudi koriste kolagen tablete, a to nije bez razloga. 

Kakvi sve tipovi kolagena postoje?

Postoji nekoliko vrsta kolagena, svaka sa svojom jedinstvenom namenom:

Tip I

Ovaj tip čini 90% kolagena u vašem telu i sastoji se od gustih vlakana. Pruža strukturu koži, kostima, tetivama, hrskavici, vezivnom tkivu i zubima.

Tip II

Nalazi se u elastičnoj hrskavici koja utiče na vaše zglobove, Tip II kolagen je manje gust i pomaže u absorbaciji šoka, odnosi iznenadnih opterećenja. Znate i sami da se starenje hrskavica troši, te dolazi do habanja što izaziva bolove. Zato kolagen tablete mogu biti odličan vid očuvanja. 

Tip III

Ovaj tip podržava strukturu mišića, organa i arterija.

Tip IV

Nalazi se u slojevima vaše kože i pomaže u filtraciji.

Tip V

Ovaj tip se pojavljuje na kosi i posteljici trudnice.

Kako starenje utiče na proizvodnju kolagena?

Kako starimo, prirodna proizvodnja kolagena našeg tela prirodno opada. Ovaj pad dovodi do uobičajenih znakova starenja, kao što su naborana koža, slabi zglobovi i hrskavica. Recimo, kada je u pitanju kosa, manjak kolagena dovodi do opadanja kose, pojave sedih i ispucalih krajeva. Nekada ishrana nije dovoljna, te se koristite kolagen tablete. 

Kako se primećuje manjak proteina i zašto uzimati kolagen tablete?

Naznake manjka kolagena mogu biti prilično očigledne. To su najčešće bore oko usta i očiju. Osim toga, primetićete da vam je koža dehidrirala i da imate vidljive ožiljke od rana. Postoji još mnogo sličnih pokazatelja nedostatka kolagena, poput bolova u zglobovima. Zato mnogi nivo koalgena održavaju korišćenjem kolagen tablete. 

Šta utiče na razgradnju kolagena?

Određene navike mogu ubrzati i utiču na razgradnju kolagena:

 • pušenje smanjuje protok krvi do kože, ometajući proizvodnju kolagena.
 • prekomerno izlaganje suncu uzrokuje da se kolagen brže razgrađuje.
 • ishrana bogata šećerom i prerađenim ugljenim hidratima može oštetiti kolagen.

Pored toga, razne bolesti i oboljenja mogu uticati na nivo kolagena. 

Kako da poboljšate nivo kolagena i sprečite starenje uz pomoć kolagen tablete?

Da biste povećali kolagen u svojoj koži, možete primeniti sledeće metode:

 • jedite uravnoteženu ishranu bogatu vitaminom C, cinkom i bakrom.
 • koristite proizvode za negu kože, kao i kolagen tablete koje mnogi smatraju najboljom opcijom. 
 • zaštitite kožu od sunca i izbegavajte pušenje.

Kako se kolagen koristi u oblastima medicine i kozmetike?

 • dermalni fileri-kolagenski dermalni fileri mogu smanjiti bore i dati koži sjajniji izgled.
 • previjanje rana – kolagensko previjanja promovišu prirodno zarastanje i koriste se za opekotine i čireve
 • periodontologija – u stomatologiji, kolagen se koristi za presađivanje desni i za pomoć u zarastanju oralnih rana.
 • vaskularne Proteze – kolagen je neophodan prilikom pravljenja proteza koje se koriste u vaskularnim operacijama zbog svoje kompatibilnosti sa ljudskim telom.

Da li hrana utiče na nivo i proizvodnju kolagena?

Iako konzumiranje hrane bogate kolagenom može pružiti aminokiseline potrebne za proizvodnju kolagena, ne može se sa sigurnošću tvrditi da li direktno povećava nivo kolagena. Međutim, ove namirnice mogu doprineti celokupnom zdravlju, što je korisno za održavanje kolagena.

Devojka sa ogledalom

Uzimanje kolagen tableta

Mnogi korisite kolagen tablete bez ikakvih problema. Treba obratiti pažnu, ako ste pod određenom terapijom ili imate probleme sa bubrezima. Nemojte nikada koristiti kolagen tablete na svoju ruku, bez da ste se prethodno posavetovali s lekarom. Moguće reakcije na upotrebu tableta su: 

 • alergija
 • dijareja
 • mučnina

Tablete možete uzimati u bilo koje doba dana. Preporučuju se da to budem tokom noći, jer se telo tada najbolje oporavlja, ali na vama je da odaberete. 

Dakle, kolagen nije samo trend; to je vitalna komponenta našeg zdravlja. Razumevanjem tipova kolagene, znaćete koji proizvodi je najbolji za vas. Sada znate zašto je kolagena važan i kako možete da utičete na održavanje njegovog nivoa. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *