Maltezer – najpopularniji pas-igračka današnjice

Maltezeri su jedna od najpopularnijih rasa malih pasa, ali ovaj pas je mali samo fizičkom veličinom. Njegovo veliko srce i odani karakter čine ga idelanim psećim prijateljem.

Maltezer je mala i ljubazna rasa pasa igračaka koja potiče iz Malte i poznata je po svom svilenkastom, belom krznu koje naglašava velike, tamne oči. Može biti šarmantan kućni psić, iako mu je i dalje potrebna svakodnevna fizička vežba. Njihova mala veličina ukazuje na činjenicu da im nije potrebno puno prostora za igru.

Uprkos svojoj maloj veličini, maltezer može biti oprezan i neustrašiv pas čuvar. Maltezeri imaju tendenciju da budu veoma ljubazni prema svojoj porodici, ali njihova želja da zaštite svoje ljude može ih učiniti previše zaštitnički nastrojenim u odnosu na strance. 

Osim toga, ova rasa može biti odlična opcija za one koji žele psa koji se malo linja, iako zahteva određenu negu. Maltezeri mogu biti odlični psi za stan sve dok su dovoljno obučeni i socijalizovani da ne laju preterano i ne uznemiravaju komšije. Umeju da budu malo tvrdoglavi kada je u pitanju obuka, a srednje su energične rase.

Istorija Maltezera

Maltezeri se mogu pratiti hiljadama godina unazad do regiona Mediterana, posebno Malte. Rasa se može naći na drevnoj grčkoj grnčariji, a divio joj se čak i filozof Aristotel.

Rimske aristokrate držale su maltezere kao statusne simbole i nosile male pse svuda sa sobom. Za razliku od mnogih malih rasa pasa, maltezer nije uzgojen od većih pasa; oduvek je imao mali rast. Nakon pada Rimskog carstva, broj ovih pasa se smanjio. Ali kineski odgajivači održali su rasu u životu i oplemenili je ukrštanjem sa svojim malim psima. 

Rasa je prvi put priznata 1888. godine od strane Američkog kinološkog kluba i ostala je veoma popularna do danas.

Nega maltezera

Maltezerima je potrebno vežbanje i igranje svaki dan, a vole i da im se posveti mnogo pažnje. Potrebna im je odgovarajuća obuka i socijalizacija kako bi razvili dobre manire. I imaju prilično visoke potrebe za negovanjem.

Održavanje dlake 

Svilenkasta dlaka maltezera neprekidno raste. Radi lakšeg održavanja, maltezera možete podšišati na kratko ili se možete potruditi da održavate njegov dugi beli kaput.

Zbog ovog tipa kaputa, rutinska nega je apsolutna potreba. Maltezera treba češljati dva do tri puta nedeljno, a najviše jednom dnevno ako se dlaka mrsii. Takođe će biti potrebno redovno šišanje, da bi se održala željena dužina kaputa.

Nedeljno ili mesečno kupanje će biti neophodno da bi kaput bio čist. Proverite da li je potrebno čišćenje ušiju jednom nedeljno i podrezivanje noktiju otprilike jednom mesečno. Pored toga, maltezeri su skloni pojavljivanju mrlja od suza ispod očiju. U prodavnicama kućnih ljubimaca postoje proizvodi koji pomažu u uklanjanju ovih mrlja. 

Treba posvetiti pažnju i higijeni zuba kako bi se sprečili problemi sa zubima i desnima. Trudite se da svakodnevno perete zube svom psu i po potrebi ga nosite na profesionalno čišćenje.

Obuka i socijalizacija

Kao i svim psima, maltezerima je potrebna odgovarajuća obuka i socijalizacija da bi bili srećni i dobro prilagođeni. Ovi psi mogu biti pomalo tvrdoglavi, a vekovi bliskog života sa ljudima naučili su ih kako da dobiju ono što žele. Međutim, oni i dalje prilično dobro reaguju na obuku kada im se nude poslastice i druga pozitivna pojačanja.

Cilj je da započnete obuku i socijalizaciju dok je vaš pas štene. Izložite ga različitim ljudima, drugim životinjama i raznim situacijama. Maltezeri mogu biti zaštitnički nastrojeni u blizini stranaca, a u čudnim situacijama koje smatraju pretnjom mogu puno lajati ili čak ugristi. Zato je rana socijalizacija od izuzetnog značaja.

Mnogi maltezeri pokazuju separacionu anksioznost ako su ostavljeni sami na duži period. Tada mogu neprestano lajati i upuštati se u destruktivno ponašanje. Obuka ponašanja može pomoći u obuzdavanju anksioznosti, ali najbolje je da maltezer živi u domaćinstvu u kojem je neko kod kuće veći deo dana.

Maltezer se ne preporučuje za domaćinstvo sa malom decom zbog rizika od povrede psa. Ali može biti prikladan izbor za porodice sa nežnom starijom decom.

Ishrana maltezera

Maltezer treba uvek da ima svežu vodu i kvalitetnu, nutritivno uravnoteženu hranu za pse. 

Većina vlasnika odlučuje da hrani psa sa dva obroka dnevno. Ishrana formulisana za male pse može biti idealna, jer će komadi obično biti manji i lakši za jelo, a istovremeno obezbeđuju sve hranljive sastojke potrebne psu. Pratite koliko poslastica dajete psu, kako biste sprečili prejedanje i gojaznost.

Vežbanje

Maltezeri imaju umeren nivo energije. Trebalo bi da vežbaju najmanje pola sata do sat vremena dnevno kroz brze šetnje, donošenje i druge igre. Igračke slagalice, pa čak i pseći sportovi kao što je vežba poslušnosti, takođe mogu da im pomognu da ostanu mentalno stimulisani. Zbog male veličine, ne treba im mnogo prostora za dobar trening, te su dobra rasa za život u stanu.

Imajte na umu da rasa ne podnosi dobro ekstremne temperature, jer joj nedostaje izolaciona poddlaka. Najbolje je da vežbate na otvorenom kratko po hladnom vremenu, a psu obezbedite kaput ili džemper.

Pre nego što dovedete kući maltezera, odvojite vreme za istraživanje da biste upoznali rasu. Razgovarajte o ovoj rasi sa veterinarima, vlasnicima maltezera, uglednim uzgajivačima ili zaposlenima u azilima. Samo kada budete imali potpune informacije bićete u mogućnosti da donesete pravu odluku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *