Sve što bi trebalo da znate ukoliko planirate da čuvate psa u stanu

Oduvek ste želite da kupite psa ali živite u stanu i mislite da je to nemoguća misija?

Razuverićemo vas.  Iako mnogi ljudi misle da je život sa psom u stanu nemoguć, to nije uvek tačno. Vaš pas može imati zdrav i aktivan život u stanu samo ukoliko donesete pametnu odluku kada je u pitanju rasa pasa. 

Kada ovo kažemo, najpre mislimo da je važno da birate psa spram veličine i funkcionalnosti vašeg stana kako vi vaš ljubimac imao potpunu slobodu kretanja. Ukoliko u vašem stanu pas ima dovoljno prostora za normalno funkcionisanje, nema razloga zašto ne biste imali psa u stanu.

Upravo zato je neophodno razmisliti o nekoliko stvari kako bi vi i vaš pas živeli srećno u vašem domu.

Ukoliko i vi živite u stanu, a želja vam je da vaš dom postane bagatiji za još jednog člana, nastavite da čitate jer ćemo u narednim redovima navesti nekoliko krucijalnih stvari koje treba da vam budu na umu pre nego što kupite psa.

#1 Kreirajte njihov mali kutak – sigurno mesto za vašeg ljubimca

Iako je normalno da će vaš pas šetati po čitavom stanu, ipak je potrebno da mu obezbedite prostor koji će biti samo njihov, jer svaki pas voli da ima definisan njegov prostor u kojem će se osećati bezbedno i kao “svoj na svome”.

Većina pasa voli da spava na ušuškanim, sigurnim mestim i to često ispod stola ili kreveta, stoga je najbolje da birate upravo takvo mesto – u kojem će se oni osećati sigurno i bezbedno. 

Najbolje bi bilo da pre same kupovine razmislite i odredite prostor za njih kako bi ga od početka navikavali i naučili na njihov prostor. Kreveti za male i velike pse idealan su način da kreirate njihov prostor u kojem će moći da spavaju tokom noći ili odmaraju posle šetnje, a njih možete pronaći u bilo kojem pet shopu različitih oblika, dimenzija i boja. 

Nije strano da psi, pogotovo kada su mali, vole da se tokom noći uvuku kod vas u krevet, ali ako budete od početka vašeg psa navikavali na krevetić kao mesto koje je namenjeno njima za spavanje, nećete imati takvih problema.

#2 Razmislite o veličini pasa – prostor za nesmetano kretanje pasa je neophodno

Složićete se da bi čuvanje velikog psa u malom stanu bio zaista surov poduhvat. Velikim psima potreban je ogroman prostor za šetanje u kojem će moći da se progetnu, potrče, igraju i slično, a to neće moći u stanu u kojem je svaki ćošak zauzet nekim komadom nameštaja.

S druge strane, manjim psima bi više odgovaralo život u stanu nego velikim, iz prostog razloga jer su oni manji te će imati uvek dovoljno prostora za kretanje i istraživanje.

Ukoliko čuvate velikog psa u stanu, mogu se desiti neželjeni scenariji poput lomljenja nameštaja i stvari po kući i to ne namerno, već se može desiti da slučajno poruše nešto dok se igraju upravo zbog ograničenosti prostora.

 Dakle, ukoliko želite da imate srećnog i zdravog psa, birajte pse manjeg rasta!

#3 Šetnja psa je neophodna – najvažnija stvar o kojoj treba razmisliti pre kupovine

Kada živite u stanu prvo pitanje koje sebi treba da postavite pre nego što kupite psa, jeste da li ste spremni da ga izvodite nekoliko puta na dan u šetnju

To znači i po kiši, snegu, suncu, grmljavini, ama baš u svim situacijama – ukoliko smatrate da je ovo velika obaveza, onda pas nije za vas.

Kao i ljudi, tako i psi imaju brojne potrebe koje se moraju zadovoljiti tokom dana. Takođe, neke vrste pasa su dosta hiperaktivnije i zahtevaju vrlo aktivan život, vežbe, igranje, šetnju, a ako im ovo uskratite može se stvoriti kontra efekat i dovesti do toga da potpuno izgubite autoritet nad vašim psom.

Redovnom šetnjom možete stvoriti naviku i rutinu kod vašeg psa jer će oni nakon nekoliko odlaska u šetnju u isto vreme, vrlo brzo shvatiti da će i naredni dan izaći u šetnju, što će kod vašeg psa proizvesti neizmernu sreću.

#4 Dresiranje psa je neizbežan zadatak za sve vlasnike – poslušan pas vam neće zadavati glavobolju

Ukoliko želite da imate poslušnog psa koji neće raditi šta god mu padne na pamet u vašem stanu, neophodno je da ih dresirate i to od malena. Dok su mali, psi mogu najviše da nauče, stoga nikako ne propusite ovaj važan korak kako od slatkog, malog psa ne bi dobili kućnog ljubimca koji će vam zadavati glavobolje svakog dana.

Dok su mali, vrlo često se dešava da psi grickaju papuče, nameštaj i sve što im se nađe na putu. Ovo je prosto neizbežno da će se desiti nekoliko puta, a da biste sprečili takvo ponašanje na duže staze neophodno je da dresirate psa kako bi znali šta se sme, a šta se ne sme. 

Kao preventiva, sklonite sve stvari do kojih bi vaš pas mogao da dođe i uredite stan tako da u njemu ima dovoljno prostora za kretanje i igranje kako vaš pas ne bi posegnuo za sličnim aktivnostima.

S obzirom na to da je reč o stanu, vrlo verovatno da u zgradi nećete vi jedini imati psa, već ćete se tokom izlaska u šetnju sretati i sa drugim stanarima i njihovim ljubimcima.

Kako vaš pas ne bi lajao neprestano, režao na druge pse ili napadao druge pse, neophodno je od početka radite na njihovoj socijalizaciji, odnosno navikavanju na druge pse kako bi sa njim mogli da se krećete bilo gde.

Kao što vidite, život sa psom u stanu ne mora uvek da bude loša odluka. Sada kada znate koje su to najvažnije stvari o kojima bi trebalo da razmislite pre kupovine psa, možete da krenete sa planiranjem i organizovanjem prostora za život sa vašim ljubimcem koji će verujte svaki vaš dan učiniti boljim, lepšim i srećnijim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *