Povećanje grudi u estetskoj hirurgiji

Danas nije nepoznanica da devojke i žene srednjih godina sve češće žele da njihove grudi budu veće i obimnije. Tabu tema oko veličine dekoltea bila je do sredine devedestih, sve dok svojim seksipilnim dekolteom playboy zečica Pamela Anderson, nije nastupila na scenu u filmu Bodljikava žica i pokazala svoj bujni dekolte. Saznavši da muški pol preferira dame sa ovakvim poprsjem, žene se, čini iz tog razloga, sve češće pitaju kako povećati grudi i odlučuju se za odlazak na estetsku hirurgiju.

Šalu na stranu, činjenica je da od adolsecntskog doba odnosno od ulaska u pubertet, uticajem hormona, ljudsko telo dobija obilik odraslog čoveka ili žene, i u tom stadijumu, devojčice primećuju razne promene, koje im se dopadnu ili ne dopadnu. Tada, na žalost, većina devojčica ne shvata čari jedinstvenosti i različitosti i već tada počinje da iskazuje želju za estetskim promenama i savršenim telom koje se plasira kroz medije.

Nije retkost, da ih nezadovoljstvo i manjak samopuzdanja prati kroz sazrevanje, pa tako želje ostaju neostvarene, a mlade dame nesrećne. Već kada postanu samostalne, odlučuju se na korak koji će im promeniti samopuzdanje i usrećiti ih bar donekle. Tada na scenu dolazi pomoć estetska hirurgija. Povećanjem dojki postiže se željena veličina jedne ili obe dojke u slučaju asimetričnosti ili manjeg obima. Estetskom hirurgijom dojki, može se takođe promeniti i oblik ili odraditi podizanje, ukoliko se on izgubio starenjem ili nakon velikih telesnih promena, kao što su to porođaj ili veće gubljenje telesne mase.

Kandidati za uvećanje grudi

Najčešći i najbolji kandidati odnosno kandidatkinje za uvećanje grudi jesu žene ili devojke, koje su isuviše opterećene veličinom svojih grudi, čije je telo asimetrično zbog malih grudi, i ukoliko postoji neki vid deformacije u ovom predelu tela. Iako naučno nije dokazana povezanost uvećanja grudi sa predispoziciojm za dobijanje kancera dojke, postoji uvek potreba da se od potencijalne pacijentkinje uzmu anamnestički podaci, kako bi se utvrdilo da li je u poroidici neko bolovao ranije, s obzirom na to da se ipak ugrađuje strano telo koje vrši pritisak na okolno tkivo. Takođe, sledi dogovor oko toga koji će se implanti ubaciti, jer po površini dojke mogu biti glatke, teksturirane, ispunjene slanim rastvorom ili silikonom. Pored povećanja grudi ubacivalnjem silikonskih implanta sve popularnija je i metoda bezbolnog povećanja grudi, za koju se u poslednje vreme opredeljuje većina žena.

Proces operacije povećanja grudi

Ono što takođe utiče na izgled novih grudi jeste način na koji se implanti ubacuju, pa to može biti kroz pazušne jame, ispod areole ili u nivou pupka, što je najređi slučaj. Kao i svaka operacija u estetskoj hirurgiji, povećanje grudi izvodi se u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Nakon završene intervencije, sledi oporavak koji traje oko dva dana, nakon čega sledi ponovno previjanje. Lekari tada preporučuju nošenje eleastičnog zavoja ispod brushaltera. Krajnji ishod i oporavak slede nakon negde oko 14 dana, kada se skidaju konci sa zaraslih rana.

Komplikacije nakon povećanja grudi

Kao i svaki hiruški zahvat, i povećanje grudi bez obzira na to što spada u granu estetske hirurgije, nosi sa sobom određene mogućnosti za stvaranje komplikacija.Najčešće komplikacije koje se javljaju jesu bol u grudima, krvarenje, infekcija ili problem sa veličinom i simetrijom dojki. U svakom slučaju, ukoliko se primete, potrebno je odmah da se javite lekaru koji je zahvat odradio.

Na kraju ono što većinu žena interesuje jeste jesu li rezultati trajni. Pouzdano je da je odgovor potvrdan na ovo pitanje, iako je vrlo moguće da se usled procesa starenja, trudnoće, menjanjem oblika i mase tela, promene i oblik i veličina grudi, bez obzira na prethodni zahvat. U takvim slučajevima dodatno se može izvršiti korekcija grudi odnosno njihovo podizanje.

Za kraj, činjenica je da cene u estetskoj hirurgiji variraju i zavise od različitih faktora, ali smo uspeli da saznamo da se cena uvećanja grudi kreće oko 2500eur, te da ukoliko se odlučite da svoj dekolte ulepšate na ovaj način, imate vremena da se pripremite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *