Saveti za studente pri izboru stana

Studiranje predstvlja specifičan period života propraćen svakojakim emocijama: srećom, strahom, nezadovoljstvom, razočaranjem, ponosom… Nervoza i stres prate vaše školovanje, a onda kada završite, udarate se po glavi, jer ipak nije bilo tako strašno kao što ste mislili ili verovali.

Taj period, zapravo pomaže čoveku kao jedinki da se u potpunosti formira i uobliči, da stekne odgovarajuća znanja i iskustva, otkrije afinitete, da izađe sa fakulteta kao pravi i potpuni akademski građanin. Laganim i smirenim koracima doći ćete do toga.

Prvo, svest o tome šta želite da studirate, zatim prijemni ispit i upis, a onda kreće pravi studentski život koji počinje potragom za smeštajem.

Studentska potraga za smeštajem

Gazite u nepoznato, stariji vam govore o svojim studentskim danima, neke priče su vam smešne, neke strašne, ali ništa dok sami ne osetite na svojoj koži kao i za sve stvari u životu. Novi početak, novo mesto, novi ljudi istovremeno uzbudljivo i zastrašujuće, ali nema nazad, samo napred postoji.

Kada položite prijemni ispit i upišete se na željeni fakultet, nova muka koja sledi jeste nalaženje smeštaja, propaćena čitanjem i čitanjem oglasa, a zatim i posećivanjem objekata koji su dati za iznajmljivanje. Zatim, u tim istim objektima treba proveriti: da li je ispravan bojler, da li radi slavina, kakva je wc šolja, da li ima šporeta i frižidera i jesu li ispravni, da li je sve u redu sa bravama i vratima, kakvi su prozori i da li se dobro zatvaraju, kada je jeftina struja.

Činjenica je da je studentima trenutno najvažniji i najkorisniji internet, kako za zabavu, tako i za učenje i saznavanje bitnih informacija. Na internetu, dakle pored društvenih mreža, serija, klipova, filmova, igrica, pesama, studenti mogu pronaći razne knjige, skripte, prezentacije, uopšteno govoreći sve informacije koje su im potrebne za školovanje kao i većinu materijala, i vesti koje se tiču njihovih fakulteta na zvaničnim sajtovima fakulteta. Zato je važno da se prilikom izbora stana informišete o kućnom internetu i mogućnostima uvođenja ukoliko isti već ne postoji.

Naravno treba se raspitati i o grejanju, da li se radi o centralnom grejanju, koje je uglavnom skupo i ne baš isplativo za studente, jer moraju plaćati troškove tokom cele godine, dakle i u letnjim mesecima. Druge varijante za grejanje jesu električna i termoakumulaciona peć. Bolja opcija je termoakumulaciona peć, jer će vam raćun za struju biti znatno manji u odnosu na račun koji biste imali ukoliko ste odlučite za električnu peć, a termoakumulaciona peć svakako je bolji odabir, jer može duže sačuvati toplotu i grejati sobu tokom celog dana i noći.

Televizor nije toliko bitan, možda će neko od studenata insistirati na ovome, ali danas, zahvaljući internetu, omiljena serija može se gledati online, kada god poželite, i koliko epizoda želite, i to bez prekida zbog dugačkih reklama.

A šta je bolji izbor za studente – internet sa ugovorom ili internet bez ugovorne obaveze?

Internet bez ugovorne obaveze svakako jeste bolja opcija za studente, kako i samo ime kaže, korisnici lišeni su bilo kakvog ugovora što predstavlja zaista korisnu i značajnu činjenicu za sve one koji imaju privremeni smeštaj, bilo studenti, bilo zaposleni koji moraju putovati zbog posla. Za studente, činjenica da usluge mogu otkazati bilo kada je spas od mnogobrojnih muka, a često i presudna stavka prilkom odabira.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *