U čemu je tajna savršenih burgera?

Koliko puta ste samo poželeli da pojedete burger, a da onda isti takav probate da napravite kod kuće, kako biste u istom ili sličnom ukusu mogli da uživate kad god to zaželite? Verrovatno je to nebrojano mnogo puta, budući da su burgeri ipak deo najomiljenije brze hrane. Koliko god postojale pice, tortilje, punjene pljeskavice, ništa i nikada neće zameniti savršenstvo burgera i pomfrita, podrazumeva se. 

Kada se pominju, burgeri se uvek najpre vezuju za Sjedinjene Američke Države, budući da im je tamo domovina. Međutim, neki podaci, ipak govore o tome da možda nisu nastali tamo, već da svoje poreklo „vuku“ već vekovima iza nas. Do dobrog burgera ipak je put bio dug, pa morate razumeti da se i u tome krije tajna njegovog čarobnog ukusa.

Istorija burgera ili gde je burger nastao?

Hamburgeri ili burgeri, onakvi kakvim ih danas poznajemo i kakve ih danas jedemo, nastali su otprilike početkom prošlog veka u Sjedinjenim Američkim Državama. I zaista, onome šta danas prepoznajemo kao burger, parče mesa nastalog od mešavine mlevenog mesa i začina, između dva parčeta hleba i uz određene dodatke, jeste jedan od zaštitinih znakova SAD-a. Ali, poreklo izgleda ova slana poslastica vodi iz vekova mnogo pre prošloga.

Kroz brojna istraživanja i istorijska otkrića došlo se i do zapisanih recepata hrane koju su narodi širom sveta pripremali i u kojoj su uživali. Tako postoji i recept iz četvrtog veka naše ere koji je ostao od Rimljana, a koji bi mogao da bude preteča današnjeg burgera. Pored toga, postoje i zapisi da su Evropljani tokom vekova za nama pripremali slično jelo, ali su današnji burger modifikovali i svetu predstavili Amerikanci. No, često će vam se dogoditi da ćete mnogo više uživati u njihovom ukusu negde drugo, jer ako volite da ih jedete, znajte da burgeri Beograd čine prestonicom Evrope savršenih ukusa. 

Recepti za pravljenje burgera

Pomenuli smo već srpsku prestonicu, pa ćemo je uzeti za primer recepta. Gde god da ih probate, uverićete se da burgeri Beograd čine gradom u kojem je teško naići na mesto gde nećete uživati u njima. Ali, ni na jednom mestu nećete jesti isti burger, svaki će imati nešto u sebi specifično. No, majstori svog zanata nikada neće u potpunosti otkriti svoj recept. Ali, ako želite baš nešto približno kod kuće da probate da napravite biće vam potrebna tri važna sastojka, a to su: sveže, domaće lepinjice sa susamom, kvalitetno meso za samu pljeskavicu i neki od mnogobrojnih soseva za brugere, ili neki dresing koji inače volite da jedete uz meso. Sve ostalo, dodaci u vidu karamelizovanog luka, paradajza, zelene salate, krastavčića, deo su onoga šta volite ili ne volite, pa se shodno svom ukusu i vodite u toku njihove pripreme. 

Gde pojesti kvalitetan burger u Beogradu?

Ukucate li na pretraživačima na internetu „burgeri Beograd“ izaći će vam mnogo predloga i uz svaki ćete pronaći i recenzije onih koji su uživali u svojim obrocima. Predloge uvek iščitajte, vidite kako su se drugi vodili svojim ukusima i polako krenite u istraživanje. Videćete da burgeri Beograd čine gradom u kojem nećete ostati gladni i u kojem ćete uživati u raznovrsnim ukusima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *