5 načina pripreme povrća i šta su njihove prednosti

Priprema povrća ne završava se na restoranskom dekorativnom varivu koje efikasno zaobiđemo pre nego što pređemo na „pravu stvar”, niti na salati koja treba da reda radi razblaži ručak.

Kao prilog svakom izbalansiranom obroku, ali i kao jelo za sebe, treba ubaciti i porciju svežeg, zdravog povrća. Pogledajte kako ga možete pripremiti brzo, jednostavno i praktično, da zadrži dobar ukus i hranljive sastojke. Dobro pripremljeno povrće neće ostati posle jela u tanjiru, a evo i nekoliko dobrih načina za pripremu.

#1 Grilovano povrće: osvežavajuće uz dobar roštilj!

Tokom prvih dana lepog vremena, ništa nije lepše od izlaska u sunčanu prirodu, na piće i roštilj sa društvom. Pored vrućih pljeskavica, ćevapa, kobasica i piletine, setite se da ponesete malo paprika, tikvica i patlidžana; retko ko će se setiti, ali niko neće odbiti ukusno povrće, lagano pripremljeno sa aromom mesa, a i dalje hrskavo i sveže.

Povrće možete grilovati napolju, na rešetki, ili u gril tiganju, a ako se duže sprema, možete da ga uvijete u foliju i onda stavite na roštilj. Ovaj način pripreme je dobar jer vam ne treba masnoća i ulje: dovoljno je da samo malo premažete povrće nekim zdravijim uljem (od koštice grožđa ili maslinovim, na primer) ili marinadom od mesa, da se ne zalepi. Takođe, zadržava se prirodan ukus povrća, a takođe opstaje i mnogo hranljivih materija.

#2 Ekspres lonac

Priprema povrća u ekspres loncu ima brojne prednosti: ubacite ga sa mesom i začinima, poklopite i sačekajte da se ručak sam skuva, bez mešanja i stajanja kraj šporeta.

Nije neophodno ništa sem pranja, i ljušćenja za krompir; najbolji ekspres lonac će očas posla skuvati povrće koje se u drugim uslovima mnogo duže priprema, a biće začinjeno i ukusno.

#3 Blanširanje

Blanširano, odnosno al dente bareno povrće čest je odabir onih koji jedu na poslu i zaista paze šta i kada jedu, posećuju teretanu i bave se fitnesom i bodibildingom – iz više razloga:

  • ovakvom obradom zadržava se najviše vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka koji pomažu da izgledate i osećate se dobro;
  • povrće zadržava čvrstinu, hrskavost i dobar ukus;
  • nema dodatih masnoća i kalorija;
  • sprema se lako i kratko – idealno za brza jutra pre odlaska na posao ili teretanu, i jednostavno se pakuje za nošenje;
  • lako se kombinuje sa svakom vrstom mesa i sosa.

Blanširano povrće se sprema do pet minuta: odaberite mladu boraniju, brokoli, šargarepu, spanać ili neko drugo povrće, i u zavisnosti od njegove čvrstine kuvajte ga vrlo kratko u posoljenoj, kipućoj vodi.

Ovako spremljeno povrće možete podgrevati u mikrotalasnoj rerni, zamrznuti za kasniju upotrebu ili zapeći, u zavisnosti od toga kako i kada želite da ga jedete: dobro je za doručak, ručak i večeru. Dodajte porciji blanširanog povrća parče mesa ili ribe, sos ili začine, i imate zdrav i kompletan obrok.

#4 Kuvanje na pari

I prilikom kuvanja na pari zadržava se mnoštvo hranljivih materija, boja i čvrstina sastojaka, a najlakše je nabaviti poseban lonac za kuvanje na pari. Ukoliko ga nemate, dovoljne su vam dve posude: jedna veća, u kojoj će ključati voda, i nešto manja metalna cediljka, sa hranom koja se priprema i koja dobro naleže na posudu sa vodom koja isparava ispod ispod.

Povrće se pari između 5 i 10 minuta, a da bi bilo ukusnije, dodajte mu malo limunovog soka ili svoje omiljeno začinsko bilje.

#5 Hladne čorbe

Kako ide leto, niko nije preterano željan vrelih, mada ukusnih čorbica koje se puše. Rešenje je u osvežavajućim, ukusnim i neobičnim hladnim čorbama!

Zahvaljujući tome što se ne spremaju predugo (ili uopšte) u vreloj vodi, u njima zdravi sastojci opstaju u mnogo većoj meri nego u klasičnim čorbama, a nema ni raskuvanih komada koji se mnogima ne sviđaju. Za gaspačo vam, na primer, uopšte ne treba šporet – samo blender i dobar, zreo paradajz, krastavac, stari hleb i nešto začina. Uz veliki stek ili kao jelo za sebe, sigurno ćete uživati u hladnim supama i čorbama, a kao još jedan primer tu je hladna supa od krastavca i jogurta.

Letnja kuhinja je laganija i bazira se na povrću, koje nije nimalo dosadno! Uz začine i brojne načine pripreme, to su zdrava jela koja se ne propuštaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *