Koje igračke podstiču dečiji rast i razvoj?

Igračke su radost i razbibriga mališana, ali su ujedno jako značajne za podsticanje pravilnog razvoja dece. Zbog toga je jako važno da se odaberu najbolji modeli sa kojima ste sigurni da je dete srećno i pravilno usmereno za dalje napredovanje.

Čak i kada pratite preporuke o uzrastu koji sme da koristi neke varijante i dalje postoji veliki broj igračaka u okviru svake grupe koje utiču kako na razvoj mozga tako i na fizički razvoj tela.

Upravo zbog svega ovoga, kada sledeći put budete planirali kupovinu, dobro pogledajte igračku i kupujte one koje imaju višestruku korist.

Drvene igračke podstiču finu motoriku, logiku i kreativnost

U današnje vreme se nekako zaboravlja na drvene igračke, a u stvari su upravo one te koje su oduvek bile najkorisnije za detetov razvoj.

Prave se kao kocke, figure, uklapalice, igračke…i svaka vrsta ima brojne benefite.

Nisu hiper-stimulativne, pomažu da dete samo razvija maštu, kreativnost, ali i da vežba funkciju ruke. To je jako važno jer je centar za govor u mozgu blizu centra koji upravlja pokretima ruke. Razvijajući jedan stimulišemo i drugi tako da se dobija višestruka korist.

Osim što su lepe, izdržljive, drvene igračke su i hipo-alergijske, zdrave i bez štetnih sastojaka tako da ih deca mogu koristiti od najranijeg uzrasta. Sve važne stavke kada je u pitanju okruženje u kome dete odrasta.

Lopta, konopac za preskakanje, bicikla – za vežbanje motorike, koordinacije i snage

U dečijem uzrastu je jako važno da mališani imaju dovoljno fizičke aktivnosti koja takođe utiče na psiho-fizički razvoj.

Umesto složenih igračaka, treba iskoristiti najprostije vrste za podsticaj motorike, ali i razvoja socijalnih veština, druženja, deljenja, timske igre… 

Osim toga, dete koje provede više vremena na otvorenom ima i bolji imunitet i manje se razboleva što je takođe jako važno kako u najranijem uzrastu tako i kasnije, kada deca uđu u pubertetski period.

Knjige i umetnički pribor – razvijanje pažnje, koncentraciju i pamćenje

Knjige mogu biti i igračke, a naročito ako su dizajnirane tako da budu uz dete od najranijeg uzrasta.

Mekane korice, zvučne knjige, čvrste stranice i prelepe ilustracije su samo mali deo čarobnog sveta koji se otvara pred dečicom.

I dok iz knjiga uče nešto novo, pribor za crtanje im omogućava da svoje zamisli prenesu na papir. Zbog toga bi trebalo kupovati odgovarajući pribor, krede, flomastere, bojice, plastelin, ali i sve drugo što može da utiče na prenošenje ideje iz mašte u stvarnost.

Ako sačuvate neke od prvih radova imaćete fantastičnu uspomenu koja će detetu biti drag podsetnik na prve ideje i kreativne zamisli.

Lutke i igre uloga za razvoj mašte i kreativnosti

Obezbedite detetu setove za igru, ali pomozite da se osmisli cela scena da bi mogućnost za zabavu bila što veća.

Nije neophodno da to budu komplikovane igre i mogu se iskoristiti plišane, plastične i  drvene igračke za dodatnu zabavu, uživanje i zanimaciju.

Kako se bude susretalo sa različitim situacijama vaše dete će menjati svoja interesovanja. Nekada će biti frizer, nekada lekar, nekada veterinar… Mašta je najmoćniji dar i treba je podsticati.

Odaberite nekoliko igračaka koje će zadovoljiti sve ove grupe i omogućiti sate i sate igranja i zabave koja će dobro uticati i na fizički i psihički rast i razvoj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *