Šta bi trebalo da ima moderna i praktična kuhinja?

Moderna i praktična kuhinja 21. veka zahteva određene elemente i aparate koji ranije možda nisu bili opcija, ali danas predstavljaju prioritet kada je ovaj prostor u pitanju. Ovo naročito važi ako ste ljubitelj kuvanja, pa značajan deo dana provodite spremajući omiljene specijalitete, ili prosto volite da popijete kafu baš za kuhinjskim šankom.

U nastavku navodimo neke elemente koji bi trebalo da se nađu u jednoj savremenoj kuhinji, a kako uvek dajemo prednost efikasnom, pa tek onda lepom, počećemo od praktičnih stvari koje olakšavaju spremanje i kuvanje.

#1 Kuhinjski aparati koji štede vreme

Definitivno je prošlo ono vreme kada je za pripremu kolača ili nekog specijaliteta bilo potrebno i nekoliko sati boravka u kuhinji. Za to treba zahvaliti multipraktičnim kuhinjskim aparatima, koji predstavljaju pravo olakšanje u životu svake domaćice.

Naime, danas je moguće gotovo čitav posao prepustiti ovim aparatima, koji pored brzine i efikasnosti garantuju i kvalitet ukusa hrane koju pripremate. Osim što su brzi i praktični, u pitanju su kuhinjski dugotrajni aparati koji zaista mogu da vam služe godinama, zbog čega se veliki broj porodica odlučuje da svoju kuhinju obogati nekim od njih.

Odličan primer je mikser za testo, koji će vam uštedeti i vreme i energiju prilikom spremanja slanih i slatkih ukusa, a ne možemo da ne pomenemo i specijalne ekspres lonce koji funkcionišu na bazi automatizovanog rada, pa je na vama sao da ga uključite, i vratite se u kuhinju po gotov obrok nakon isteka podešenog vremena za pripremu.

Deca su oduševljenja aparatima za vafle i pravljenje krofni, a majke ih rado primenjuju jer zaista štede vreme koje se, uz ovakve “pomoćnike” u kuhinji, može mnogo bolje iskoristiti.

#2 Kvalitetno posuđe koje traje

Kvalitetno i lepo posuđe je “pola kuhinje”. Sigurno vam nije baš omiljena aktivnost kupovina novih tanjira na svakih nekoliko meseci, pa je uvek bolja opcija da u startu kupite jedan kvalitetan komplet posuđa koji će vam trajati duži vremenski period.

Kada kažemo kvalitetn, mislimo na otporan i čvrst materijal koji ne rđa, a istovremeno čuva ukus i nutritijente namirnica koje držite i spremate u njima.

Posuđe je ujedno i glavni aksesoar kuhinje, pa ako u ovu prostoriju želite da unesete malo života, uvek se možete odlučiti za tanjire u boji, poslužavnike sa nekim zanimljivim dezenom, ili neobične šolje za kafu ili čaj koje ćete sjajno iskoristiti, a ujedno time i ukrasiti kuhinju.

#3 Prostrana radna površina

Prostrana radna površina je vrlo važna za svaku domaćicu, jer priprema hrane ne može biti zadovoljstvo ukoliko nemate adekvatan prostor potreban za spremanje, slaganje namirnica i slično. Istina je i to da je prostranu radnu površinu vrlo teško održati praznom, jer se na njoj uvek nekako nagomilaju ili kuhinjski aparati, ili posuđe.

Ipak, potrudite se da svim tim stvarima nađete neko bolje mesto, kako bi radna površina uvek bila čista i spremna za spremanje novih obroka.

Ukoliko je radna površina natrpana raznim nepotrebnim stvarima, to ume da deluje demotivišuće za svakog ko se odluči da spremi nešto u kuhinji, pa se onda od ovakvih ideja neretko odustaje. Zbog toga je važno pronaći mesto za svaku stvar u kuhinji, kako se ne bi pravila nepotrebna gužva.

#4 Moderne nijanse koje osvežavaju prostor

To kako će neka kuhinja biti sređena i obojena je više stvar estetike, ali to ne znači da ovaj deo treba zanemariti. Kuhinja je prostorija u kojoj sigurno provodite bar mali deo svog dana, pa je važno da se u njoj osećate prijatno i lepo dok spremate hranu.

Zato je važno osmisliti njen izgled, dominantne nijanse i kombinacije detalja koji će je učiniti posebnom, Ovo naročito važi ukoliko u sklopu kuhinje imate i trpezarijski sto, za kojim služite večeru kada vam dođu prijatelji ili porodica. Zato budite pažljivi prilikom izbora pločica za kuhinju, jer bi trebalo da se slažu sa bojom samih kuhinjskim elemenata.

#5 Cveće i detalji za lepši enterijer

Kada nađete svoju kombinaciju nijansu, celokupan ambijent obogatit cvećem, figurama ili zanimljivim posudama za voće, koje daju lepu i toplu notu svakoj prostoriji u domu, a naročito kuhinji. Naravno, svoj frižider uvek možete ukrasiti magnetima sa putovanja ili mini podsetnicima za svaki dan, i tako ga pretvoriti u lep (a i praktičan) spomenar koji će obogatit vašu kuhinju.

Ovo su samo neki od elemenata koji karakterišu modernu i efikasnu kuhinju, a siguri smo da da svojoj kuhinji možete pružiti i neki lični pečat. Bilo da uživate u kulinarskim aktivnostima ili ipak volite da vam drugi spremaju, kuhinja bi svakako trebalo da bude jedan od najlepših kutaka u vašem domu, jer je uglavnom i najvidljiviji deo svakog stana.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *