Kako da uredite mali stan i uštedite prostor i novac

Bez sumnje, mali stambeni prostori su najveće izazov prilikom uređenja njihovog enterijera. Osim što je potrebno ubaciti sve ono što je za život najosnovnije, ali i više od toga, jer jedan dom ne zahteva samo osnovne stvari, bitno je učiniti da to sve bude sasvim funkcionalno, te da bude skladno i vizuelno na visokom nivou.

Čini se kao nemoguć zadatak, a posebno se čini kao zadatak koji odnosi veliki deo novca. I to može tako da bude, jer se većina odlučuje da unajmi i dizajnere enterijera, koji neretko koštaju više nego samo uređenje, pa svi troškovi na kraju zadaju glavobolju. Međutim, ipak je potrebno izdvojiti vreme, malo istražiti i na papir polako staviti šta je potrebno i isplanirati prostor, bez pomoći stručnjaka koji koštaju, jer bitno je uštedeti i novac. Zato vam dajemo nekoliko saveta kako da uredite mali stan sami, a da pri tome uštedite i na prostoru, ali i na finansijama.

Nosači za TV

Jedna sasvim naizgled nebitna stvar, nosači za TV, zapravo su delić koji će vam pomoći da u velikoj meri uštedite na prostoru. Nosači za TV vam zahvataju samo deo zida na koji se postavlja TV, te sve ostalo ostaje slobodno. To znači da nećete morati da kupujete dodatne komode za svoj televizor, što je već velika ušteda, a ispod televizora možete postaviti neku deokraciju, možda neku komodu koja će vam služiti za odlaganje garderobe ili trpezarijski sto, kako biste dodatno iskoristili prostor koji imate. Nosači za TV nisu investicija koja zahteva mnogo, tako da će vam i sa te strane sigurno veoma odgovarati. Nemojte zaboraviti kabl odgovarajuće dužine kako bi mogli da povežete modem sa kablovskom televiziju sa televizorom. Za to će vam trebati HDMI kabl nešto veće dužine.

Zebra zavese

Iako se možda ne čini kao jeftino i rešenje koje štedi prostor, varate se. Ukoliko nemate roletne, onda znate koliko su potrebne, a njihova ugradnja je prilično skupa. Zbog toga postoji odlična zamena, a to su zebra zavese. Nisu dobre samo zbog toga, već i zbog činjenice da će biti odličan dekor vašem domu. Zebra zavese su fantastičan način da sačuvate svoju privatnost ili zamračite prostor, budući da se sklapanjem traka koje su od svetlonepropusnog materijala stvara efekat koji daju roletne, a njihovim razdvajanjem vi odlučujete koliko svetlosti ćete pustiti u svoj dom. Odlično će se uklopiti i u vaš enterijer, jer zebra zavese možete uzeti u različitim bojama, kao i u njarazličitijim dezenima, koje možete birati prema nameni same sobe i prema ostatku nameštaja.

Pažljivo birajte boje

Kada je uredjenje malog prostora u pitanju, onda su boje vrlo bitne. Ukoliko se budete zaleteli, pa odabrali nameštaj koji je u tamnijim bojama, onda ćete sigurno brzo uvideti grešku, jer tamne i jako izražene boje čine da prostor deluje vizuelno manje, te ga ispunjaju nekim nabojem i čine da atmossfera ne bude najprijatnija. Zato birajte neke nežnije, svetlije boje, koje će učiniti da prostor izgleda veće, a savet kod malih stanova jeste da zidove uvek bojite u belo jer to dodatno utiče na povećanje prostora. Naravno, kasnije detaljima dopunite i opremite kako vi želite, ali neka većinski i osnovne boje budu svetlije iz ovih razloga.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *