Uređaji koji štede prostor, a olakšavaju rad u kuhinji

Skoro svaka domaćica ima isti problem u kuhinji – kako odabrati uređaje koji štede prostor, a olakšavaju rad? Jednako smo zbunjeni i nesigurni da li nešto takvo uopšte postoji. Na prvi pogled pomislili bi da je samo reč o dobrim reklamama, ali iskustva iz kuhinja pokazuju da nije baš tako. Kada su u pitanju praktični kuhinjski aparati, neke sigurno svako od vas već poseduje u kuhinji, a za neke možda niste ni čuli.

Mali kućni aparati poput sokovnika, blendera, ručnih mućkalica, indukcionih ploča, a zatim i vrlo popularne slavine sa grejačem, ali i mnogi drugi aparati novije generacije, dizajnirani su tako da štede prostor u kuhinji, a da sasvim pouzdano zamenjuju zastarele glomazne uređaje. Koji god uređaj da je u pitanju, najvažnije je da ne zauzima puno prostora i naravno, da olakšava rad.

U nastavku teksta moći ćete da pročitate korisne informacije o pametnoj organizaciji kuhinjskog prostora, ali i o uređajima koji su se pokazali kao najpraktičniji.

Organizacija prostora je najvažnija

Kuhinjski prostor u našim domovima najčešće ne zahteva puno prostora. Obično se sva pažnja usmeri na uređivanje dnevne i spavaće sobe, radnog prostora ili terase. Dakle, praksa je da prostori u kojima provodimo najviše vremena budu najbolje uređeni. Nažalost, s kuhinjama to ponekad i nije slučaj. Obično to bude prostor koji se brzinski opremi neophodnim kuhinjskim elementima i uređajima. Tek onda kada se kuvanju i pripremi obroka posveti više vremena, shvatimo da nam mnogo nepotrebnih stvari oduzima i prostor i vreme.

Dobra organizacija kuhinjskog prostora je polovina obavljenog posla i prvi korak koji valja napraviti! Pre svega, podrazumevaće da u kuhinji imamo neophodne, a praktične stvari. Praktično u tom smislu odnosiće se na brzo, lako, jednostavno. Sada sami procenite šta to u vašoj kuhinji ovako funkcioniše.

Drugi korak biće usmeren ka tome da se rešite nepotrebnih stvari. Dakle, nepotrebno je sve ono što nema nikakvu funkciju u kuhinji, sve što je neispravno, dotrajalo ili vam se jednostavno ne dopada i želite da to zamenite. Recimo, nemate baš nikakvu korist od neispravnog sokovnika koji služi samo kao prašnjavi dekor. Bolje je i lepše da to mesto upotpunite saksijom cveća ili korpom voća.

Treći  veoma važan korak odnosi se na raspoređivanje uređaja u kuhinji. Kako biste izbegli mogućnost da uređaji budu raštrkani na sve strane, potrudite se da napravite selekciju onih uređaja i predmeta koje svakodnevno koristite i onih koje ređe upotrebljavate. Na taj način uspećete da bitne i neophodne stvari imate uvek na dohvat ruke. Ako svakodnevno upotrebljavate blender, sokovnik i toster, na primer, organizujte prostor tako da se oni nađu jedan do drugog i u blizini utikača. Mućkalice, mikser ili pica-pekač koji ređe koristite odložite tamo gde neće puno smetati.

Sokovnici i blenderi – uređaji koji su apsolutni favoriti

Zbog sve veće težnje da se koliko-toliko vodi zdrav život, gotovo da nema doma u čijoj kuhinji posebno mesto ne zauzimaju sokovnici i blenderi. Nekadašnji načini ručnog ceđenja voća zamenjeni su lakim, brzim i jednostavnim ceđenjem u sokovnicima. Ovo je metoda koja ne traži ni puno vremena ni puno umora. Isto je i sa blenderima koji su omogućili jednostavno pasiranje voća i povrća umesto da se viljuškom, cediljkama ili drugim kuhinjskim priborom priprema sos za špagete ili kašica za bebe. Što je najvažnije – ovi uređaji „ne prave štetu” (nema prskanja kapljica na sve strane), ne traže mnogo vremena i ne zauziumaju puno prostora.

Tosteri i pica-pekači

Nešto što je pokupilo apsolutno sve simpatije domaćica jesu tosteri i pica-pekači. Istina je da tosteri nisu ništa novo i da su već dobro poznati za spremanje brzih obroka. Verovatno su najomiljeniji mališanima i tinejdžerima koji se rado opredele u vreme doručka ili večere za tost ili topli sendvič.

Međutim, pica-pekači za razliku od tostera postali su pravo malo “otkriće”. Neke domaćice ih zovu brzim mini-rernama koje nisu namenjene samo za pečenje pice. Iako imaju oblik podloge za picu i zaista, namenjeni su ovoj vrsti brze hrane, oni su veoma praktični i za druga jela. Zanimljivo je da se u pica-pekačima mogu peći i palačinke, hleb, korice za tortu ili kolače. Neka iskustva potvrđuju da su ovi uređaji vrlo praktični kada želite da zapečete musaku ili sarmu. Dakle, praktičnost se ogleda u višenamenskoj upotrebi (pica-pekač umesto tiganja, tepsije, pleha, šerpe).

Slavine sa grejačem

Neki od najsavremenijih uređaja koji su u poslednje vreme definitivno olakšali rad u kuhinji jesu slavine sa grejačem. Njihova praktičnost ogleda se u tome da više nema dugog čekanja da se voda zagreje, nego lako i brzo greju vodu prema potrebi. Dakle, upotreba slavina sa grejačem je jednostavna i sigurna, pritom utiče i na uštedu struje u domu.

Slavine sa grejačem nisu glomazne kao kuhinjski mini-bojleri, na primer, već prilagođene veličini sudopere. Pritom, moderan dizajn i kombinacije boja utiču na to se savšeno uklapaju u kuhinjski prostor. Zanimljivo je da ovaj kućni aparat ne morate nužno koristiti samo u kuhinji. Ukoliko vam je neophodna vruća voda u kupatilu, na česmi u dvorištu, u radionici, vikendici, lako i jednostavno možete doći do nje. Zbog funkcionalnih osobina, slavine sa grejačem su apsolutni favoriti u svakom domu.

Indukcione ploče i električni rešoi

Poznato je da šporeti zauzimaju možda i najviše prostora u kuhinji. Istina je da se bez njih ne može, ali i da bismo ih rado zamenili nečim manjim i jednostavnijim. Rešenje možemo pronaći u indukcionim pločama i električnim rešoima, koji su postali odlična alternativa i zamena šporetima, koje prvo čekamo da se zagreju, a onda i da skuvaju jelo.

Najvažnija karakteristika ovih uređaja, pre svega, jeste njihova praktičnost. Nisu glomazni i teški, mogu se savršeno uklopiti na radnom stolu, jednostavno odložiti na nekoj polici ili u fioci, a onda ih ponovo po potrebi koristiti. Njihovom upotrebom štedite sebi vreme, ali i prostor u kuhinji.

Za sam kraj, nesumnjivo je da svi opisani uređaji omogućavaju lakše snalaženje u kuhinji, ali i pripremu zdravih obroka i najukusnijih jela na lakši i jednostavniji način. Zato, ako već niste, nabavite bar neki od njih, jer ne zahtevaju veliki budžet a učiniće vam boravak za radnim kuhinjskim stolom prijatnijim i olakšaće vam život.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *