Šta znači HTZ oprema u građevinarstvu

HTZ oprema u građevinarstvu označava sve predmete koje radnik koristi ili nosi kako bi rizik od povreda na radnom mestu sveo na minimim. Lična

zaštitna oprema, odnosno HTZ oprema obuhvata sledeće kategorije:

 • Zaštita lica i očiju;
 • Zaštita ruku;
 • Zaštita nogu
 • Zaštita tela
 • Zaštita disajnih organa;
 • Zaštita sluha. 

I pre nego što progovorimo o svakoj u kratkim crtama, treba najpre reći zašto je ovaj tip opreme važan za radnike.

Zašto je HTZ oprema važna u građevinarstvu?

Lična zaštitna oprema (HTZ oprema) radnika i te kako je važna u građevinarstvu jer smanjuje izloženost radnika potencijalnim opasnostima, kojih na gradilštu ima na svakom koraku. Bilo da je radnik na skeli ili na ravnoj površini, postoji opasnost od padajućih objekata, krhotina različitih materijala, strujnog udara, raznih hemijskih materija i slično. 

 1. Zaštita lica i očiju

U sklopu HTZ opreme koja štiti lice i oči radnika spadaju: zaštitne naočare, štitnici za lice, viziri i krema za sunčanje. 

Zaštitine naočare čuvaju oči od krhotina različitih materijala poput stakla, pepela ili cementa, ali i od isparavanja nekih hemijskih materija, kao i dima. Istu funkciju imaju i štitnici za lice i viziri, pogotovo su oni važni za varioce. Krema za sunčanje se uglavnom izbegava, ali je podjednako važna, naročito za vrele letnje dane, kao i za naše radnike koji rade u inostranstvu gde su temperature uvek iznad proseka. 

 1. Zaštita ruku

Zaštitine rukavice

Postoji više vrsta zaštitinih i radnih rukavica u zavisnosti od posla (hemijske rukavice, termičke rukavice, mehaničke rukavice, rukavice otporne na rezanje, električne rukavice), a svaka od njih ima istu svrhu, a to je da obezbedi zaštitu. Rukavice su neizbežan deo lične zaštite jer su ruke radnika često izložene različitim rizicima. Rukavice upravo sprečavaju povrede ruku poput: opekotina, strujnog udara, posekotina…

 1. Zaštita nogu

U ovakvim poslu ni noge nisu mirne, uvek preti opasnost od stakla ili nekog drugog oštrog predmeta koji može pasti na noge. I ne samo što nešto može pasti na noge radnika već i radnik može nagaziti takve predmete ili se okliznuti i pasti. Problem rešavaju radne cipele koje štite radnikova stopala, prste i gležnjeve od: korozivnih hemikalija, visokih i niskih temperatura, mokrih površina, nabadanja ili od pada teških i oštrih predmeta. Zaštitne radne cipele na prednjoj strani imaju ojačanje u vidu čelika, koje upravo sprečava pomenute povrede. 

 1. Zaštita tela

HTZ oprema za zaštitu tela u suštini uključuje sve navedene, ali specifično i zaštitu od pada. Prvenstveno se misli na sigurnosne pojaseve za zadatke koji se izvode na visini. Sve komponente treba detaljno i pažljivo pregledati pre upotrebe kako bi se osiguralo da na kaiševima i kopčama nema oštećenja. Ove komponente moraju se uvek zameniti ukoliko se bar jednom upotrebe. 

 1. Zaštita disajnih organa

Hirurške maske ili maske za lice, važan detalj HTZ opreme, sprečavaju udisanje štetnih materija, ali uvek treba obratiti pažnju na vrstu maske i da li ona pruža odgovarajuću zaštitu za dati posao. Maska mora da stoji čvrsto uz lice, a posle svake upotrebe se treba baciti. Ne treba da se deli sa drugima i kad god se vidi neko oštećenje na njoj mora se zameniti novom.

 1. Zaštita sluha 

Antifon slušalice i čepići za uši omogućavaju prigušenje prekomerne buke izazvane od strane raznih mašina, koja može izazvati oštećenje sluha. Da do oštećenja ne dođe koriste se pomenute komponente. Kada su čepići u pitanju, vrlo je važno da odgovaraju ušnom kanalu radnika, zato se preporučuju čepići od voska, koje sami oblikujete. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *