Da li dovoljno brinete o zdravlju očiju?

Svi znamo koliko je bitan dobar vid za obavljanje svakodnevnih obaveza, ali i za normalno funkcionisanje, pa je poželjno da se redovno posećuje očni lekar. Redovni pregledi mogu otkriti brojne bolesti, ali i pomoći da se ranim otkrivanjem one brzo izleče.

Oftalmolog primenjuje čitav niz testova kako bi proverio vaš vid i zdravlje vaših očiju. Na početku pregleda, lekar uzima anamnezu, a potom vrši pregled očiju. Prema statističkim procenama preko 80 % oštećenja vida može se sprečiti a većina i izlečiti. Rizik od bolesti očiju smanjujemo usvajanjem zdravijeg načina života, raznim zaštitinim merama ali i redovnom negom svojih očiju. 

Šta se sve može otkriti pregledom?

Tokom samog pregleda, oftalmolog može ustanoviti da je sve u najboljem redu, da nemate nikakve znakove neke bolesti. Međutim, može se desiti i da lekar u toku pregleda otkrije određeno stanje ili problem sa očima, i u tom slučaju očekuje vas lečenje. Najčešće se tokom pregleda otkrije:

  1. oštećenje vida ili astigmatizam,
  2. infekcija,
  3. začepljenje suznog kanala,
  4. strabizam ili ukrštene oči,
  5. lenje oko.

Pregled može otkriti neka teža i ozbiljnija stanja, kao što su katarakta, oštećeni nervi ili krvni sudovi, glaukom, abraziju rožnjače i starosnu degeneraciju makule.

Kako se izvodi operacija katarakte

Smanjenje vidne oštrine usled zamućenja sočiva koje se nalazi u oku naziva se katarakta. Ona može biti urođena, ili se može javiti tokom života, ali često se javlja i kao posledica drugih bolesti. Tokom samog pregleda, potrebno je utvrditi da li je ovo jedino oboljenje kod pacijenta koje utiče na njegov vid. Lečenje je hirurško, a operacija katarakte se mora poveriti stručnim i iskusnim oftalmolozima. Do sada nije pronađen nijedan način na koji se može sprečiti ovo oboljenje, kao ni terapija lekovima koji bi pomogli kada se ona pojavi.

Sama operacija katarakte je bezbolna i kratko traje. Anestezija je lokalna, i najčešće se kao anestezija koriste kapi. U slučaju da je pacijent veoma osetljiv, ili se očekuje da se bol može javiti u toku intervencije, ubrizgava se manja injekcija u predeo donjeg kapka. Tada dolazi do utrnulosti u predelu očiju, ali i do nepokretnosti očnih mišića i kapaka. Trajanje anestezije je nekoliko sati, i kod dece se ova operacija izvodi u opštoj anesteziji. Rez je mali, a u toku operacije katarakte ugrađuje se veštačko sočivo, i to na mestu gde se nalazilo prirodno sočivo. Sama procedura traje do 15 minuta, a pacijent već nakon pola sata može otići svojoj kući.

Česti pregledi ili ne

Kada su u pitanju odlasci na preglede, oni zavise od starosti pacijenta ali i od zdravlja očiju. Zato ne važe ista pravila kada su u pitanju deca i kada se radi o odraslim pacijentima. Kada se beba rodi, potrebno je izvršiti testiranje, a zatim opet između 6. i 12. meseca bebinog života. Nakon toga jednom na svake dve godine i tako do pete godine života, a nakon pete godine svake godine ili na svake dve godine potrebno je posetiti oftalmologa.

Što se tiče odraslih pacijenata, poželjno je da odrade pregled jednom između 20. i 29. godine života, kao i dva puta između 30. i 39. godine života. Posle ovih pregleda sledi pregled kada napunite 40. godina, a zatim po potrebi između 40. i 65. godine života. Nakon 65. godine potrebno je da svake ili svake druge godine posetite oftalmologa. Odrasli i deca koja imaju problema sa vidom, bar jednom godišnje treba da posećuju svog očnog lekara.

Blefaroplastika gornjih očnih kapaka

Koža kapaka stari i vremenom dolazi do njenog opuštanja. Blefaroplastika, odnosno operacija gornjih ili donjih kapaka, podrazumeva uklanjanje masnog tkiva i zatezanje kože oko očiju. Kada je u pitanju blefaroplastika gornjih kapaka, sama operacija traje oko 30 minuta. Hirurg će prvo pregledati kožu oko kapaka, a zatim će napraviti nekoliko fotografija, koje će mu pomoći da napravi plan operacije i da nacrta kako bi na kraju trebao da izgleda krajnji rezultat. Ova operacija se obavlja u lokalnoj anesteziji, a veoma retko u opštoj anesteziji. Sama procedura je bezbolna i veoma brzo nakon nje možete ići kući. Oporavak traje oko nedelju dana.

Operacija se izvodi pravljenjem jako malog reza u prevoju, na mestu gde se koža savija. Nakon operacije i procesa oporavka, ovaj rez će biti neprimetan. Posle reza, uklanja se koža koja je suvišna ili se tkivo preraspoređuje u druge delove okoloočnog područja. Nakon toga, rez se zatvara koncima koji su veoma tanki.

Blefaroplastika pored zatezanja kože, doprinosi i simetriji kapaka, ali i izlečenju nekih kožnih promena. Po intervenciji dolazi do pojave otoka, crvenila i modrica koje će se povući nakon par dana. Preporučuje se odmor i mirovanje, ali i stavljanje hladnih obloga, kako bi se smanjio otok. Nakon 7 dana skidaju se konci i možete se vratiti svakodnevnim aktivnostima. 

Zaštita očiju od oštećenja

Centralni deo oka, makula, može biti oštećena usled izlaganja ultraljubičastom svetlu. Zato se preporučuje korišćenje i redovno nošenje kvalitetnih naočara za sunce, koje blokiraju UVA i UVB zrake. Ako ste majstor ili samo volite da izvodite razne vrste radova, poželjno je da nosite zaštitne naočare. Takođe, povrede su jako česte prilikom orezivanja drveća, a oštećenje oka može biti veliko.

Česta izloženost mobilnim telefonima i računarima može dovesti do naprezanja očiju. Samo naprezanje ne uzrokuje ozbiljna i trajna oštećenja, ali izaziva nelagodu. Posledica ovoga mogu biti suve oči, pa je potrebno da češče svesno trepćete, kako biste izbegli ove nelagodnosti. Treptanje će održati vaše oči vlažnim. Fizička aktivnost je poželjna jer ona povećava cirkulaciju krvi do očiju, i smanjuje rizik od glaukoma.

Zdrava ishrana doprinosi zdravijim očima

Od malena nas uče da je šargarepa dobra za vid, ali ljudima je potrebno više od vitamina A kako bi oči dobro funkcionisale. Za dobar vid preporučuje se konzumacija paprike, jagoda, citrusa, brokolija, jer oni sadrže vitamin C, koji štiti oči od oksidativnih oštećenja. Takođe, što češće uzimajte orašaste plodove, spanać i razne žitarice.

Ukoliko ste pušač, potrebno je da prestanete sa ovom lošom navikom, jer pušenje povećava rizik od dobijanja katarakte, ali i od oštećenja makule. Ukoliko patite od dijabetesa, potrebno je da bolest držite pod kontrolom uz dobru ishranu, jer loša kontrola dijabetesa može dovesti do slepila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *