Da li kantarion može da posluži u borbi protiv depresije?

Kantarion, biljka koja raste u divljini, vekovima se koristi za mentalno zdravlje i u Evropi je široko propisana za depresiju. Međutim, trenutni dokazi za upotrebu kantariona za depresiju nisu konačni i biljka može imati ozbiljne neželjene efekte. Takođe je važno napomenuti da u Sjedinjenim Državama, iako možda postoji javni interes za upotrebu kantarion za lečenje depresije, američka Uprava za hranu i lekove nije odobrila njegovu upotrebu i one se ne može koristiti lek bez recepta, niti se može kupiti na recept.

Kantarion nije dokazana terapija u borbi protiv depresije. Rezultati studije o efikasnosti kantariona protiv depresije nisu konačni. Poznato je da kantarion utiče na metabolizam, ali njegova prekomerna upotreba može da izazove ozbiljne neželjene efekte. Kombinovanje kantariona sa određenim antidepresivima može dovesti do opasnog povećanja serotonina, hemikalije u mozgu ciljane antidepresivima. Kantarion takođe može ograničiti efikasnost mnogih lekova na recept, uključujući pilule za kontracepciju, digoksin, neke lekove protiv HIV-a i lekove protiv raka, i druge.

Kantarion nije zamena za lekara!

Nemojte koristiti kantarion da biste zamenili konvencionalnu negu ili odgodili posetu lekaru. Ako se depresija ne leči na odgovarajući način, ona može postati teška i, u nekim slučajevima, može biti povezana sa samoubistvom. Posavetujte se sa zdravstvenim radnikom ako ste vi ili neko koga poznajete možda depresivni.

Mnogi dijetetski suplementi nisu testirani na trudnicama, dojiljama ili deci. Dostupno je malo bezbednosnih informacija o kantarionu za trudnice ili decu, pa je posebno važno razgovarati sa zdravstvenim stručnjacima ako ste trudni ili negujete ili razmišljate o davanju dijetetskog suplementa detetu.

Obavestite sve svoje zdravstvene radnike o bilo kom komplementarnom zdravstvenom pristupu koji koristite. Dajte im potpunu sliku onoga što radite da biste upravljali svojim zdravljem. Ovo će pomoći u obezbeđivanju koordinisane i bezbedne nege.

Šta je kantarion?

Kantarion je biljka sa žutim cvetovima u obliku zvezde i pet latica koja raste u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi, Australiji, Novom Zelandu i Istočnoj Aziji. Biljka raste na sunčanim, dobro dreniranim područjima. Naraste u visinu od 50-100 cm.

Kantarion može prouzrokovati ozbiljne interakcije sa nekim lekovima. Zbog ovoga je Francuska zabranila upotrebu kantariona u proizvodima. Najčešće se koristi kod depresije i stanja koja ponekad idu zajedno sa depresijom, poput anksioznosti, umora, gubitka apetita i problema sa spavanjem.

Kantarion može da posluži za odikavanje od pušenja kod fibromialgije, kod sindroma hroničnog umor, osećaja peckanja u ustima, migrene i drugih vrsta glavobolje, bolova u mišićima, bolova u nervima, bolova koji putuju niz ishijadični nerv u nogama i sindrom iritabilnog creva.

Od kantariona može da se napravi ulje. Mnogi koriste ulje kantariona kako bi regulisali loše varenje. Neki ovo ulje nanose na kožu za lečenje modrica i ogrebotina, upala i bolova u mišićima, oljuštene kože i kod svrbeža, a preporučuje se i za opekotine prvog stepena, rane, pri vađenja zuba, ujeda buba, hemoroida, bolova u nervima i lečenja bolesti koje uzrokuju gubitak boje na koži. Međutim, nanošenje kantariona direktno na kožu može da bude rizično, jer ume da izazove ozbiljnu osetljivost na sunčevu svetlost, zato ga pažljivo koristite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *