Kako izlečiti laringitis u kućnim uslovima 

Laringitis može izazvati simptome kao što su promuklost ili bol u grlu. Obično će simptomi nestati sami od sebe u roku od 1 ili 2 nedelje i generalno nema potrebe da se žuri kod lekara. U mnogim slučajevima, svoje simptome možete lečiti kod kuće, potpuno prirodnim lekovima i čajevima.

Pastile za grlo

Pastile za grlo pomažu u dodavanju vlage u grlo i mogu ublažiti bol. Mogu biti lekoviti i mogu pomoći u otupljivanju bola, ubijanju klica ili smanjenju crvenila. Deci mlađoj od 4 godine ne treba davati pastile.

Odmorite svoj glas 

Kada imate laringitis, vaše glasne žice su otečene i iritirane. Treba im vremena da se izleče. Pokušajte da izbegnete situacije koje zahtevaju puno razgovora ili vikanja kako biste mogli da odmorite glas. Ako morate da razgovarate na sastanku ili pred grupom, izbegavajte prirodno iskušenje da dodatno naprežete svoj glas da biste ga čuli.  Koristite svoj glas što ređe možete i pokušajte da izbegavate šaputanje jer to može dodatno opteretiti vaše stanje laringitisa.

Ispirati grlo toplom slanom vodom

Bolno i nadraženo grlo možete umiriti toplom slanom vodom. Pomešajte so sa toplom vodom, uzmite gutljaj u usta i isperite grlo oko zadnjeg dela grla, a zatim ispljunite.

Sprečite prekomerno suv vazduh u prostoru

Udisanje suvog vazduha može iritirati vaše grlo i doprineti upali vaših glasnih žica. Ovo je posebno uobičajeno zimi kada je pod uticajem grejanja  suv vazduh u vašem domu i kancelariji. Ako nemate aparat za vlažnost vazduha, možete ostaviti posude sa vodom nagrejna tela ili mokre peškire kako bi na ove načine obezbedili dodatnu vlagu u prostoru i sprečili prekomeran suv vazduh.

Proizvodi koji sadrže eterična ulja

Eterična ulja sadrže prirodne hemikalije koje biljkama daju miris i ukus. Proizvodi od drveta eukaliptusa se takođe nalaze u mnogim lekovima bez recepta, uključujući pastile i kreme. Istraživanja govore da ulje eukaliptusa može imati antimikrobna svojstva protiv laringitisa.

Ispirajte grlo razblaženim sirćetom

Sirće se koristi hiljadama godina za borbu protiv infekcija. Istraživanja sugerišu da sirće od pouzdanog izvora ima antimikrobna svojstva.

Pijte puno tečnosti

Kada ste bolesni, uvek je dobra ideja da pijete puno tečnosti. Ovo važi i kada imate laringitis. Voda, sok, bistra supa i čaj će vam pomoći da ostanete hidrirani, olabavite sluz i izbacite sluz. Tople tečnosti, kao što su čaj i supa, mogu pomoći u ublažavanju zagušenja povećanjem protoka sluzi. Ali trebalo bi da izbegavate sve tečnosti koje sadrže kofein, što može izazvati dehidraciju. Pored toplih napitaka konzumirajte raznovrsnu zdravu hranu u period kada imate laringitis. Jedite voće, povrće i integralne žitarice. Oni imaju nekoliko vitamina, kao što su vitamini A, E i C, koji su važni za opšte zdravlje. Ove namirnice takođe mogu pomoći u održavanju zdrave sluzokože u grlu.

Stvari koje treba izbegavati ukoliko imate laringitis

Dok se vaš glas leči, pokušajte da se suzdržite sledećeg:

Pevanje i vika: Nemojte dodatno opterećivati glasne žice. Ovo će samo dovesti do veće upale i dužeg vremena ozdravljenja.

Šaputanje: Zvuči čudno, ali šaputanje zapravo stavlja više stresa na vaše glasne žice nego normalno govorenje.

Alkohol: Ako ostanete hidrirani, to će vam pomoći da se izlečite. Izbegavajte alkohol, koji ima dehidrirajući efekat.

Pušenje: Bilo koja vrsta pušenja, uključujući e-cigarete, može iritirati grlo, izazvati kašalj i produžiti vreme ozdravljenja. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *