Sa kojim se sve “problemima” muška populacija danas suočava?

Impotencija

Ako se bavimo isključivo muškarcima i njihovom načinu življenja u današnje vreme primetićemo razne probleme koji ih u nekom periodu života mogu zadesiti bez obzira na starosno doba. 

Naime, brz tempo života nije ništa dobro doneo ni muškarcima ni ženama kada je zdravlje u pitanju, posebno onima koji se nisu prilagodili ovakvom načinu života. 

Kada kažemo brz način života tu pre svega mislimo na konstantnu jurnjavu za obavljanjem poslovnih i porodičnih obaveza koje nikako da se usklade međusobno. Isto tako mislimo na to muškarci koji su poslovno angažovani danas imaju mnogo manje vremena da se posvete sebi, pa tako ne stižu zdravo da se hrane, da se bave nekom fizičkom aktivnošću i sl. Sve to itekako utiče na njihovo mentalno i fizicko zdravlje.

U nastavku teksta pišemo upravo o posledicama ovakvog načina života.

Zašto je impotencija sve učestalija pojava kod mlađih muškaraca?

Nekada se impotencija vezivala isključivo za muškarce koji su navršili pedeset i više godina. Danas to nije slučaj. Od mnogih urologa i seksologa čućete da je sve veći broj mlađih muškaraca koji se javljaju lekaru specijalisti sa ovom vrstom problema. Razlog je najčešće stres, neredovna i nezdrava ishrana kao i nedovoljna fizička aktivnost. Složićete se, sve je ovo upravo konačan ishod savremenog načina života.

Muškarci koji ne mogu da postignu vrhunac u toku seksualnog odnosa mogu u nekom trenutku zapasti u depresiju. Zbog toga je bitna podrška partnerke kao i odlazak kod specijaliste koji će otkriti glavni uzrok impotencije i u zavisnosti od njega prepisati adekvatnu terapiju. 

Da li su hronične bolesti posledica nasleđa ili nečeg drugog?

Statistike pokazuju da je broj muškaraca srednje dobi koji boluje od neke hronične bolesti u porastu, iz godine u godinu. Ovde pre svega mislimo na povišen krvni pritisak ili dijabetes. Sve su to bolesti, koje se pored genetskog nasleđa javljaju kao posledica brzog života. Opet se vraćamo na nezdravu ishranu i nedovoljnu fizičku aktivnost

Osobe kije isključivo konzumiraju suvu, prženu hranu su pravi kandidati za bolesti srca. Još ako pri tom puše i ne bave se nikakvim sportom, situacija može biti još alarmantnija.

Problemi sa vratom i kičmenim stubom

Činjenica je da danas sve veći broj mladih radi za kompjuterom, nekada i više od osam sati preko dana. Samo sedenje za računarom nije zdravo ukoliko se ne prave česte pauze. Tada najčešće strada kičma tj.njen vratni i lumbalni deo. 

Neretko se mladi zbog toga obraćaju fizijatru za pomoć koji im uključi neke terapije kako bi se osećali bolje. To su najčešće kineziterapije, terapije strujom ili plivanje u bazenu. 

Depresija – psihološki problem koji ne treba zanemarivati

Još jedan problem sa kojim se muška populacija danas suočava jeste upravo depresija. Reč je o problemu psihičke prirode koji može nastati kao posledica nekog nemilog događaja, nezadovoljstva na poslu, nesuglasica sa bračnim partnerom i sl.

U ovom slučaju važno je na vreme prepoznati ovo stanje i obratiti se stručnom licu za pomoć. To može biti psiholog ili psihijatar koji će nakon pregleda ustanoviti u kakvom se stanju pacijent nalazi i koji je najbolji način za pružanje pomoći.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *