Spermogram je jednostavna, tačna i pristupačna analiza koja vam može otkriti mnogo toga

Spermogram je analiza sperme koja jasno pokazuje broj i kvalitet spermatozoida što direktno utiče na mogućnost začeća. Jedan je od prvih načina za postavljanje dijagnoze steriliteta i čini važan deo praćenja lečenja brojnih stanja koja su povezana sa muškim reproduktivnim sistemom.

Danas se sve više parova bori sa nekim oblikom steriliteta pa se ove i slične analize sve češće rade u laboratorijama. 

U slučaju da ste i vi jedna od osoba koja želi preventivno da proveri kvalitet sperme ili ima sumnje, posetite laboratoriju gde će vam brzo i jeftino uraditi spermogram pa ćete jasno videti da li postoji neki problem ili je sve u redu.

Šta pokazuje analiza, koliko košta i kako se uzorkuje?

Kakvu analizu obuhvata spermogram?

Muška neplodnost predstavlja čak jednu trećinu glavnih problema začeća koje parovi imaju, a spermogram je jasan pokazatelj da li postoji problem i koji su konkretni uzroci.

Pregledom semene tečnosti predstavlja mikroskopsko i makroskopsko ispitivanje što lekaru daje jasan znak postoje li problemi ili se uzrok neplodnosti mora tražiti neki drugi razlog zašto do začeća nije došlo.

Makroskopski pregled je opšti pregled semene tečnosti i obuhvata zapreminu sperme, likvefakciju, viskozitet, izgled i PH vrednost. U korelaciji sa mikroskopskim pokazateljima ovo je podatak koji govori da li je sredina u kojoj se nalaze spermatozoidi odgovarajuća i da li utiče na njihov kvalitet.

Mikroskopski pregled je pregled koji pokazuje broj spermatozoida, njihovu pokretljivost, broj leukocita, epitelnih ćelija, provera broja zdravih i patoloških spermatozoida, količinu fruktoze u spermi.

Lekar će dobiti jasne i precizne rezultate, ali da bi postavio definitivnu dijagnozu spermogram će se raditi još nekoliko puta tako da bi se sa sigurnošću otkrilo da je sperma zdrava ili su pojedini rezultati samo odstupanje.

Treba naglasiti da kada se radi spermogram cena je povoljna, a rezultati su nedvosmisleni i vrlo brzo gotovi pa lekar odmah može da izvrši analize.

Šta treba pacijent da zna pre davanja uzoraka?

Analiza se radi iz ejakulata koji se daje u prostoru laboratorije koji je određen za to jer se mora analizirati u roku od 30 minuta.

Pre samog uzorkovanja važno je apstinirati od 3 do 5 dana što će dati tačnije rezultate, a tokom tog perioda ne treba unositi alkohol i smanjiti nikotin ili ga izbaciti.

Osim toga, važno je mokriti pre testiranja i temeljno oprati uro-genitalnu zonu tako da uzorak bude sterilniji. Sakuplja se u sterilnu čašu i obavezno se beleži vreme davanja uzorka jer je to važan parametar u makroskopskom pregledu.

Šta ako rezultati analize semene tečnosti nisu zadovoljavajući?

Loše rezultate spermograma ne treba doživljavati tragično jer je potrebno da 3 ili 4 testiranja potvrde postojanje problema.

U slučaju da je to situacija, lečenjem se rezultati mogu drastično popraviti. Nekada je problem u stresu, nekada infekciji, nekada hormonskom disbalansu, nekada utiču lekovi, cigarete i alkohol…

Lekar će preporučiti korake za lečenje i sigurno je da će doći do poboljšanja pa će oplodnja biti moguća. 

U svakom slučaju, laboratorija će svaki put pomoći da se brzo dobiju tačni rezultati pa da terapija bude uvek potpuno adekvatna. Cena spermograma je svakome pristupačna i može se raditi više puta bez ikakvih velikih izdataka. Na istom mestu će se raditi i mnoge druge analize koje su povezane sa muški reproduktivnim zdravljem i zdravljem organizma uopšte.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *