Ulje crnog kima

Drevni eliksir zdravlja i vitalnosti, ulje crnog kima često se pominje kao tečno zlato. I o najpre zbog hranljivih sastojaka kojima obiluje, ali i dokazano lekovitih svojstava.

Poreklo ovog ulja vezuje se za Drevni Egipat, u kome je korišćen ne samo kao lek, već i kao prirodno sredstvo za negu kože. Zapravo se veruje da je ulje crnog kima bilo toliko cenjeno da je čak pronađeno i u grobnici faraona Tutankamona. 

Zato je očekivano što se njegova popularnost nije smanjila ni tokom kasnije istorije. Bilo da se koristi kao začin u egzotičnim jelima Bliskog Istoka ili kao ključni sastojak u narodnoj medicini širom sveta, ulje crnog kima nastavilo je da privlači pažnju zbog izuzetnih benefita za zdravlje. 

Uz sve to, savremena istraživanja sve više potvrđuju ono što su pripadnici drevnih kultura intuitivno znali, a to je da to ulje može imati snažan pozitivan uticaj na zdravlje i dobrobit ljudi. Naročito je zanimljivo pomenuti i to da se u nekim antičkim izvorima crni kim pominje kao „lek za sve bolesti osim smrti“, što ukazuje na njegovu cenjenost kroz istoriju.

Šta sadrži ulje crnog kima?

Pored toga što je bogato omega – 3 i omega – 6 masnim kiselinama, koje su korisne za zdravlje srca, ulje crnog kima sadrži i vitamin E, koji je poznat po tome što jača imunološki sistem i ima antioksidativna svojstva. 

Crni kim je vekovima bio cenjen u različitim kulturama širom sveta zbog svojih terapeutske vrednosti. Ulje dobijeno iz ovih malenih, crnih semenki sadrži brojne aktivne sastojke koji mu daju moćne lekovite osobine. 

Budući da ima intenzivno protivupalno dejstvo, ulje crnog kima se često koristi u tretmanu stanja kao što su artritis, astma i ekcemi. Brojne studije su pokazale da može neutralisati razvoj različitih bakterija, gljivica i parazita, što ga čini korisnim u borbi protiv infekcija i za jačanje odbrambenih snaga organizma. 

Takođe može pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, što ga čini korisnim dodatkom ishrani za osobe sa dijabetesom. Bogato je antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, štiteći telo od oksidativnog stresa i smanjujući rizik od hroničnih bolesti. 

Sem toga, ulje crnog kima  se koristi i u kulinarstvu, jer daje neobičan ukus i aromu mnogim jelima. Primera radi, u kombinaciji sa sokom od limuna i maslinovim uljem i začinima, može poslužiti kao vrlo ukusan preliv za salate. 

Ko ne sme da koristi ulje crnog kima?

Kao i sa svakim suplementom ili prirodnim lekom, vrlo je važno i ulje crnog kima koristiti prema uputstvu i obratiti pažnju na nus pojave, koje se mogu ispoljiti kod pojedinih ljudi. 

Što se doziranja tiče, svakako se preporučuje najpre konsultacija sa zdravstvenim stručnjakom, kako bi bila određena odgovarajuća doza u skladu sa potrebama konkretne osobe. 

A ukoliko koristite lekove i to posebno one za pritisak, šećer u krvi ili antikoagulanse, obavezno se posavetujte sa lekarom pre nego što počnete da koristite ulje crnog kima, jer se može desiti da ovaj preparat ima interakciju sa određenim medikamentima.

Iako se ovo ulje generalno smatra bezbednim, kod nekih ljudi se mogu ispoljiti i alergijske reakcije, kao i probavne smetnje ili druge nuspojave. 

Uvek se preporučuje da započnete sa manjom dozom, kako biste videli da li vaš organizam možda ima negativnu reakciju na konzumiranje ovog ulja. 

Trudnicama i dojiljama se svakako preporučuje da ulje crnog kima ni u kom slučaju ne konzumiraju bez prethodne konsultacije sa lekarom, koji je upoznat sa njihovim zdravstvenim stanjem. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *