Zašto je važno da kompletna krvna slika uključi i holesterol u krvi?

Kompletna krvna slika može da obuhvati brojne biohemijske analize, ali sama osnova su rezultati koji se odnose na parametre koji su u sastavu krvotoka. Ipak, da bi se pratilo zdravstveno stanje pacijenta lekar uvek predlaže da se obuhvati i nivo glukoze i masnoće u krvi kao važnih parametara za praćenje zdravlja.

Sve analize na vreme mogu ukazati na pojavu pojedinih oboljenja, mnogo ranije nego što se pojave prvi simptomi što je izuzetno dobar način prevencije i ranog otkrivanja brojnih stanja.

Zbog svega toga se od rođenja periodično predlažu redovne analize krvi koje su jasan pokazatelj zdravstvenog stanja osobe bez invazivnih intervencija. One se rade iako pacijent ne daje nikakve simptome što i jeste problem mnogih oboljenja.

Zašto je važno da LDL holesterol bude nizak?

Neše masnoće u krvi imaju važnu ulogu u funkcionisanju organizmu. To je naš izvor energije, osnova je za kreiranje novih ćelija, brojnih hormona i polazna je osnova za stvaranje vitamina D i drugih vitamina ili minerala u organizmu.

Ipak, kada se visina ili odnos poremete organizam trpi, a najviše kardio-vaskularni sistem koji postepeno sve više trpi, a da se simptomi i ne primećuju dugo vremena.

LDL holesterol je mast koja se odlaže u organizmu i predstavlja izvor energije kada unos hrane nije dovoljan. U situaciji kada postoje druge bolesti, premalo potrošnje kalorija, a njihov preveliki unos, dolazi do nagomilavanja lošeg LDL holesterola na zidove arterija usled čega dolazi do smanjenja protoka krvi i povećanog rizika od srčanog i moždanog udara.

Mnoge bolesti prođu neprimetno sve dok ne nastane problem, a tada je nemoguće potpuno ispraviti situaciju već samo kontrolisati dalju progresiju bolesti.

Kako se meri masnoća u krvi i koje su vrednosti poželjne?

Najbolja stvar kod analize kompletne krvne slike jeste što se sve uradi iz male količine krvi iz vene pa i nivo masnoće u krvi.

Važno je da se 12h pre analize ne unosi hrana i najbolje je izvaditi krv u ranim jutarnjim časova. To je dovoljno da se pravilno uzorkuje krv i pokaže stvarni nivo holesterola u krvi i HDL i LDL holesterola, kao i ukupan nivo.

Rezultati su vrlo brzo gotovi i jasno pokazuju zdravlje organizma, ali i uz druge parametre kao što je osnovna krvna slika, će doktoru ukazati na to kakvo je zdravlje i da li treba raditi neke dodatne analize.

Nivo lošeg holesterola bi trebalo da bude niži od 3,4 mmol/L, a ako je on viši od 4,1 mmol/L reč je o rizično visokim vrednostima. Ipak, ove brojke se posmatraju u korelaciji sa nivoom ukupnog i dobrog holesterola, ali i kompletne krvne slike. To lekaru može da pokaže pravo stanje zdravlja, da li su potrebni lekovi, dijeta ili je organizam sasvim zdrav.

Cena kompletne krvne slike je pristupačna – proverite svoje zdravstveno stanje već danas!

Posetite laboratoriju i u ranim jutarnjim časovima izmerite osnovne parametre iz krvi jer za takve analize ne morate da čekate predlog lekara.

Ako se radi kompletna krvna slika cena iznosi malo više od 1000 dinara ako u nju uvrstite i važne analize kakva je analiza nivoa holesterola u krvi. Za precizne i nedvosmislene rezultate ovi iznosi nisu visoki, naročito zato što se ne rade tako često.

Dovoljno je da jednom godišnje ponovite pretrage pa da lekar na vreme uoči najveća odstupanja i preduzme korake za lečenje. To je mnogo povoljnije nego lečenje onda kada se bolesti razviju i naprave trajne probleme u organizmu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *