Ulepšajte svoje dvorište popoločanim stazama i terasama

Primenom  savremenih materijala i dizajnerskih rešenja pejzažnih arhitekata, danas možemo urediti svaki  spoljašnji prostor na takav način da se u njemu osećamo savršeno. Pravilno odabrano zelenilo i pravi izbor materijala za građevinske radove i popločavanje staza u dvorištu obezbediće vam ambijent za vrhunsko uživanje na otvorenom, bilo da želite da se opustite u miru, da roštiljate sa prijateljima ili da se igrate sa svojom decom.

Za mnoge vlasnike, uređenje eksterijera njihovog doma je isto toliko važno kao i uređenje enterijera.

Poslednjih godina je u rešenjima za uređenje dvorišta primetan trend popločavanja površina behaton pločama, od stepeništa, tremova, terasa i balkona, preko pešačkih staza pa do staza za automobile. Behaton ploče su sve popularnije pre svega zahvaljujući raznovrsnom dizajnu, njihovoj izdržljivosti, jednostavnom postavljanju i lakom održavanju.

Ako i vi želite da svoje dvorište ulepšate popločanim površinama a ne znate šta je najbolje rešenje koje će odgovarati vašim potrebama i ukusu, pročitajte nastavak teksta i saznajte koje su to glavne prednosti, ali i nedostaci betonskih ploča za popločavanje dvorišta.

Različite vrste materijala za popločavanje i njihove prednosti

Postoje tri glavna tipa ploča koje se koriste za popločavanje staza, terasa, tremova, balkona, stepeništa:

 • Behaton ploče od presovanog i livenog betona;
 • ploče do prirodnog kamena;
 • ploče od cigle (opeke).

Velika prednost betonskih ploča i behaton cigli je raznolikost boja i oblika koje možete odabrati. Sa druge strane kod prirodnog kamena izbor boja i oblika je ograničen, ali prirodan izgled i prirodni materijali u dvorištu su takođe ono što mnogi vlasnici upravo žele u svom eksterijeru.

Betonske(behaton) ploče

Možda kada čujete reč „beton“ pomislite da ova opcija popločavanja dela vašeg dvorišta nije najbolje rešenje sa stanovišta estetike, jer je beton siv i vašem eksterijeru može dati turoban izgled. Ali grešite. Danas se proizvode behaton ploče raznih oblika, boja i stilova koje mogu učiniti da vaše dvorište zapravo bude živopisnije i lepše, i baš to je u stvari njihova najveća prednost u odnosu na druge materijale.

Osim toga, behaton ploče mogu biti različite namene, tj. mogu se koristiti za popločavanje najrazličitijih dvorišnih površina. Prilično su izdržljive u različitim vremenskim uslovima, lako se održavaju i lako se mogu zameniti ukoliko dođe do oštećenja. Plus predstavljaju jednu od cenovno najboljih opcija.

Cigla

Ako želite da vaše dvorište ima tradicionalni šarm, onda će vas najverovatnije privući opcija popločavanja dvorišnih staza ciglom. Cigle se najčešće koristie za izradu pešačkih staza i prilaza ulazima, tremovima i terasama. Izdržljive su i biće pravo rešenje koje će obezbedi dug vek trajanja pešačkim stazama u vašem dvorištu. Zahtevaju kratko vreme za postavljanje i praktično ih možete koristit odmah nakon postavljanja.  Najzad, zbog svoje hrapave strukture, cigle mogu pružiti dodatnu bezbednost po mokrom i snežnom vremenu, jer sprečavaju klizanje.

Ploče od kamena za dvorište

Kod vlasnika koji žele da sve izgleda što prirodnije, pa tako i popločane staze u dvorištu, najčešći izbor za popločavanje je prirodni kamen. Možete birati između škriljca, mermera, granita ili nekog drugog materijala od prirodnog kamena.

Kamene ploče su jače od betonskih behaton ploča i imaće još veću trajnost. Nešto su komplikovanije za postavljanje i održavanje i verovatno nećete moći da ih sami postavite. U zavisnosti od vrste kamena koji odaberete, zavisiće i cena, ali je prirodan kamen svakako dosta skuplja opcija od behaton ploča.

Glavne prednosti popločavanja dvorišnih površina

Popločavanje površina za pešačenje i za boravak u dvorištu pružiće niz prednosti vlasnicima i njihovim porodicama.

Zabava i uživanje na popločanim i pokrivenim terasama

Ne postoji ta porodica koja ne voli da uživa u svom dvorištu, naročito tokom proleća i leta. Roštilj sa prijateljima, porodične zabave i tople letnje večeri na otvorenom učiniće vas srećnijim i zadovoljnijim. Ako imate lepo uređeno dvorište i popločan i pokriven kutak u njemu možete provoditi vreme napolju čak i dok pada kiša ili kada je previše jako sunce.

Kompaktnost

Još jedna prednost korišćenja behaton ploča je što one pomažu da se stvori jedinstven izgled svih površina na vašem imanju, uključujući i dvorište. Možete izabrati behaton ploče koji će se dizajnerski uklopiti sa svim ostalim materijalim koji su korišćeni u izgradnji kuće i eksterijera. Pravi izbor boja i oblika će vam pomoći da dvorište izgleda kompaktno, što će čitav ambijent učiniti još prijatnijim.

Sa druge strane, dodavanje različitog materijala u celokupan dizajn možete postići kontrast, istaknuti određeni segment kuće ili samog dvorišta, i tako još više ulepšati pogled na vaš dom.

Bezbednost

Upotrebom behaton ploča takođe povećavate bezbednost u dvorištu. Staze koji su napravljene od behaton ploča su bezbednije jer su otporne na klizanje, ako su na primer staze strme ili mokre od kiše ili snega, za razliku od staza izrađenih od ostalih materijala. Osim toga, staze od betonskih ploča su izdržljive i mogu se koristiti za prenošenje tereta sa jednog na drugi kraj dvorišta, a nošenje teških predmeta preko nedovoljno bezbednih površina može biti potencijalna opasnost od povređivanja.

Staza od behatona obezbeđuje da svako ko po njoj hoda uvek ima sigurno tlo pod nogama.

Najveći benefiti staza napravljenih od behaton ploča

Popločan deo vašeg imanja je u stvari staza koja vodi i usmerava do ulaza u vaš dom, do bazena, prostora za roštilj, do garaže, prostora za vežbanje ili do bašte sa cvećem.  Staze od behatona su idealno rešenje za izradu bilo kojeg od ovih puteljaka. Takođe se mogu postaviti na parking prostorima, ispred same kapije, tj. ulaza na imanje.

Mnogo je prednosti primene behaton ploča za izradu trotoara i staza koje vode do određenog mesta u dvorištu ili do ulaza u kuću. Ispod navodimo benefite koji su i glavni razlozi zašto su behaton ploče postale toliko popularan izbor među vlasnicima kuća i među pejzažnim arhitektama širom sveta.

 • Dostupne su u mnogim oblicima, bojama, i veličinama.
 • Cenovno su pristupačne i mogu se prilagoditi različitim budžetima.
 • Sjajnog su dizajna i mogu izgledati kao izuzetno skup materijal iako to nisu.
 • Dugotrajne su.
 • Otporne su na vremenske uticaje i klizanje, i neće se oštetiti od smrzavanja i odmrzavanja tokom zime ili od previše vode tokom kišnih perioda u godini.
 • Lake su za održavanje.
 • Sa njih se lako ukljanja sneg tokom zime.
 • Oštećena behaton ploča se lako može zameniti novom (uvek obezbedite par dodatnih komada iz iste serije).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *