Svetli ili tamni podovi: kada koje birati?

Opremanje bilo kog prostora, bilo da je životni ili poslovni, zahteva promišljanje o svakom mogućem detalju. Sve što u jednom prostoru postoji čini njegov ukupan izgled, a samim tim i njegov identitet, što je ujedno i vaš identitet.

Posebno na to utiču podovi kao jedan od ključnih faktora u svakom enterijeru. 

Iz ovih razloga se podne obloge biraju vrlo temeljno, postepeno i nikada se ne valja zaleteti se za samo jednu opciju, dok se ne razmisli dobro o svemu što je dostupno. Danas ima toliko vrsta podova da je zaista teško doneti odluku, ali u tome je to i bolje, jer možete lagano da razmišljate i pronađete najbolju opciju.

Najzastupljeniji svakako jesu parketi i laminati, ali i pored njih postoje drugi podovi koji mogu mnogo bolje da odgovaraju određenom prostoru i njegovoj nameni.

Ono čime želimo sada dodatno da se bavimo jesu same boje i nijanse podova. Ovde se krije česta greška u uređenju enterijera, jer se ne vodi dovoljno računa gde se postavljaju svetlije, a gde tamnije podne obloge. Istina je da ne mogu i jedne i druge svude odlično pristajati. 

Gde je najbolje postaviti svetle podne obloge?

Bez obzira na vrstu, svetle podne obloge ne predstavljaju grešku bilo gde da ih postavite. Njima nikada ne možete da napravite promašaj koji će vas koštati finalnog izgleda. Ono što svetli tonovi daju jesu minimalizam, jednostavnost, kao i doza sofisticiranosti koja je potrebna svakom prostoru. Ali kada je biranje svetlih podova obavezno?

Kada imate veoma male prostorije koje su namenjene spavaćoj sobi ili maloj kancelariji, svetli podovi će učiniti da sve izgleda dosta veće, posebno ako su uklopljeni uz bele ili zidove u pastelnim nijansama. Sam vizuelni efekat će biti mnogo bolji. Osim toga, kada imate prostorije sa malim prozorima, sa malo prirodnog svetla tokom dana, svetle podne obloge su obavezne.

Tamne boje bi u ovim slučajevima samo još zatamnile prostor i vizuelno ga umanjile, a to nije nikako nešto što valja posteći tokom uređenja enterijera. Van ovoga svetli podovi su dobrodošli apsolutno svuda, bez razmišljanja o tome da li možete da napravite neku grešku.

Za gde se biraju tamni podovi?

Za razliku od svetlih, tamne podne obloge mogu da budu greška i to ogromna u određenim slučajevima. Već smo ih pomenuli, a to su male prostorije i prostorije sa malo prirodnog svetla. U njima lepota podova neće doći do izražaja, već će sve izgledati neprijatno, skučeno i mračno. 

Tamni podovi su kao izbor perfektni u velikim prostorijama. Odlični su za velike salone i dnevne boravke. Osim toga, dobar su izbor za kancelarije i poslovne prostore gde je potrebno da se doda malo oštrine i nekog rustičnog momenta.

Kada smo već kod samog stila, osim u rustičnom, podovi koji su tamniji prate dobro skoro svaki stil, ali su ključni kada vam je potrebno da dostignete eleganciju i luksuz.

Dok su svetle podne obloge deo sofisticiranog i nežnijeg izgleda, tamni podovi su način da doprinesete luksuzu nekog prostora. Malo su zahtevniji za održavanje, jer se na njima sve vidi, ali kada se uklope u celokupan enterijer onda to nije nikakav problem.