Da li se video snimak može koristi kao dokaz

U današnjem, prilično kriznom vremenu, svedoci smo činjenice da se često dešavaju neke sporne situacije. Bilo da je u pitanju nestanak novca ili stvari iz doma ili objekata, grebanje automobila, ili neki drugi nesrećni slučaj, osnov rešavanja ovih slučajeva jeste postupak suđenja. Niže se veći ili manji broj svedoka, ključnih dokaza i provera, kako bi se sve pravedno, pravovremeno i potpuno rešilo.


Skoro da ne postoji lokacija u gradovima, poslovni objekti, ali sve češće i domovi, koji nemaju neki vid obezbeđenja, osiguranja ili drugog vida ojačavanja bezbednosti prostora i života uopšte. Video snimci su sve zastupljeniji način povećanja nivoa sigurnosti objekata. U te svrhe u savremenom dobu koriste se DVR snimači.

Kada video snimak ne može biti dokaz na sudu

Izuzetno razvijene informacione tehnologije omogućili su brz razvoj interneta, uspostavljanja komunikacija i video snimaka. Često se postavlja pitanje kada je neki video snimak dokaz na sudu, u nekom postupku ili otežanim okolnostima. Zakon o krivičnom postupku naše zemlje ističe da postoji razlika između mogućnosti da se snimak prizna kao dokaz ili ne. Ukoliko je snimak nastao tajnim putem, prisluškivanjem ili protiv volje drugih lica koji su učesnici, ili u drugim situacijama suprotnim zakonskim propisima, takav video snimak ne može da bude dokaz na sudu.

Bilo da su sačuvali DVR snimači, ili neki drugi vidovi snimanja. Takođe, ukoliko se snima situacija koja nije namenjena toj svrsi, nekontrolisano i bez naloga i ovlašćenja nekog nadležnog organa, to ne može biti dokaz na sudu. Uz sve navedeno, čak se propisuju i kazne za lica koja bez znanja drugih učesnika načine i obelodane video snimak, što se smatra zalaženjem u privatnost osoba i strogo je kažnjivo. Zato, treba biti veoma pažljiv kada se kreiraju fotografije, video snimci i drugi osetljivi materijali.

Kada video snimak može biti dokaz na sudu

Postavlja se pitanje onda kada video snimak može biti priznat kao validan dokaz. U slučaju ovlašćenog i prijavljenog video nadzora na bankama, prodavnicama, trezorima i bilo kom drugom objektu. Uz to, kao dokaz se uvek uzima u obzir video snimak koji je načinjen uz izrečenu ili prećutnu volju drugih učesnika. Važno je samo da budu upoznati sa snimanjem. Takođe, ključna činjenica prilikom uzimanja u obzir video snimka kao dokaza je to da se postupa po predviđenoj proceduri. Naime, policija ne može sama na svoju ruku da uzima, proverava i zaključuje o video materijalima. Izdaje se poseban nalog za veštačenje i samo na osnovu konkretnog zahteva javnih tužilaca može se pristupati video snimcima.

DVR snimači

Postoji mnogo vrsta različitih snimača, koji daju raznovrstan kvalitet fotografija i snimaka, imaju manje ili veće kapacitete i opcije za čuvanje materijala. DVR snimaci (Digital Video Recorder) pružaju mnogostruke mogućnosti korisnicima. Prva pogodnost je snimanje kvalitetnih video zapisa, uz istovremeno praćenje i pokreta i zvukova. Pored toga, omogućavaju da se čuvaju svi snimci u obimnoj i dugoročnoj memoriji. Kako bi se ona što kvalitetnije iskoristila, postoji mogućnost čuvanja snimaka samo kada se dogodi neki pokret, čak do te mere da se prepoznaje uobičajeni pokret kućnih ljubimaca, pa se registruju samo pokreti ljudi i čudne situacije. Tako se smanjuje opterećenje memorije. Snimci se čuvaju po principu pamćenja najnovijih, u meri kapaciteta.

Vrlo važna je i rezolucija, kao i mogućnost uvećavanja. Broj frame-ova odnosi se na broj slika u sekundi koje se zapaze. DVR snimači imaju veliki broj, pa su snimci prirodni, jasni i detaljni. Kvalitet snimaka, efikasno snimanje ključnih situacija, velika memorija i brz pregled snimaka, samo su neke od funkcionalnih prednosti koje daju DVR snimači.

Video snimci su vrlo često pouzdan dokaz na sudu, ukoliko se postupa u skladu sa zakonskim odredbama naše zemlje. DVR snimači pružaju mogućnost da kreirani snimci budu sigurno izrađeni i sačuvani, uz kvalitetnu rezoluciju i najviše standarde savremene tehnologije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *