Ratni tepisi – svedočanstvo istorije

Sa širenjem manufakturne proizvodnje u Evropi, došlo je i do izrade tepiha na ovim prostorima. U početku su bili birani jednostavniji dizajni i materijali, a kasnije se sve više proces proizvodnje usložnjavao, pri čemu su se stvarali ne samo noviji modeli, već se i sama proizvodnja usavršavala, pa su primenjivani i novi načini proizvodnje.

Evropsko tlo čuva najstariji primerak jednog orijentalnog tepiha za koji se pretpostavlja da je nastao 5 vekova pre početka nove ere. Ovaj primerak je sačuvan u muzeju Ermitaž u Sankt Peterburgu, a prvobitno je bio pronađen u podnožju planine Altaj.

Iako je danas tepih važan deo enterijera mnogih domova, to nije bilo u početku tako. Kada su se pojavili na tržištu prvi tepisi su imali značajnu i važnu ulogu za brojne narode širom sveta. Zato je svaka kultura davala posebno značenje tepehu, a pojedine i danas čuvaju posebnu tradiciju izrade dugu hiljadama godina. Zato je važno znati šta su tepisi predstavljali u početku. Naime, mnogi narodi su svoju istoriju upravo oslikavali na tepisima kako bi je sačuvali od zaborava. Jedni su ih koristili za sporazumvanje i vizuelno identifikovanje. Bilo je i onih koji su tepihe koristili kao svedočanstvo jednog perioda i istorije o čemu svedoče popularni ratni tepisi.

Za period kada su ratovali Avganistanci i Sovjetski savez krakteristični su ratni tepisi, a ponovna izrada ovakvih primeraka počela je početnom novog milenijuma kada je došlo do rata između SAD-a i Avganistana. Oni su pravljeni po ugledu na tepihe iz Indije i karakterističnih su boja. Specifična izrada, žuti, zeleni i svetlo plavi tepisi svedočanstvo su jedne epohe i ratne istorije, pa ako budete u prilici da ih vidite nemojte da vas začudi zbog čega izazivaju veliku pažnju.

Pranje tepiha je i tada bilo problem, a danas su fleke prošlost uz dobar tepih servis

Danas se izrada tepiha pretvorila u masovnu proizvodnju i većina kupaca na tržištu želi da plati što manje. Mnogi ljubitelji ovih ukrasnih detalja ne pitaju šta košta kako bi se dokopali modernog i kvalitetnog tepiha, a mnogi često žale što je njihovom tepihu došao kraj. Međutim, ima i onih koji u tepih servis odu kako bi produžili životni vek jednog tepiha. Naime, danas tepih sevis pruža razne vrste usluga, a ne samo pranje tepiha Iako ima i onih koji se isključivo bave pranjem i održavanjem tepiha, danas je sve popularniji tepih servis koji omogućava i sređivanje i opravljanje starog tepiha.

Tepih sevis može da učini da vaš omiljeni element enterijera ponovo zablista, zato se ne brinite ako su rese na vašem tepihu počele da se izvlače ili su se pojavili konci ili se tepih pocepao. Za sve vaše muke, tepih servis ima rešenje. Ako ste prosuli vino i ne znate da li ga je moguće skinuti sa tepiha, dozvolite da se vaš tepih servis pobrine umesto vas. Zaboravićete da je fleke uopšte bilo, a činiće vam se kao da ste dobili novi tepih. Zato nemojte da binete ako je vaš mališan prosuo sok ili je vaša baka sučajno oborila kafu, u tepih servisu svaka fleka postaje prošlost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *