Šta je coaching i kako vam može pomoći

Često se u današnje vreme čuje termin coaching i mnogi uspešni ljudi preporučuju koučing i ističu da im je pomagao na putu do uspeha. U poslovnom svetu coaching akademija koristi koučing kao tehnike koje unapredjuju menadžerske sposobnosti, doprinosi boljim strategijama razvoja firme i većem profitu.

 

Šta je coaching?

Najkraće rečeno coaching je rad na sebi i usavršavanje životnih veština koje doprinose ličnom razvoju.

U životu nam se dešavaju različite situacije koje od nas zahtevaju promenu, prilagodjavanje i spremnost da se uhvatimo u koštac sa problemima. U takvim situacijama se ponekad osećamo nespremni za izazov, osećamo da nemamo dovoljno kapaciteta ili jednostavno ne znamo šta treba da preduzmemo. Potrebno nam je da nas neko usmeri, ohrabri i da nam pomogne u sagledavanju trenutnog stanja, da preciziramo ciljeve i šta bismo želeli. U takvim situacijama nam koučing može pomoći.

Tokom koučinga klijent stiče uvide kako može svoje veštine, sposobnosti i potencijale da iskoristi da bi ostvario u životu ono što želi. Life koučing je usmeren ka akciji. Tokom ovog procesa klijent sagledava kako svoju trenutnu situaciju tako i željenu i otkriva kako da dodje do željenog cilja. Klijent se ohrabruje da preuzme odgovornost za svoj život i da uradi stvari koje nije ni pomišljao da može da ostvari. Tokom koučinga klijent se razvija i lično i profesionalno.

 

Šta koučing nije?

Koučing nije psihoterapija. Tokom terapije klijent se uglavnom usmerava na probleme u prošlosti, a koučing se usmerava na budućnost, ciljeve i pronalaženje rešenja.

Koučing nije ni savetovanje (konsalting) mada mu je sličan. Razlika je u tome što u procesu savetovanja klijent dobija gotova rešenja, a u koučingu sam klijent dolazi do rešenja.

 

U kojim sve situacijama nam koučing može pomoći?

Koučing nam može pomoći u najrazličitijim situacijama u životu koje mogu da nas zadese.   Koučing tehnika se primenjuje kako u poslovnom domenu, tako i u životu uopšte. Pomaže kod poslovnih kriza, problema u radu sa timovima, razvijanju liderskih veština, konfliktnih situacija,.. Kouč će pomoći u testiranju poslovnih ideja, pravljenju biznis plana, sastavljanju prezentacija, pripremi za uspešan razgovor za posao,..  Pomoć life kouča možete potražiti u stresnim životnim periodima i situacijama, kod manjka motivacije ili samopouzdanja, mentalnih blokada, krupnih životnih odluka, većih životnih promena i konflikata. Ako se neko oseća negativno, ako ne može da odredi prioritete, ako želi da se bolje organizuje, da bude zadovoljniji, da pronadje novi hobi kouč ga može suočiti sa uverenjima koja ga blokraju i koja mu ne dozvoljavaju da napreduje i da se razvija.

 

Evo nekih izjava koje mogu da ukažu da je trenutak da krenete na koučing:

– Život mi se sveo samo na posao. Nemam vremena za sebe.

– Zapala sam u kolotečinu, nemam snage da se iz nje izvučem a i ne znam kako bih.

– Ok sam, ali mislim da bih mogao više i bolje.

– Nemam nikakav cilj u životu, izgubio sam se…

– Sve bi bilo super kad bih imala novi posao ali ne mogu da smislim kakav bi to posao mogao da bude.

 

Kako izgleda proces koučinga?

Koučing rad se odvija kroz koučing sesije. Na sesijama kouč i klijent razgovaraju, tj. klijent odgovara na pitanja koja su u vezi sa problemom koji je izabran za temu sesije. Ponekad se tema odradi tokom jedne sesije, a nekada je potrebno da se odredjena tema na nekoliko sesija razradjuje jer sve zavisi od vrste i kompleksnosti teme i spremnosti klijenta da se uhvati u koštac sa suštinom problema

Dužina procesa koučinga može da varira i ne može se unapred odrediti. S obzirom da se klijenti obraćaju za pomoć sa najrazličitijim temama neki željeni ciljevi zahtevaju jednu do dve sesije a neki ipak duži period odlaženja na koučing.

 

Koučing alati i veštine

Tokom koučinga kouč postavlja izuzetno precizna pitanja kojima usmerava klijenta da dodje do uvida, aktivno ga sluša, pruža podršku, daje i prima povratne informacije. Koučing tehnike služe da podignu motivaciju klijenta i da mu omoguće sticanje dodatnih uvida koji su mu potrebni za rešavanje situacije na kojoj radi. Najvažniji alat su dobro struktuirana pitanja koja klijenta usmeravaju ka cilju i rešenju i efektivne vežbe koje mu pomažu da identifikuje ono što bi volelo da ima, bude ili radi.

 

U koučing procesu se radi “jedan na jedan” – razgovara se, zapisuju se uvidu, predlozi, ideje, otkrivaju se modeli i ponašanja koja dovode do cilja i uspeha. Kouč ima zadatak da ispita šta klijent tačno radi, kako to radi, koja uverenja ima, koji su mu prioriteti, koje bi mogle biti blokade i da zajedno dodju do predloga budućih obrazaca ponašanja, korisnih uverenja, razrade cilja na posebne korake,…  Klijent tako dobija prostor i vreme za analizu izazova i opcija i mogućnost da napravi najbolji izbor i ostvari svoje ciljeve, otkriva istinske vrednosti, dobija podršku u daljem planiranju svoje budućnosti. Tokom koučinga osoba sa nedostatkom vere u sebe i manjka samopouzdanja nauči kako da izmeni svoja ograničavajuća uverenja i kako da iskoristi sve svoje resurse i potencijale koje ima u sebi.

 

Ko je Life Coach i šta su couching akademije?

Life Coach je osoba koja pruža podršku, fokusira se na sadašnji trenutak, budućnost i lični razvoj klijenta. Kouč je osoba od poverenja na koju se možete osloniti. Kouč je tu da vas ohrabri da donesete važne životne odluke, da prepoznate svoje ciljeve (čak i one za koje ste mislili da su nedostižni) i da vas korak po korak vodi ka cilju. Važno je da kouč bude obučen i da poseduje sertifikat. Kod nas postoje različite koučing akademije na kojima se školuju budući profesionalni koučevi. Na koučing akademijama oni se obučavaju tako što prolaze kroz različite tehnike, rade sa klijentima pod supervizijom i na kraju dobijaju sertifikat. Više o ovim akademijama možete pročitati na sajtu Erickson Coaching International .

 

Zbog čega je life coaching toliko popularan?

Mnogobrojni su razlozi zašto je koučing toliko popularan i u svetu i kod nas. Najbitnije je da kroz koučing možemo da uočimo da imamo moć izbora i da ne moramo da radimo samo stvari koje su ispravne već i one koje zaista želimo. Zatim, da pronadjemo dublje značenje života i posla kojim se bavimo i da shvatimo da se naši ciljevi mogu ostvariti relativno lako. Sve ovo su stvari koje će nas učiniti zadovoljnijim i srećnijim.

Zahvaljujući koučingu možemo razvijati svoje vizije, završavati projekte, proširiti svoje kapacitete, otkriti skrivene talente, razvijati kreativnost i postići balans između privatnog i poslovnog života.

Life koučing vam može olakšati život i u relativno kratkom vremenskom roku omogućiti da ostvarite svoje potencijale i oživite svoje snove. Vaši snovi mogu biti vaša realnost. Potrebno vam je malo vere u sebe, hrabrosti da se upustite u proces koučinga pa da pokažete sebi i svetu svoje skrivene talente i da vaš život zablista.   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *