Najnovije vesti – Istorijat


U modernom dobu, to jest eri interneta informacije putuju neverovatnom brzinom. Danas, najnovije vesti za samo nekoliko sekundi dolaze do ljudi sa svih krajeva planete.

Teško je i zamisliti vreme pre štampe i interneta, kada se informacija prenosila od usta do usta. Tada su novosti putovale danima.

Mornari i putnici donosili su vesti na kopno, koje bi potom prenosili trgovcima koje bi vesti širili od grada do grada.

Ovaj način informisanja bio je prilično nepouzdan i ugasio se pronalaskom štamparije.

Novine su na red došle u 18. veku i postale primarni medij, a aktuelne su i danas. Pored velikog uticaja koje su novine imale na svet, danas su vidljivi njeni nedostaci.

Neretko su prolazili i dani pre nego što bi informacija mogla da dođe do čitalaca. Dopisnici su bili primorani da prelaze dug put kako bi materijal sa terena mogao na vreme da bude objavljen u štampanom izdanju.

Uticaj interneta na najnovije vesti

Sa pojavom interneta, promenio se i koncept štampanih medija. Poenta je postala da se informacije koje interent portali prvi objave dodatno razrade u sutrašnjoj štampi. Novinari u štampi pokrivaju najnovije vesti iz više uglova, dajući više pažnje najvažnijim detaljima, kao i razgovorima sa očevicima ili stručnjacima.

Pravi „bum“ u svetu izazvala je televizija, koja je prvi put imenovana 1900. godine, na međunarodnom kongresu u Parizu, a delu stanovništva postala je dostupna oko dve decenije kasnije.

Beograđani su televiziju prvi put gledali 1938. godine na Beogradskom sajmu, kada je jedna holandska kompanija montirala prvu televizijsku stanicu sa studijom. Tada su stanovnici srpske prestonice, za vreme trajanja jesenjeg sajma, gledali razne emisije.

Do pojave televizije najnovije vesti nisu bile moguće

Amerika je prva zemlja koja je uvela praksu prekidanja programa i direktnih uključenja.

Sa pojavom interneta, mnogo toga se iz korena menja. Kasnije će se tehnologija sve više razvijati i prerasti u mrežu kakvom je danas poznajemo.

Kako danas izgledaju najnovije vesti?

Da bismo bili u toku sa svim udarnim dešavanjima, danas je dovoljno da imamo mobilni telefon, a najnovije vesti „putuju“ do nas gde god da se nalazimo.

Ove vrste vesti na internet portalima čitaoce informišu o važnim događajima, poput prirodnih i društvenih katastrofa, ali i političkim događajima koji imaju uticaj na ceo svet.

Ovakve priče po pravilu zauzimaju udarne pozicije na naslovnim stranama portala, a čitaoci informaciju o dešavanjima dobijaju putem puš-notifikacije na mobilnim telefonima i objavama na društvenim mrežama.

Kako je u doba interneta gotovo svaka informacija na dohvat ruke, najnovije vesti danas mahom počinju kao snimci sa lica mesta, dok se priča dopunjava sa pristizanjem novih informacija.

Najnovije vesti na društvenim mrežama

Društvene mreže su izmenile ceo svet, a samim tim i novinarstvo. Početna informacija novinarima neretko stigne upravo sa društvenih mreža poput Fejsbuka i Tvitera.

One su preplavljene snimcima i fotografijama aktuelnih događaja koje svoj put do velikih medija pronađu za nekoliko sekundi ili minuta.

Neosporna je moć interneta u prenošenju informacija, ali je neophodno biti pažljiv i proveriti izvor i istinitost, jer je često i širenje lažnih informacija.

Jasno je da su najnovije vesti postale srž novinarskog posla, da su upravo ovakve vesti čitaocima najzanimljivije, a portalima donose najveći broj pregleda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *