Pozivnice za svadbu – od čuture do video pozivnice

Svadbe u Srbiji su oduvek predstavljale poseban događaj kako za mladence, tako i za njihovu najbližu porodicu. Ranije su venčanja proslavljana nekoliko dana uz brojne goste, koji su mladencima često bili manje poznati.

Danas su se običaji oko venčanja u velikoj meri promenili, ali je značaj pozivnice za vencanje ostao isti. O načinu na koji će svoje goste pozvati vodili su računa kako naši preci, tako i savremeni mladenci.

Rakija i čutura kao znak veselja

Rakija je piće bez koga se i danas, ali i ranije, ne može zamisliti nijedan srećan ni tužan događaj. Za obeležavanje venčanja, naši preci su birali rakiju koja je imala posebno značenje za mladence i njihove ukućane. Zato nije retkost da se u domaćinstvima rakija koja se pravila u godini kada se dete rodilo namenjivala i ostavljala za svadbu upravo tog deteta. Takva rakija se sa velikom pažnjom pravila i čuvala. A kao što znamo, što je starije, ovo piće je kvalitetnije. Onda možete da zamislite sa koliko su iščekivanja budući mladenci čekali svoju svadbu. Ova rakija se služila i kao svojevrsna pozivnica svadbu. Naime, ranije je bio običaj da roditelji i najbliža rodbina mladenaca poziva svoje goste tako što su odlazili do gostiju sa čuturom u kojoj se nalazila rakija. Ovakav običaj je posebno negovan u seoskim uslovima. Ali je imao i posebnu draž. Jer, ovakav oblik pozivnice za svadbu je kao obred trajao dugo. U svakoj kući se sedelo, nazdravljalo i pričalo o planovima za svadbu.

Prve pozivnice za venčanje na papiru

Dok se u seoskim domaćinstvima negovao duh zajedništva gde se uvažavao gost ličnim pozivom na svadbu, u gradu su se vrlo brzo razvili novi načini pozivanja na svadbu. Kako se u gradskim sredinama posebno poštovao kućni mir, javila se potreba za pismenim obaveštavanjem. I iz tog razloga nastaju prve pozivnice za vencanje na papiru. Odnosno, to je najčešće bilo pismo u kome su se nalazile sve neophodne informacije vezane za venčanje, baš kao i danas. Razlike u odnosu na današnje pozivnice za svadbu svakako postoje. Pre svega, tadašnji stil pisanja je bio dosta drugačiji od današnjeg. Iz tog razloga je i tekst pozivnice izgledao dosta drugačije, sa puno uglađenih reči gde se ljudi pozivaju da slave ljubav. Pored toga, dizajn pozivnice za svadbu se nije razlikovao od običnog pisma. Naravno, vremenom, buduće mlade su posebnu pažnju posvećivale ukrašavanju pozivnica. Tako su one često same oslikavale svoje pozivnice, tako da su one bile takoreći pravo malo umetničko delo.

Savremene pozivnice za svadbu

Kao što znate, današnje pozivnice se najčešće sastoje iz nekoliko redova teksta u kome se nalaze sve informacije vezane za najlepši dan mladenaca. Budući mladenci danas posebnu pažnju obraćaju na izgled pozivnice za svadbu. Zato nije retkost da angažuju agenciju koja se upravo bavi dizajnom pozivnica. Na ovaj način mladenci dobijaju originalne pozivnice koje će podeliti svojim najmilijima. Oni mladenci koji vode računa o svakom detalju sigurno neće prepustiti slučaju i štampanje pozivnica za venčanje. Oni će biti uključeni u svaki segment izrade, a mnogi se trude da sami osmisle tekst pozivnice kako bi bili jedinstveni. Pored klasičnih, odštampanih pozivnica, savremeni mladenci se opredeljuju za tzv. video pozivnice za venčanje. Odnosno, ove savremene pozivnice zapravo predstavljaju, poziv kao što su naši preci radili, samo na daljinu.

Vremena se možda jesu promenila, ali ono što nikako ne smemo zaboraviti i potisnuti jeste poštovanje. Iako danas zvuči malo primitivno, naši preci su uz zdravicu i rakiju pozivali svoje goste, ali su na taj način održavali bliskost. Danas je u velikoj meri ta bliskost izgubljena. I zato, ukoliko želite da budete unikatni, zašto ne biste obradovali svoju rodbinu i lično ih posetili i pozvali da prisustvuju vašem venčanju?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *