Kako odabrati srednju školu?

Nakon završene osnovne škole, tačnije osmog razreda, sledi prilično turbulentan period za svakog učenika, a odabrati najbolju srednju školu prema sopstvenim afinitetima i očekivanjima, u današnje vreme je relativno teško. Posebno je odluka otežana zbog činjenice da se radi o važnoj životnoj prekretnici, a da imate tek nekih 14 ili 15 godina. Ovaj izbor je ujedno olakšan, ali i otežan dostupnosti velikog broja oblika srednjoškolskog obrazovanja. Sugestije roditelja, prijatelja, poznanika, pa i stručnjaka u ovoj oblasti vrlo su poželjne.


U našoj zemlji postoji veći broj državnih, ali sve više i privatnih srednjih škola. U njima se realizuje redovna, dodatna i praktična nastava za učenike u odabranoj oblasti, tačnije smeru. Pitanje je da li je prava škola ekonomska, privatna gimnazija, umetnička ili neka druga. Danas, roditelji sve češće kontaktiraju i stručnjake – psihologe i pedagoge, kako bi njihova deca donela najbolju odluku u pogledu izbora odgovarajuće srednje škole.

srednja privatna skola sportium

U pogledu dostupnosti, u Srbiji postoji mnogo različitih srednjih škola, kako opštih obrazovnih profila, tako i stručnih. U nastavku teksta dajemo sugestije kako najlakše odabrati odgovarajući profil srednje škole, a da budete sigurni da je izbor pun pogodak.

Srednje škole opštih obrazovnih profila

Ukoliko niste sigurni koja srednja škola će najbolje odgovoriti na očekivanja u pogledu predmeta, tematike koju učite, obimnosti teorijskog i praktičnog rada, opšti obrazovni profili kao što su gimnazije su dobar izbor. I ovde postoji podela na društveni i jezički smer, ali i sport, kao što je Sportska gimnazija. Ako niste sigurni čime želite da se bavite, dopada vam se više različitih sfera i oblasti, a opet i ne želite da odlučite odmah nakon osnovne škole, privatna gimnazija je pun pogodak. Učite hemiju, matematiku, srpski, engleski i latinski jezik, biologiju, istoriju i mnogo drugih opšte obrazovanih predmeta. Na taj način se sveukupan fond znanja povećava i omogućava da se tokom četvorogodišnjeg školovanja postepeno donese odluka o upisu fakulteta u željenoj oblasti.

Srednje stručne škole

Pored gimnazija, koje važe za škole opšteg obrazovnog profila, gde učenici uče različite oblasti, postoje i stručne škole. One učenike usmeravaju ka određenoj oblasti: ekonomije, elektrotehnike, medicine, sporta, umetnosti, farmacije i mnogim drugim. U okviru ovih škola postoje opšti i stručni predmeti, koje učenike pored na osnovne, usresređuju i na stručne discipline. Brojne su ekonomske, umetničke, medicinske škole u našoj zemlji, u svim većim gradovima. Čak i dalje važi da nakon i stručnih škola može da se upiše fakultet gotovo pa bilo kog interesnog usmerenja. Ali svakako, neke oblasti i delatnosti idu više nakon određenih srednjih škola.

srednja privatna skola sportium 1

Tako, Sportska gimnazija zahteva u startu da se nastavi sportsko fakultetsko usmerenje, kao što je neki fakultet u vezi sa sportom i fizičkom aktivnošću. Pored toga, Sportskae gimnazije kao što je Sportska gimnazija Sportium je odlična za početak bavljenja sportom, učestvovanjem u raznim nastavnim i vannastavim aktivnostima i takmičenjima, čime se stvara odskočna daska za dalje bavljenje sportom i fakultetsko obrazovanje. Takođe, srednje medicinske škole omogućavaju jednostavnije uklapanje i pronalaženje učenika u medicinskoj struci, kao i nastavak medicinskog obrazovanja na fakultetima. To je mnogo jednostavnije nego nakon opštih srednjih škola.

Kompletan spisak srednjih privatnih i državnih škola možete pogledati ovde.

Sada kada ste se upoznali sa izborom srednjih škola treba napraviti razliku između državnih i privatnih i na kraju odabrati pravu.

Privatne srednje škole u Srbiji

Pored državnih srednjih škola, sve više u našoj zemlji se pronalaze i privatne institucije srednjoškolskog obrazovanja. One omogućavaju postojanje mnogo različitih smerova, ali zahtevaju i novčana sredstva roditeljima. Sportska gimnazija Sportium, kao i druge u oblasti sporta, daju mogućnost za obrazovanje do profesionalnog sportiste, trenera, ka daljem fakultetskom obrazovanju. Prednosti privatnih škola je u tome što pružaju savremenu nastavu, uz upotrebu najnovijih informacionih tehnologija – laptop i tablet računara i uređaja. Obično, radi se o odeljenjima sa manjim brojem učenika, pa je samim tim i moguće posvetiti veću pažnju pojedinačnim potrebama, željama i težnjama dece. Privatne srednje škole pohađaju učenici iz porodica sa nešto višim životnim standardom, jer se plaća godišnja školarina. I ove škole organizovale su nastavu u brojnim opštim i stručnim oblastima. Pored redovnih, postoje dodatne, vannastavne i druge aktivnosti i takmičenja, na osnovu čega se šire baze znanja učenika.

Ukoliko imate finansijskih mogućnosti, a opet se dete pronalazi u nekom obliku rada privatnih srednjih škola, onda su one pravi izbor. Ono što je gotovo ključna prednost, jeste to da nema potrebe polagati prijemni ispit, čekati rang liste i preživljavati stres, već je upis moguć odmah kada izaberete školu. Mnogo toga je orijentisano isključivo ka đacima i njihovim potrebama i interesima. Učenicima se takođe omogućavaju dodatne konsultacije sa profesorima, vannastavne aktivnosti, učešće na takmičenjima i mnogo drugog načina angažovanja, uz sticanje poznatih i priznatih diploma.

Državne srednje škole – širok izbor smerova

Državne srednje škole postoje u svim gradovima. Razlikuju se prema dostupnim obrazovnim profilima i smerovima. Tako, negde postoje srednje škole sa dva smera, a negde sa više od deset. Kako bi se donela odluka koja srednja škola je najbolja, najvažnije je da svako dete razmotri svoje želje, mogućnosti i očekivanja. Ukoliko je velika doza neodlučnosti prisutna, danas se u mnogim školama organizuje testiranje za profesionalnu orijentaciju. U okviru toga, određuje se da li je učenik više zainteresovan i usmeren ka brojevima, ili umetnosti, što je prvi i ključni korak. Dalje se u okviru preferencije ka brojevima vrši izbor: ekonomske, elektrotehničke škole, gimnazije matematičkog usmerenja, sporta i slično.

drzavne srednje skole

Sa druge strane, državne umetničke škole pružaju mnoge smerove, u oblasti građevinarstva, arhitekture, vajarstva, slikarstva i slično. Mogućnosti su brojne kada su u pitanju državne srednje škole, važno je samo iskristalisati sopstvene ciljeve i želje.
Izbor odgovarajuće srednje škole u velikoj meri zavisi od želja, ali i mogućnosti dece i roditelja. Pored navedenog, bitan faktor je i uspešnost prijemnog ispita nakon završenog osmog razreda i ukupan broj bodova. Svakako, u našoj zemlji postoji mnogo različitih škola, pa je i moguće naći usmerenje koje baš ispunjava učenike, ili ostavlja prostora za dalje odluke i usavršavanja.
Sticanje diplome srednjoškolskog obrazovanja vrlo je važno za upis na fakultet, zapošljavanje i pronalak u određenoj struci. Preduslov za uspešnu karijeru, jeste i odgovarajući izbor srednje škole. Iako se ova odluka donosi u ranoj mladosti, važno je usmeriti dete ka pravom izboru, i prikazati značaj obrazovanja za savremen život.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *